5 anys després: nou carril bici a la Plaça Tetuan

Des de diumenge passat [13/05/26] ja és en servei la versió reformada del carril bici de Gran Via al seu pas per la Plaça Tetuan

Fa 5 anys des dels serveis tècnics del Bicicleta Club de Catalunya | bacc.cat vàrem demanar la reformulació d’aquest important nus de carrils bici de la ciutat. Explicàvem llavors que, per exemple, les bicicletes que marxéssim per la Gran Via sentit Besòs havien de fer fins a 8 semàfors per travessar la plaça si resseguia el carril bici, mentre que els motoritzats, sempre amb la seva potent ona verda, podien arribar a travessar-la sense fer cap parada. I això, quan l’interior de la plaça estava oberta, perquè a la nit tancava i el carril bici quedava tallat (¿?).

 

2013-05-26 18.30.51

 

El model de carril bici de l’Ajuntament de Barcelona dels 80 i dels 90 era molt curós de no reduir mai la capacitat de trànsit de la ciutat i, ja sabem, normalment això portà a instal·lar els carrils bici a les voreres i a altres espais residuals. Encara en queden molts, malauradament.

 

Recorregut anterior per a bicicletes, en vermell. [clic per ampliar]

Recorregut anterior per a bicicletes, en vermell (sentit Besòs) [clic per ampliar]

Llavors vàrem proposar una opció barata, fàcil d’executar i, perquè fos possibilista, que no perjudiqués cap altre mode de transport.  La bicicleta que volem al bacc, com demaneu, ha de ser segura i competitiva en temps de viatge. Afortunadament, els temps han canviat i ara hi han molts més ciutadans que empren la bicicleta cada dia, mentre que el trànsit motoritzat cau dia rere dia. És llavors el moment de canviar el repartiment dels carrers i ara ja no hi ha excuses.

 

Nou traçat del carril bici, en verd [clic per ampliar]

Nou traçat del carril bici, en verd (sentit Llobregat) [clic per ampliar]

Com dèiem, ja podeu gaudir d’una infraestructura que se sembla molt a aquell primer dibuix i que compleix l’objectiu que volíem assolir: que, com els motoritzats, les bicicletes poguéssim arribar a travessar Plaça Tetuan sense parades, sense giragonses de 90 graus i a un espai totalment segregat de vianants i del trànsit.

 

2013-05-26 17.49.11

 

I de on ha sortit aquest espai? Doncs aquest espai surt, d’una banda, de la eliminació del trànsit sentit Llobregat amb motiu de la Nova Xarxa Bus, i també, de un desviament d’un carril de trànsit sentit Besòs a la banda sud de la plaça. Nosaltres creiem que, com a Regne Unit, canvis tan grans a vies principals requereixen de notificacions als usuaris de la via amb més anticipació que la que s’ha fet en aquest cas. Tanmateix, una reducció, encara que sigui temporal, de la velocitat a 40 km/h també seria convenient.

 

2013-05-26 18.11.31

El nou autobús biarticulat de TMB prestant servei a la línia H12 de la Nova Xarxa Bus [clic per ampliar]

532076662_55fac597b9_z

«modificades les prioritat a la propera intersecció» indica aquest senyal a un carrer al Regne Unit [click per ampliar]

D’altre banda, el voler fer-lo massa barat és la causa que li calguin algunes millores de seguretat a l’apartat de semàfors (especialment repeticions als passos mes llargs) i la manca d’abalissaments verticals en alguns punts (especialment a la segona contracorba) on són necessaris per a eventuals pèrdues de la direcció per part dels motoritzats. Passarem nota.

 

2013-05-26 18.21.34

 

Malgrat tot, el carril ja és un èxit i n’hi ha molts ciutadans que ja l’han provat. Nosaltres farem propostes de millora a banda de les recollides aquí i continuarem lluitant per la realització de més enllaços que són molt fàcils de fer al carrer però difícils de veure per alguns cervells massa conservadors, així que, si el proves, pots deixar les teves aportacions constructives als comentaris.

 

2013-05-26 18.24.07

Aquest senyal regula l’accés al carril bici de Pg. Sant Joan des del nou carril bici de Pl. Tetuan, però la fletxa hauria de ser color blau i el fons de color blanc perquè s’apropés al que marca la normativa (i s’entengués millor) [clic per ampliar]

7588793364_8154963583

El carril bici de Pg. Sant Joan encara obliga a transitar per dins de la Plaça Tetuan, El paviment de disseny que hi ha a les entrades no compleix amb la normativa que regula els espais designats per a la circulació de vehicles [clic per ampliar]

Per exemple, com veus l’enllaç amb el carril bici de Pg. Sant Joan? penses que aquest paviment (on oficialment passa un carril bici) a la entrada de la Plaça Tetuan és segur?

 

Sobre el autor
Consultor Analista y Project Manager en Movilidad y Seguridad Vial. Especialista en Sistemas de Bicicleta Pública.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “5 anys després: nou carril bici a la Plaça Tetuan

 1. El trobo genial. Tan sols, els que anem per la G Via direcció Besòs, hem de creuar el tronc central (per pas de zebra) i enllaçar amb el nou carril, un cop creuada la plaça pel carril bici tornar a creuar el tronc central cap a la vorera corresponent, és en aquests dos punts on crec que la senyalització hauria de millorar per a indicar als ciclistes quin itinerari segueix el carril bici, ja que si vas cap a Llobregat t’el trobes de front, però si vas cap a Glòries i no coneixes la zona pots creure que per creuar la plaça no hi ha carril bici.
  Salutacions

 2. hola,

  pues verás que en la primera foto la infraestructura dispone de dos carriles y que los logos que hay en ella cada uno tiene una orientación diferente, lo que significa que, efectivamente, es bidireccional

  en lo que respecta a giros, en la penúltima foto verás como se ha resuelto el giro a la calle que cruza, Pg. Sant Joan, que dispone también de carril bici: con carril de espera y semàforo propios, toda una novedad en Barcelona

  saludos

  Joan

 3. Dudas. No me queda claro por las fotos si el carril es bidireccional o no ¿lo podéis aclarar?

  Otra duda: ¿Cómo hace un ciclista que quierar girar, en lugar de seguir el itinerario marcado?