Apaguen prop del 10% de les màquines d’autovenda de bitllets per estalviar

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Fa només unes setmanes TMB donava a conèixer a través de la seva revista corporativa Hora Punta que durant els mesos de març i abril d’aquest any havia dut a terme un pla per, textualment, “optimitzar la venda automàtica de títols”. Aquest pla consistia en estudiar com podien reduir-se els costos d’aquesta partida i, a la vegada, continuar oferint adequadament aquest servei als ciutadans.

Basant-se en les dades que li proporcionaven les 722 màquines d’autovenda de bitllets que hi ha a la xarxa de metro, Transports Metropolitans de Barcelona va arribar a la conclusió que 66 d’elles podien quedar temporalment fora de servei sense que això produís un perjudici significatiu als usuaris. Així, doncs, avui per avui no totes les màquines de venda de bitllets que romanen inoperatives estan realment espatllades, com podria pensar-se a priori, sinó que moltes d’elles no funcionen per tal d’estalviar.

Aquesta mesura, que afecta a 41 vestíbuls de les línies L1 a L5 de metro, es va implantar tant a les màquines mixtes o de tipus DM, que accepten targetes i diners en metàl·lic, com a les anomenades DI, que només permeten pagaments amb targeta, tot i que s’ha previst que a tots els vestíbuls funcionin sempre, com a mínim, dues màquines mixtes o DM.

Així mateix, s’ha considerat que els accessos han de disposar de prou màquines per atendre les necessitats dels usuaris en cas d’afluència massiva. Pensem, per exemple, en les parades properes al Camp Nou quan hi ha partit de futbol o en l’estació Espanya quan se celebra una fira de primer nivell o un concert multitudinari a Montjuïc. Per calcular la demanda que les màquines d’autovenda podrien arribar a tenir en aquestes circumstàncies, s’ha pres en consideració la xifra de venda de bitllets en hora punta i, a aquesta, se li ha afegit un 60% més d’operacions. Convé tenir present també que cada màquina ven un promig de 164 títols de transport al dia i 16 en hora punta, requerint cada operació uns 42 segons de mitjana.

Com comentàvem al principi, l’objectiu final d’aquesta mesura és estalviar. I és que, segons càlculs de TMB, la desconnexió de 66 de les 722 màquines d’autovenda de bitllets permetrà estalviar a la companyia al voltant de 250.000 euros anuals, especialment en qüestions com la reparació d’avaries, el consum d’electricitat, la càrrega de bobines o el transport de la recaptació diària. Aquesta és una xifra gens menyspreable que representa aproximadament el 0’5% del total previst pel pla de racionalització de la despesa aprovat a finals de l’any passat per l’empresa, i que es va quantificar en 56 milios d’euros.

Per concloure, us volem fer algunes preguntes. Havíeu notat que darrerament hi havia més màquines d’autovenda de bitllets fora de servei que abans? Ho havíeu atribuït a una mesura d’estalvi? No creieu que poden donar mala imatge, en fer creure que estan espatllades? Som conscients de l’estalvi que suposa una petita acció com aquesta? I que cada màquina apagada representa prop de 4.000 euros d’estalvi en despeses de manteniment, energia i logística? TMB hauria de retallar encara més en aquest tipus de despesa? O, pel contrari, la mesura us sembla excessiva? Quines altres despeses convindria reduir? Doneu-nos la vostra opinió i expliqueu-nos en quins àmbits creieu que hauria d’actuar TMB per tal de quadrar els seus comptes.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

6 thoughts on “Apaguen prop del 10% de les màquines d’autovenda de bitllets per estalviar

 1. Estoy de acuerdo contigo, Ismael, en que algunos cambios introducidos por TMB pueden llegar a suponer un peor servicio para los usuarios.

  Yo, por ejemplo, cojo a diario el metro en Palau Reial, proviniente del tranvía, y de vez en cuando la tarjeta no me funciona en la validadora del metro, pese a que en el tranvía no me ha dado ningún problema. Pues bien, a menudo no hay personal en la taquilla, por lo que debes llamar al interfono.

  Quien atiende por esta vía no siempre está en esa estación, así que si debe acudir para cambiarte la tarjeta debes esperar un rato (lo que tarde el metro desde la estación en la que esté). El problema es que puede haber más de una incidencia a la vez (una avería, un pasajero accidentado, actos incívicos…), por lo que no puede llegar a tardar bastante.

  ¿Qué debes hacer en esos casos? ¿Esperarte pese a que es hora punta y llegas tarde a trabajar? ¿O colarte como sutilmente me invitó a hacer una vez el trabajador de TMB que me atendió por el interfono al constatar que tardaría un rato en poder llegar a mi estación?

 2. Hola Javier, sinceramente para mi el metro de Barcelona tiene muchos defectos empezando por la gestión del mismo y el personal que hay trabajando y este cambio de estos años de cambiarlo todo por maquinas y ahora empezar a quitarlas pero reconvirtiendo las taquillas en centros de control o en algunos casos ni eso, dejandolas cerradas desde hace años complica el uso de ese transporte y podia comentar lo que pasaba el otro dia en la estación de Girona en Sábado, sin personal en el unico vestibulo, dos de los 3 torniquetes averiados en una estación con ascensor, la puerta de acceso de silla de ruedas cerrada a cal y canto con llave, que lo suyo seria instalar maquinas de hoja deslizante de cristal y además el metro a las 9.30 de la noche pasando cada 7.30 minutos y me fui a buscar alternativas en autobús porque no quiero ni saber como vendria de lleno a esa hora un sábado.

 3. Por lo que comentas, Ismael, entiendo que en uno de los vestíbulos de Trinitat Nova no se cumple el mínimo que se había fijado TMB de disponer de al menos dos máquinas mixtas o de tipo DM por acceso…

 4. Podrían convertir la T-50/30 en T-50 a secas o T-50/60, entonces podían ahorrarse muchas más máquinas. Seguro que en lugar de 120.000 títulos de transporte al día se venderían 80-60.000 a lo sumo

 5. En el vestibulo de Felipe II de la Sagrera L5 habian dos maquinas tapadas hace 2 semanas, en la estción mia de Trinitat Nova con 3 vestibulos y solo 2 aptos a PMR el que me queda mas cerca es el que hay que bajar y subir incomodas escaleras por desgracia, ahi solo hay una maquina mixtra y otra de pago con tarjeta, en otro vestibulo hay 3 y en el otro tambien siguen habiendo 3, asi que aqui no se han suprimido de momentos maquinas, aunque para la cantidad d egente que pasa sin oagar y eso habiend en los 3 vestibulos de origen puertas de cristal, podrian llevarselas, saldria mas a cuenta. Con la gentuza que vive en mi barrio y encima los empleados pasan de todo y alguna vez les he dicho las cosas a mi manera incluso que noa rienden ni la speticiones de ayuda dentro de los vagones, y dejan entrar con perros dentro de los trenes, pues lo mejor que tendre que hacer es tirar de coche y irme a otra ciudad donde no haya metro o haya gente mas responsable

 6. Pingback: Bitacoras.com