Balanç de BCN Rail 2011

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Foto: www.lainformacion.com

El passat divendres va concloure la tercera edició de BCN Rail, el Saló Internacional de la Indústria Ferroviària que cada dos anys organitza la Fira de Barcelona, de la inauguració de la qual us vam parlar fa una setmana.

El balanç que podem fer del saló d’aquest any és poc encoratjador. I és que, malgrat que estaven representades en ell les empreses operadores més importants del sector, així com els principals fabricants de material mòbil, gran nombre de constructores i d’empreses de serveis i manteniment i les Administracions Públiques, l’oferta expositiva era, en general, menys interessant que la que hi va haver en l’anterior edició.

Probablement l’actual situació econòmica ha fet que, a diferència de fa un parell d’anys, al saló BCN Rail 2011 no s’hagin exposat les darreres novetats de les empreses que construeixen material mòbil ferroviari. Així, per exemple, a l’edició de 2009 l’empresa Alstom va presentar un comboi de la sèrie 9000, preparat per circular sense conductor, i que pocs mesos després va entrar en funcionament a la línia L9 de metro de la nostra ciutat. Per la seva banda, CAF va donar a conèixer el tramvia que mig any més tard recorria els carrers d’Edimburg. A l’edició de 2011, en canvi, cap empresa ha decidit presentar les seves novetats sobre material mòbil, suposem que pels costos que implica i per les dificultats per tancar actualment contractes d’aquest tipus amb les Administracions Públiques. 

Tampoc aquest any s’ha assolit la xifra de visitants de l’edició anterior, ja que si al 2009 més de 8.000 persones van visitar BCN Rail, la setmana passada tot just van ser 6.400. Tot i comptar amb empreses del nivell d’Alstom, Bombardier, CAF, Siemens, Talgo, COMSA, Indra, Abertis, FCC o Ferrovial i amb operadors tan importants com TMB, FGC, Renfe, Tram o FEVE, l’assistència de professionals ha sigut significativament menor.

De fet, l’oferta expositiva de TMB, de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona, per citar tres exemples paradigmàtics, posava de manifest, al nostre parer, que sovint l’enfocament que es va donar des de les institucions i empreses públiques no responia a les expectatives creades.

Foto: www.elsingulardigital.cat

Així, a l’estand de Transports Metropolitans de Barcelona pràcticament només hi havia informació sobre Mou TV, el sistema de difusió d’informació a l’usuari que s’està començant a implantar a la xarxa de metro i bus. Sens dubte, un tema menor que no mereixia el protagonisme que va tenir en un saló biennal com BCN Rail.

Per la seva part, a l’estand de la Generalitat de Catalunya es parlava de projectes faraònics, com les obres de construcció de la línia L9 de metro, el carril bus-VAO a la C-58, el Corredor Mediterrani, l’Eix Diagonal i les actuacions d’Aigües Ter-Llobregat. Bona part d’aquestes qüestions són ara per ara un brindis al sol, ja que la seva execució està en entredit davant l’actual context econòmic. En aquest sentit, convé ressaltar que es parlés, per exemple, de que el carril bus-VAO de la C-58 serà utilitzat cada hora per 1.200 cotxes i per 100 autobusos, amb la possibilitat d’arribar a doblar ambdues xifres en el futur. Veurem si els fets corroboren o desmenteixen aquests càlculs que, segons el nostre punt de vista, són excessivament optimistes.

Finalment, l’Ajuntament de Barcelona posava l’èmfasi en el vehicle elèctric, fins al punt de proclamar la ciutat comtal com a “capital del vehicle elèctric” arran d’un simpòsium que sobre la matèria tindrà lloc l’any 2013. En menor mesura, l’Ajuntament de Barcelona també parlava al seu estand de les parades solars del bus, de les energies renovables i del bicing com una de les peces per aconseguir un canvi en el model de mobilitat de la ciutat.

Per altra banda, crida l’atenció que en un saló dedicat teòricament a la indústria ferroviària participessin nombroses empreses dedicades al món de l’automoció, com SEAT, Nissan, Peugeot, Renault, Mercedes-Benz, Mitsubishi o Toyota, per presentar els seus vehicles elèctrics. Si, com sembla, la intenció de Fira de Barcelona és continuar donant cabuda a aquest sector, potser convindria rebatejar el “Saló Internacional de la Indústria Ferroviària” per tal d’incloure en la seva denominació aquest nou concepte. De totes maneres, no és menys cert que en potenciar aquest aspecte s’estaria desvirtuant la finalitat original amb què va néixer fa sis anys el saló BCN Rail.

Per acabar, volem dir que, entre els diferents debats que es van fer en el si del saló BCN Rail d’aquest any, convé destacar el relatiu al finançament del transport públic, tant per les diferents visions i solucions que sobre el tema es van donar, com per la conveniència de plantejar en l’actualitat una revisió a fons del sistema.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

6 thoughts on “Balanç de BCN Rail 2011

  1. Per una fira de trens, tenen que agafar un autobus que te mig any de circulació per demostrar el que no son, perque no agafen el suatobus que tenet 15 anys i els exposen, perque de accesible pot ser pero de ecologic no en te res i estan per portarlos al xatarrer aixó si fora de les linies del centre o dels barris rics de Barcelona

  2. Tot el que diguin es mentida tant la Generalitat i l’ ajuntament, si Barcelona i la seva area metropolitana esta sense diners i ben degradada i que encara hi hagi barris de primera, segona o tercera es culpa de ells, i de molts ciutanands que son burros de anar a votar sempre al qui esta fent les retallades en tranposrt, aixi que en aquestes fires tot es mentida

  3. Pingback: Bitacoras.com
  4. No crec que es pugui dir que sigui un fracàs de saló perquè els estands tinguéssin poca exposició. L’èxit o el fracàs vindrà donat pel volum d’acords o negocis que s’hagin assolit durant el saló.

  5. Totalment d’acord, però aquí hi ha un error: els cotxes elèctrics formaven part d’una altra fira, la Smart City Expo, sense separació física amb BCNRail, però no es tractava de la mateixa.