Barberà desmantella el bus als polígons industrials

Aprofitant el mes d’agost, l’Ajuntament de Barberà del Vallès ha anunciat la supressió de dues de les tres línies d’autobús urbà. Concretament, ha comunicat que a partir de l’1 de setembre ja no circularan ni la línia 2, que cobreix el nucli urbà, ni la línia 3, que uneix l’estació de Rodalies i el nucli urbà amb els polígons industrials de Santiga i Can Salvatella. El motiu esgrimit pel consistori és l’elevat cost econòmic i el baix nivell d’utilització. També diu que destinarà els diners als “desocupats”.

Els polígons de Santiga i Can Salvatella tenen una extensió conjunta de 347 ha i en ells hi ha instal·lades prop de 700 empreses i uns 15.000 treballadors. Aquestes dades els converteix en un important pol d’atracció laboral per a tota la comarca. Tant Santiga com Can Salvatella es troben allunyats diversos quilòmetres del nucli urbà de Barberà del Vallès, separats pel riu Ripoll, i en el cas de Can Salvatella, també per l’autopista AP7. Els únics serveis de transport públic col·lectiu que operen als polígons són la línia 3 de bus urbà (una línia circular amb 13 expedicions diàries que funciona de dilluns a divendres, que comunica l’estació de la línia R4 de Rodalies i el centre de Barberà del Vallès amb els dos polígons) i la línia d’Autocars Font (amb 3 úniques expedicions per sentit, també de dilluns a divendres, que uneix Barcelona, Montcada i Reixac i Ripollet amb els polígons).

Segons les dades facilitades per l’Ajuntament, corresponents a maig d’aquest any, la línia 1 té uns 8.200 passatgers al mes (amb una mitjana de 12 persones per expedició), mentre que la línia 2 té uns 2.000 usuaris al mes (3 persones per expedició, de mitjana) i la línia 3, uns 2.500 passatgers al mes (amb 9 viatgers per expedició, de promig). Amb aquestes dades a la mà podem constatar que, si bé la línia 2 té una ocupació força baixa, la línia 3 té un nivell d’ocupació similar a la línia 1, la qual no serà suprimida al setembre. A més, cal tenir en compte que, en ser la línia 3 la que fa menys expedicions (13 al dia) i utilitzar un únic vehicle i conductor, el seu cost és el més reduït de totes elles.

Tenint en consideració que la línia 2 de bus urbà té realment una baixa ocupació, que el seu recorregut és exclusivament pel nucli de Barberà del Vallès i que molts dels trajectes es poden fer a peu o amb la línia B1 de Sarbus, trobem raonable la seva supressió en l’actual context de crisi econòmica. Ara bé, el que no deia l’Ajuntament de Barberà del Vallès en anunciar la supressió de què us parlem és que la línia 3 és l’únic mitjà de transport públic col·lectiu per arribar als extensos polígons industrials de Santiga i Can Salvatella per als ciutadans de Barberà del Vallès i de Sabadell. Per això trobem del tot injustificada la seva eliminació.

L’Ajuntament ha manifestat que estudiarà mantenir tres expedicions matinals als polígons, però a dia d’avui no ha concretat cap alternativa per als treballadors afectats. A més, s’ha de tenir en compte que si es mantenen les expedicions del matí però no les de la tarda servirà de poc, ja que els empleats no tindran la possibilitat de tornar a casa en transport públic. Per tant, al setembre, quan el gruix de treballadors que la utilitzaven torni de vacances, es trobaran per sorpresa i sense previ avís que no poden accedir als seus llocs de treball.

És una hipocresia per part de l’Ajuntament, governat pel PSC i CiU, dir que l’estalvi aconseguit amb la supressió de les línies de bus anirà destinat als desocupats, quan centenars de treballadors que no tenen cotxe o carnet de conduir es veuran amb serioses dificultats per poder arribar al seu lloc de treball. Igualment, els ciutadans de Barberà del Vallès que no tinguin cotxe ja no podran optar a llocs de treball dels polígons industrials del seu propi municipi. Cal recordar que un 40% dels catalans majors d’edat no disposa de permís de conduir i, dels que en tenen, no tothom pot disposar d’un vehicle.

És francament paradoxal, a més, que el regidor de Mobilitat i l’alcaldessa, ambdós d’un partit que es diu socialista, facin més difícil als vilatans amb menys poder adquisitiu trobar feina al municipi i que en lloc de potenciar els modes de transport més sostenibles i segurs s’obligui als ciutadans a utilitzar el vehicle privat. També és del tot contradictòria aquesta política de supressió de serveis de transport públic amb el projecte Gesmopoli, que va ser endegat l’any 2008 al polígon Santiga pel Departament de Medi Ambient i Habitatge dela Generalitat, perla Diputació de Barcelona, pels sindicats CCOO i UGT i perla Federació d’Associacions Laborals de Catalunya.

En conseqüència, des d’ecomovilidad.net demanem una rectificació per part de l’Ajuntament de Barberà del Vallès per tal que es mantingui la línia 3 de bus urbà, demostrant així sensibilitat envers els treballadors dels polígons Santiga i Can Salvatella. S’ha de tenir en compte que les nombroses empreses ubicades en aquests polígons paguen els seus impostos a l’Ajuntament de Barberà del Vallès, el qual obté importants ingressos per aquesta via i el mínim que es pot esperar, com a contrapartida, és que el consistori barberenc facilités l’accés en transport públic als treballadors.

Cal recordar que l’agost de l’any passat la Generalitat va eliminar les parades de bus dels polígons industrials Pla de la Bruguera i Can Carner de Castellar del Vallès i no tenia previst restablir el servei fins que finalitzés la construcció d’una rotonda a la carretera B-124, obra que s’ha acabat fa poques setmanes. Gràcies, però, a la pressió feta per la PTP i per usuaris, empresaris, l’Altraveu, l’Ajuntament de Castellar del Vallès i aquest bloc, al cap de poques setmanes vam poder donar la bona notícia del restabliment del servei al polígon Pla de la Bruguera. Esperem, doncs, que en aquesta ocasió també s’acabi imposant el sentit comú i no es deixi als milers de treballadors dels polígons industrials de Barberà del Vallès sense la possibilitat d’accedir a la feina en transport públic.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

13 thoughts on “Barberà desmantella el bus als polígons industrials

 1. Hola, hoy he ido a la estación de Barberà y el chico del bar está cogiendo firmas para intentar que vuelvan a poner el bus de los poligonos, espero que entre todos consigamos presionar al ayuntamiento,ya que lo unico que va a conseguir es que mas personas vayamos al paro al no tener como llegar a nuestro trabajo.

 2. Socialista este ayuntamiento ? cuesta mucho creerlo, mi hija se ha encontrado esta mañana a la vuelta de sus vacaciones con la linea de bus suprimida, caminando desde la estación hasta Can Salvatella , segun la web de este nefasto ayuntamiento el dinero ahorrado lo destinarán a los parados y yo me pregunto a los que habia o a los que estos ineptos generarán ahora.
  Es inaudito que en tiempos de crisis no se cuide al trabajador, no cuestiono el echo de que no les sea rentable mantener esas lineas, les custiono la falta de soluciones, podrian alargar el recorrido de bus que va a Baricentro, dicen tenero en estudio.
  O sea lo que se percibe es que estos » funcionarios » trabajan poco y mal

 3. Jo també sóc una afectada per la tallada de la línia 3 i estic molt dacord amb aquest article! És una vergonya que la suprimeixin!

 4. Con mala fe, nocturnidad y alevosía. Aprovechando el mes de agosto, que muchos hemos tenido que coger obligatoriamente vacaciones precisamente porque no había servicio de bus.
  He llegado a contar hasta 30 pasajeros habituales a las 7:25 y a las 8:25 que cogian la línea 3 para venir a los polígonos, muchos de los cuáles llegamos en tren desde Barcelona (toda una excursión para poder trabajar).
  Ahora me pregunto ¿Cuántos vamos a tener que dejar nuestro puesto de trabajo ante la imposibilidad de acceder a él?
  Es vergonzoso, que en pleno siglo XXI y en tiempos de crisis se siga atacando a los trabajadores( los que producen) de esta manera.
  Enhorabuena, van por buen camino. Luego se gastan lo indecible en campañas para que usemos el transporte público.

 5. Hola, jo treballo al poligon, visc a Rubí i no podia fer servir el autobus per la falta de correspondencia entre la linia antiga R7 i la de Terrassa/Sabadell, que no es comuniquen,he reclamat moltes vegades la contstrucció de l’estació de rodalies, prevista al poligon de Can Salvatella, pero ara circulen tres cada hora i no hi ha previssió per l’estació, el tema del bus es un altre pas enrera com el canvi de rodalies amb la R7, pitjor pels treballadors. Pero cara als ciutadans han fet una linia nova. Tornant al bus suscric els comentaris, no tenen en compte als treballadors, ni els horaris laborals, a mes que es el resultat d’un gran estudi amb una inversio de temps i diners per millorar la mobilitat «Gesmopolis», que queda com paper mullat per real decret, com diu el company, aquests poligons donen molts calers als ajuntaments, Santa Perpetua, Barberà i Ripollet, millor haria sigut seure tots tres ajuntament i mancomunar un bus que doni resposta a la mobilitat amb enllaç amb el ferrocarril, per reduir la obligació del cotxe, sense oblidar de dotar a les ciutats de carrils bicileta per permetre als ciutadans arribar amb seguretat al treball amb seguretat.

 6. Pingback: Bitacoras.com
 7. Molt bon article rebatint un per un els arguments de l’ Ajuntament i sobretot la vergonyosa actitud de secretisme i deixadesa que demostren envers els treballadors dels polígons. A més a més, dir que l’ opció d’ Autocars Font és inviable per horaris, (de 5.25 a 13.25 no hi ha cap bus, quan el gruix de treballadors ens posem entre 6.30 i 8 del matí) i que la Linia 3 cobria a tots els que arribàvem a Barberà en Renfe, és a dir, no només Sabadell sinó també Terrassa, i en sentit invers Barcelona, Montcada, Cerdanyola etc. Em consta que vàries de les persones que agaf(av)en el bus amb mi (7.25 o 6.25 ) venien de Barna

 8. Realment lamentable.

  Quina manera d'»ajudar» en temps de crisi: impedint que els veïns puguin arribar a la fàbrica on treballen o obligant-los a agafar el cotxe, amb totes les despeses que això comporta…

  RECTIFICACIÓ JA!