Biblioteques dins del metro? (1): els antecedents

Dins de les instal·lacions del metro de Barcelona tenim al nostre abast serveis que res tenen a veure amb l’oferta de transport públic pròpiament dita: cafeteries, quioscos, estancs, botigues de roba, cabines per fer fotos de carnet, màquines expenedores en què es pot adquirir coses tan diferents com begudes, entrepans, preservatius, compreses o llibres de butxaca, entre d’altres.

No obstant, els usuaris del metro d’altres ciutats troben serveis que aquí ni se’ns passen pel cap. A París, per exemple, existeixen perruqueries, mentre que en d’altres llocs aquells que utilitzen el suburbà tenen a la seva disposició el Bibliometro.

Aprofitant la celebració de Sant Jordi, avui us explicarem aquest sistema que permet unir cultura literària i mobilitat sostenible, mentre que en els propers dies plantejarem on i com creiem que hauria d’instal·lar-se el Bibliometro a Barcelona.

Què és el Bibliometro i on existeix?

El Bibliometro és, com el seu propi nom indica, un servei de préstec de llibres que, a dia d’avui, s’ofereix a les instal·lacions del metro de València i Madrid, a Espanya, així com a Santiago de Xile i Medellín, a Sudamèrica.

Com funciona?

El funcionament és similar als quatre casos, tot i que cada sistema té les seves pròpies particularitats, per la qual cosa analitzarem primer els seus punts en comú i, a continuació, veurem les característiques pròpies de cadascun d’ells.

El Bibliometro té com a objectiu fonamental fomentar l’hàbit de la lectura entre la ciutadania. Per això, s’ofereixen títols de diferents gèneres literaris a algunes de les principals estacions de metro, amb la finalitat que qui passi diàriament per elles puguin agafar-los en préstec de manera còmoda, com ho farien a una biblioteca pública.

– El Bibliometro de Santiago de Xile

Creat al 1996, aquest és el primer sistema de préstec de llibres al metro que es va implantar a tot el món, amb la finalitat d’apropar la lectura als més de cinc milions de persones que residiesen en aquesta ciutat. Actualment el metro de Santiago de Xile disposa d’un total de 17 mòduls de Bibliometro, distribuïts estratègicament al llarg de la xarxa.

Per utilitzar aquest servei és suficient amb presentar el passaport o qualsevol altre document oficial que ens identifiqui i acrediti la nostra adreça i abonar una quota anual equivalent a uns 4’5 euros, tot i que per als estudiants la quota és de tan sols 1’5 euros, mentre que per als menors de 18 anys i per als més grans de 60 anys el servei s’ofereix de manera completament gratuïta. El servei de Bibliometro a Santiago de Xile es presta de dilluns a divendres de 9:00 a 21:00 hores. Tots els mòduls compten amb connexió gratuïta a internet.

– El Bibliometro de València

La segona ciutat que va implantar el Bibliometro va ser la capital del Túria. Així, al 2004 aquest servei es va instal·lar a l’estació Mislata de la línia 3 del metro de Valencia i funciona de dilluns a divendres de 16:30 a 21:30 hores i els dimecres i dissabtes, de 9:30 a 14:30 hores.

– El Bibliometro de Madrid

Aquest servei, que compta ja amb més de 1.100 títols diferents, es va posar en marxa l’any 2005, promogut conjuntament per l’ajuntament i per la Comunitat de Madrid, amb la col·laboració de Metro de Madrid.

Per obtenir el carnet d’usuari del Bibliometro, que no té cap cost per a l’usuari, és suficient amb ser més gran de 9 anys (tot i que fins als 14 anys es requereix autorització del pare, mare o tutor) i presentar el DNI, el passaport o la targeta de residència, però també són vàlids el carnet de biblioteques de l’ajuntament i el de la Comunitat de Madrid. Actualment existeixen 12 mòduls en el conjunt de la xarxa de metro, alguns dels quals disposen d’una pantalla per poder consultar fora del seu horari de funcionament els diferents títols que poden agafar-se en préstec.

El Bibliometro, que a Madrid està obert de dilluns a divendres de 13:30 a 20:00 hores, excepte els festius, permet el préstec d’un llibre per lector per un període de 15 dies, que es podrà renovar durant dues setmanes més per telèfon (en horari de matí), presencialment (en horari de tarda) o a través d’internet. La devolució pot fer-se en qualsevol Bibliometro dins de l’horari en què roman obert o, fora d’aquest horari, a les bústies instal·lades per a aquesta finalitat en alguns dels mòduls. Al web d’aquest servei es poden consultar els llibres que estan disponibles, classificats per autor, títol o gènere literari. En aquest enllaç podeu veure on estan ubicats els diferents mòduls.

– El Bibliometro de Medellín

En aquesta ciutat colombiana el servei de Bibliometro es va posar en marxa l’any 2006. Actualment s’ofereix en quatre estacions. En tres d’elles, a més, els usuaris disposen d’accés gratuït a internet.

Per poder utilitzar el servei de Bibliometro a Medellín és suficient amb tenir almenys 12 anys i omplir un formulari, amb les dades del qual s’expedirà un carnet d’usuari. No cal abonar cap quota. El Bibliometro funciona a Medellín de dilluns a divendres de 10:00 a 20:00 hores i els dissabtes de 9:00 a 16:00 hores.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Biblioteques dins del metro? (1): els antecedents

  1. Pingback: Bitacoras.com