Biblioteques dins del metro? (2): la proposta per a Barcelona

Biblioteques (blau) i Bibliometro (vermell) serien sistemes complementaris.

Si a principis de setmana explicàvem què és, com funciona i quins avantatges ofereix el Bibliometro a les ciutats en què s’ha implantat aquest sistema de préstec de llibres, avui volem exposar com i on pensem que hauria d’existir a Barcelona per arribar al nombre més gran possible de persones.

No obstant, abans convé aclarir que la instal·lació i el manteniment d’aquests mòduls té un cost raonablement baix, per la qual cosa considerem que, tot i la crisi econòmica, podrien ser una realitat en qüestió de mesos. De fet, seria interessant que el Bibliometro de la nostra ciutat fos finançat no només per l’Ajuntament i per la Generalitat a través de TMB i d’FGC, sinó que comptés també amb el suport i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

És més, si s’instal·lés el Bibliometro a barris en què s’ha previst la construcció d’una biblioteca el servei que es donaria seria similar, però els costos esdevindrien molt menors. D’aquesta manera, els veïns podrien tenir al seu abast en pocs mesos centenars de llibres i fins i tot un espai habilitat per a la lectura, a l’espera que la situació econòmica permetés recuperar el projecte de construcció d’una biblioteca.

En quines estacions instal·laríem el Bibliometro?

Pot existir disparitat d’opinions sobre quines serien les estacions més adequades per tal d’ubicar els mòduls, però sembla lògic que convindria establir una distribució territorial més o menys homogènia. Així, doncs, no només hi hauria d’haver Bibliometro a Barcelona ciutat, sinó també a municipis del seu entorn, com L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Badalona o Santa Coloma de Gramenet, per exemple.

Per tot l’anterior, creiem que s’hauria d’instal·lar el Bibliometro, per un costat, a zones que avui per avui no disposen de biblioteques públiques, com Clot, Hospital Clínic, Zona Universitària i Muntaner. Així mateix, convindria que també estigués als principals intercanviadors. En una primera fase podria instal·lar-se a Universitat, Cornellà Centre, Rambla Just Oliveras, Espanya, Gorg, Fondo, Verdaguer i La Pau, mentre que posteriorment podria estendre’s també a estacions properes a biblioteques o a parades molt concorregudes, comLa Sagrera, Lesseps, Sants-Estació, Torrassa, Passeig de Gràcia, Vall d’Hebron i Sant Boi.

Quines característiques haurien de tenir aquests espais?

En la nostra opinió convindria ubicar els mòduls a tocar dels torniquets d’entrada i de sortida de l’estació, de manera que puguessin utilitzar-los tant els veïns del barri, sense validar un bitllet, com els usuaris del metro en fer transbordament d’una línia a una altra, sense sortir del perímetre interior de l’estació.

Amb l’objectiu de reduir els costos de manteniment del Bibliometro a mig i llarg termini, seria interessant estudiar la viabilitat de prescindir de personal que romangués en tot moment a l’interior dels mòduls i, en el seu loc, utilitzar un sistema automatitzat de lliurament de llibres, com fan les màquines de vending. A més, seria interessant que els mòduls comptessin amb bústies en què poder deixar en qualsevol moment els llibres ja llegits. D’aquesta manera, el sistema de préstec de llibres podria funcionar durant més hores que el Bibliometro de Madrid i el de València. No obstant, sí convindria imitar a Madrid en relació amb les vies per prorrogar el préstec de llibres. Així, hauria d’existir la possibilitat de fer-ho per telèfon, presencialment o per internet.

Per últim, valdria la pena fer com Santiago de Xile i Medellín i oferir connexió gratuïta a internet al costat dels mòduls, per la qual cosa, sempre que fos possible, s’hauria d’instal·lar seients o bancs a prop.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

8 thoughts on “Biblioteques dins del metro? (2): la proposta per a Barcelona

 1. Per a en tachikomakun : doncs no, l’ús principal de les biblioteques NO és ser sales d’estudi, sinó de dinamització social i cultural, apropar a la gent a la lectura, però no sales d’estudi, per això ja n’hi han d’aquestes a centres cívics. El concepte que es té en aquest país de les biblioteques és molt erroni. I ho diu una bibliotecària.

 2. Està vist que no ens posarem d’acord en l’essència del Bibliometro, tachikomakun.

  En tot cas, en parlar d’una biblioteca centralitzada que funcionés les 24 h m’has fet pensar que potser valdria la pena fer-ho a la Jaume Fuster, que és a Lesseps. És la biblioteca més gran de Barcelona i, per què no?, amb les obres de la línia L9 podria tenir un accés directe des del metro, com s’ha fet amb el centre comercial Las Arenas.

 3. Si home, pero en una biblioteca hi ha de mitja 50.000 volums, que normalment es consulten in situ, en un bibliometro son tots de préstec. No tens espai per posar volums ni per el 10% dels usuaris, ni convertint tot el vestibul en biblioteca, al final el podrá fer servir el 0.001% dels usuaris de l’estació, massa poc com per considerar difondre la cultura, estarán tots esgotats sempre.

  Jo ja ho dic, com a molt posaría un tauler amb varies copies dels llibres més reservats o les novetats de tant en tant a alguna parada de manera rotativa, s’adecua més al que es el metro, un servei similar als diaris gratuïts o les revistes a les perruqueries i consultes dels metges.

  La resta es complicar-se la vida per donar poc servei, l’ús principal de les biblioteques és ser sales d’estudi. Una biblioteca automatitzada 24 hores seria un servei diferent, que caldría centralitzar, i potser aleshores si, estar aprop d’un node de transport, pero aixó es un tema que te poc a veure amb el metro.

 4. Gràcies per l’incís, Eva. Ja he corregit el text per evitar equívocs.

  Respecte a les consideracions de l’Albert voldria dir:

  – Que no sabia que des de fa uns mesos existeix una biblioteca a prop de l’Hospital Clínic. En aquest cas no seria tan necessari el Bibliometro allà, però, pel volum d’usuaris d’aquesta estació, pels equipaments que hi ha a prop (hospital, facultat de Medicina, mercat…) i per l’alta densitat de població, crec que la meva proposta continuaria tenint sentit.

  – Que tinc constància dels projectes per fer una biblioteca a Glòries i una altra a Camp de l’Arpa, però, segons tenia entès (probablement l’Albert està millor informat que jo sobre aquest tema), des de fa mesos les obres es trobaven aturades o avançaven molt a poc a poc. De fet, el Bibliometro podia ser una solució provisional fins que, d’aquí uns mesos (probablement anys), s’inauguressin les biblioteques. A més, no convé oblidar els avantatges que el Bibliometro tindria per als usuaris de pas de les línies L1 i L2 de metro, així com R1, R2 i R2 Nord de Rodalies, que difícilment utilitzarien la biblioteca de barri, però sí estarien més predisposats a fer servir un servei gratuït, ràpid, còmode i fàcilment accessible com el Bibliometro.

  – Efectivament, Zona Universitària disposa de moltes biblioteques, però a cap d’elles hi trobarem novel·les o assajos, per exemple. A més, tenim en compte que actualment hi arriba la línia L3 i totes les línies del Trambaix i en un parell d’anys (se suposa) també ho faran les línies L9 i L10 i, més endavant, també hi haurà una gran estació d’autobusos, sembla una ubicació idònia per instal·lar-hi el Bibliometro, ja que els llargs recorreguts de moltíssims usuaris d’aquesta estació podrien no semblar-ho tant si durant el trajecte d’anada o de tornada anessin llegint un llibre.

  I finalment, sobre el que comenta Tachikomakun:

  – Per una estació com La Sagrera poden arribar a passar 110.000 usuaris al dia. Quanta gent hi passa cada dia per una biblioteca? Fer tan accessible la cultura ajudarà a difondre-la. Almenys és la meva opinió… I no només aixo: Quantes hores diàries és oberta una biblioteca? Sovint només 5 i, en el millor dels casos, 10 hores. Amb un sistema automatitzat no gaire complex, el Bibliometro podria funcionar tantes hores com estigués obert el metro, és a dir, entre 20 i 24 hores al dia. Sens dubte, això el faria molt còmode per agafar o deixar un llibre. I finalment, ¿per què hem de pressuposar que el Bibliometro no permetria agafar tants llibres com les biblioteques i renovar-los per internet?

  En el fons, el Bibliometro seria un servei similar al Bibliobus als pobles petits, però situant la cultura en punts estratègics de la xarxa de transport públic, per tal que tothom la tingués a l’abast diverses vegades al llarg del dia. I, a sobre, la seva implantació podria ser molt ràpida i econòmica…

 5. Quan pots agafar per un mes 30 llibres a qualsevol biblioteca de la diputació i renovar-los 3 cops més per internet, em sembla que no cal tenir en el mateix metro el mateix servei, potser amb un mostrador un cop al mes ja fariem el fet.

  Per cert, recordo que hi havia maquines de vendin de llibres, no se si encara quedarà alguna.

 6. Quan es fan propostes sobre zones on instal·lar Bibliometro cal tenir algunes coses en compte:
  – A un carrer de l’estació de metro d’Hospital Clínic van obrir fa poc la biblioteca de l’Esquerra de l’Eixample.
  – A la zona de Clot hi ha biblioteques en construcció; s’està acabant una a les Glòries i una altra a la zona de Camp de l’Arpa.
  – A Zona Universitària no hi ha biblioteques públiques per una senzilla raó: hi ha moltíssimes biblioteques universitàries a la zona.
  La idea del bibliometro no em sembla malament, però discrepo amb la idea que serveixi per cobrir necessitats de la zona: les biblioteques no només són un lloc per agafar llibres en préstec, sinó que també són un lloc d’estudi o d’aprenentatge. Per tant, jo considero que plantejar-se la creació d’espais de lectura al bibliometro, malgrat que pugui ser barat, no està justificat perquè l’ús segurament serà baix.

 7. Es diu:

  » De fet, seria interessant que el Bibliometro de la nostra ciutat fos finançat no només per TMB i FGC, per l’Ajuntament i/o per la Generalitat, sinó que comptés també amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, en tant que Administració competent en matèria de biblioteques públiques.»

  Em sembla que hi ha desconeixement evident de la legislació actual. Per dir-ho molt resumidament:

  1) les biblioteques públiques són municipals (són l’administració COMPETENT)
  2) les diputacions tenen funcions de suport (tècnic, informàtic, d’adquisició de fons…)
  3) el govern català té competències nacionals (catàleg, coordinació de les diputacions en aquest sentit, Mapa de lectura pública) i regionals (coordinació préstec interbibliotecari, fons duplicats i sobrers, ..)

  Si s’aconsegueix patrocini de FMG i TMB, estaria molt bé… però ara i aquí, la competència és de l’Ajuntament de Barcelona, que POT rebre el suport de la seva diputació i del govern…

 8. Pingback: Bitacoras.com