Comparant les tarifes de Madrid i Barcelona

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Entre Madrid i Barcelona existeix certa rivalitat, sobretot en aspectes polítics i futbolístics. No obstant, aquesta sovint s’ha traslladat a altres àmbits, i el transport públic no en queda al marge.

Així, a vegades s’han pres decisions o s’han promès o reivindicat determinades infraestructures o actuacions en part perquè a l’altra ciutat s’havien plantejat o executat. També amb el tema de les tarifes cadascú arramba l’aigua al seu molí i té en compte les dades que li resulten més favorables als seus interessos a l’hora de comparar-se amb els altres, encara que això impliqui no dir tota la veritat. Aquesta ha estat l’estratègia que sovint han seguit tant el govern de la Comunitat de Madrid com el de la Generalitat de Catalunya per tractar de convèncer els ciutadans que els títols de transport de la seva regió tenen un preu inferior al que s’abona en d’altres territoris.

En definitiva, a l’article d’avui volem analitzar amb detall les tarifes de Barcelona i les aprovades recentment a Madrid per determinar, de manera imparcial, quina d’aquestes ciutats disposa de millors preus per als usuaris.

El bitllet senzill

Si comencem repassant el preu del bitllet senzill al metro d’ambdues ciutats, constatarem que resulta massa simplista concloure que una d’aquestes ciutats ofereix als seus usuaris una tarifa més baixa que l’altra. I això és així perquè Madrid disposa d’una àmplia (i al mateix temps cada vegada més caòtica) gamma de bitllets, alguns dels quals són més barats que el senzill de Barcelona, mentre que d’altres són més cars. En aquest sentit, des del passat 1 de gener el bitllet senzill al metro de Barcelona costa 2 euros, mentre que a partir de l’1 de juny el de Madrid valdrà 1’5 euros a MetroSur, a MetroNorte i a MetroEste, així com a MetroMadrid en el cas que es recorrin fins a 5 estacions. Als trajectes per MetroMadrid que superin les 5 estacions el preu augmentarà a raó de 0’1 euros més per estació addicional, tot i que l’import final no superarà els 2 euros per bitllet. Així mateix, el bitllet senzill a TFM, així com a les línies ML2 i ML3 del Metro Lleuger costarà sempre 2 euros. Finalment, el bitllet senzill combinat, que permet viatjar indistintament per MetroMadrid, MetroSur, MetroNorte, MetroEste i les línies ML2 i ML3 del Metro Lleuger, costarà 3 euros.

Amb el bus, en canvi, la comparació és més senzilla. I és que el bitllet senzill d’autobús a Barcelona costa ja 2 euros, mentre que a Madrid val 1’5 euros. Per tant, avui per avui adquirir un bitllet senzill de bus a la capital d’Espanya és més barat que fer-ho a Barcelona.

En resum, podríem dir que la comparació del bitllete senzill al metro queda en tables, mentre que al bus Madrid queda millor situada que Barcelona.

La targeta de 10 viatges

A Barcelona la targeta de 10 viatges, la T-10, vàlida no només a metro i bus, sinó també a tramvia, FGC i Rodalies, costa 9’25 euros i permet transbordar fins a tres cops per trajecte amb qualsevol altre mitjà de transport integrat, durant un màxim d’1 h i 15 min. Al metro de Madrid, en canvi, ens trobem una altra vegada amb tarifes diferents, que van dels 11 euros a MetroSur, MetroNorte i MetroEste i els 12 euros a MetroMadrid i a la línia 1 de Metro Lleuger, així com a TFM i a les línies 2 i 3 de Metro Lleuger, als 18 euros del bitllet combinat de 10 viatges en Metro. Al bus madrileny el sistema és una mica més senzill, en costar 12 euros la targeta de 10 viatges que no dóna dret a transbordar i 18 euros la que permet transbordar una única vegada a una altra línia de bus de l’EMT, durant 1 hora des de la primera cancel·lació.

En definitiva, doncs, el preu de la T-10 barcelonina resulta més interessant per als usuaris que els diferents preus aprovats a Madrid per al seu equivalent, el Metrobús.

L’abonament mensual il·limitat

A Barcelona aquest any l’abonament mensual il·limitat costa 50 euros, mentre que a Madrid val 51’30 euros. Així, doncs, aquest abonament resulta més competitiu a la ciutat comtal que a Madrid, tot i que la diferència és mínima.

Els bitllets a l’aeroport

Les característiques singulars dels aeroports fan que sovint l’oferta de transport públic que arriba a ells disposi d’un règim tarifari específic. Per això li dediquem un apartat propi.

Així, no és possible comparar les tarifes del metro que porta a l’aeroport de Madrid-Barajas amb les de Barcelona, ja que el suburbà encara no arriba a l’aeròdrom del Prat de Llobregat. No obstant, el sistema de tarifes madrileny conserva la complexitat que ja hem comentat en parlar dels bitllets senzills de metro. Així, cal abonar un suplement de 3 euros per utilitzar les estacions de l’aeroport de Barajas, per la qual cosa es pagaran 4’5 euros per recórrer fins a 5 estacions a MetroMadrid, de 4’6 a 4’9 euros si es recorren entre 6 i 9 estacions de MetroMadrid (4’5 euros + 0’1 euros per estació addicional), 5 euros si es recorren 10 o més estacions de MetroMadrid i 6 euros si s’utilitza el bitllet senzill combinat que serveix a MetroMadrid, MetroSur, MetroNorte, MetroEste i a les línies ML2 i ML3 del Metro Lleuger. En canvi, validant el Metrobús i un cop aplicat el suplement de 3 euros, el viatge costa 4’2 euros.

Pel que fa al bitllet senzill de bus a l’aeroport, Madrid ofereix una línia, l’Aeropuerto Exprés, que funciona les 24 horas del dia, cada 20 minuts, per 5 euros. Així mateix, per 1’5 euros es pot arribar a Barajas amb els busos 101 i 200, des de Canillejas i Avenida de América, respectivament. Amb el Metrobús, de 10 viatges, els trajectes amb aquestes dues darreres línies surten per 1’2 euros.  A Barcelona l’Aerobús costa 5’65 euros i circula cada 5 minuts a la T1 i cada 10 minuts a la T2, mentre que el bitllet senzill a les línies 46, L77 i L99, així com a la línia nocturna N17, des de Barcelona-Pl. Espanya, Sant Joan Despí, Castelldefels i Barcelona-Pl. Catalunya, respectivament, val 2 euros. Amb la T-10, no obstant, els viatges amb aquestes quatre darreres línies surten per 0’925 euros.

Si comparem Rodalies i Cercanías als seus respectius aeroports, el bitllet senzill costa a Barcelona 3’6 euros, mentre que a Madrid val només 2’15 euros. No obstant, amb la T-10 a Barcelona costa 0’925 euros, mentre que amb el bonotren de 10 viatges cada viatge a Madrid val 1’715 euros.

En definitiva, les tarifes del transport públic que arriba a l’aeroport del Prat de Llobregat són, en general, més competitives que les de l’aeròdrom de Barajas.

Conclusions

Després de l’anàlisi detallat que hem fet en aquest article, podem afirmar que, en general, Barcelona disposa d’unes tarifes més baixes que Madrid. A més, el sistema tarifari barceloní és menys complicat que el madrileny i, en comparació amb aquest, el de la ciutat comtal és especialment beneficiós en relació amb el bitllet de 10 viatges i amb els trajectes a l’aeroport. Serveixi com a exemple el fet que 10 viatges de bus a Barcelona costen 9’25 euros i permeten enllaçar amb metro, tramvia, Rodalies i FGC, mentre que 10 viatges de bus a Madrid costaran pròximament 12 euros sense dret a cap tipus de transbord, o 18 euros si es vol enllaçar amb una altra línia de bus de l’EMT.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

6 thoughts on “Comparant les tarifes de Madrid i Barcelona

 1. Ismael, al habla el que ha escrito este artículo. Lamento que no haya sido de tu agrado, pero los datos son los que son…

  Tradicionalmente Barcelona ha tenido un transporte público algo más caro que Madrid, es cierto, pero eso ha cambiado. ¿Y por qué se ha producido este cambio? En mi opinión, porque en los últimos años en Madrid se ha invertido equivocadamente, no con criterios de demanda, sino electorales. Y eso, claro, luego hay que mantenerlo, aunque tenga pocos usuarios. De ahí que se hayan visto obligados a subir mucho los precios, incluso más de una vez al año.

  ¿Que el artículo es imcompleto y a la vez lioso? Hombre, lo que no iba a hacer era hablar de realidades que resultan imposibles de comparar. Si en Madrid no existen tarjetas como la T-50/30, si no existe el mismo sistema de descuentos para familias numerosas o si la zonificación fuera de la zona 1 es absolutamente diferente en una y otra ciudad, ¿debo hablar de ello para liaros aún más? Francamente, yo creo que no…

  En todo caso, si el artículo es lioso es precisamente porque Madrid se ha visto obligada a complicar el sistema de tarifas para recaudar más. Para engañar a la gente diciendo que el transporte público de Madrid es más barato que el de Barcelona simplemente porque el billete sencillo de bus (pero no el resto de billetes) es más económico allí que aquí ya están los políticos.

  En ecomovilidad.net hemos preferido poner sobre la mesa los datos que pudieran compararse de una y otra ciudad y sacar conclusiones, tratando de ser absolutamente objetivos. Si luego no nos gustan esas conclusiones ya es nuestro problema…

  Por cierto, Andrés, gracias por tus palabras. Veo que al menos tú sí entiendes que “Badajoz is not Barcelona”. 🙂

 2. Ismael, me apena pero las cifras que se han dado sobre Madrid aon las que son… sin embargo yo no voy a decir que es injusto que los barceloneses o extremeños paguen menos que los madrileños, en todo caso les felicitaré por conseguir mantener una tarifa más baja.

  De todas formas no me puedes hacer esas comparaciones, sencillamente porque Madrid y Barcelona tienen una densidad, extensión y área metropolitana muy superiores a las de Badajoz el sistema de transporte público es muy diferente y por tanto no es comparable.

 3. Este articulo no me acaba de convencer esta incomplet y es muy lioso, además Barcelona de siempre ha tenido el transporte publico mas caro, y mas deficiente que el de Madrid y eso sobre plano se puede observar.
  Asi que pediria que quien ha ecsrito ela rticulo no sea como los pooliticos que decinde sobre transporte publico que son unos inutiles y no maquillen las tarifas como se puede ver en este articulo que en Badajoz el autobus vale 1.10 euros, y porque en Extremadura vale menos y en cataluña tenemos que pagar mas?, eso no es logico

 4. Con el tarifazo que nos ha metido la Comunidad de Madrid no me extraña para nada… siempre me ha gustado de vuestro sistema la posibilidad de transbordar y se excusaban diciendo que “así el billete de 10 viajes sale más barato” (obviamente a costa de hacer andar a la gente y tardar más para evitar pagar el doble por usar el bus o elegir una opción menos conveniente pero sin necesidad de transbordo entre operadores)… pero es que ahora ni eso… directamente el Metrobús es más caro que la T-10!!

  Espero que el Ministerio de Fomento no le de por aplicar otro tarifazo en el Cercanías (como los billetes no están integrados, la Comunidad y el Gobierno Central van por libre en las tarifas de sus transportes excepto con el abono mensual) ya que ahora se da la circunstancia de que, por ejemplo, es más barato ir de Leganés (ciudad al sur de Madrid)a Pozuelo (al Noroeste, por 1.65€) que ir en Metro de Villaverde (un barrio del sur de Madrid) a Sol (justo el centro… por 2€ a partir de Junio).

  El metro tradicionalmente había sido más barato que el cercanías… hasta la subida del año pasado en la que más o menos se igualaron los precios… pero ahora… pfff

 5. Eso sin entrar a contar tarjetas entre los 10 viajes y el abono mensual, como la T-50/30, o el uso de los mismos billetes para moverse con transbordo por diferentes coronas. Como en el famoso anuncio de detergente, los títulos de Barcelona cunden más de lo que cuestan. Por lo menos, de momento.

 6. Pingback: Bitacoras.com