Curses de Transports 2012: la mobilitat sostenible torna a posar-se a prova

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

En els propers dies, dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2012, la PTP celebrarà a Barcelona i a L’Hospitalet de Llobregat les ja tradicionals Curses de Transports. Enguany, la capital catalana acollirà la seva 9a Cursa de Transports, la qual tindrà lloc el dimarts, dia 18, mentre que L’Hospitalet de Llobregat arribarà a la seva 4a edició el dijous, dia 20.

Com us hem explicat en d’altres ocasions, una Cursa de Transports no és una competició per comprovar qui arriba primer a un lloc, sinó una activitat amb la qual, gràcies a la col·laboració desinteressada de voluntaris, és possible mesurar aspectes com el temps, el cost, les emissions i el consum d’energia que hi ha en funció del mitjà de transport que utilitzem per desplaçar-nos d’un punt a un altre.

La Cursa de Barcelona: comparant la xarxa actual de bus amb la futura 

Els participants en aquesta edició de la Cursa de Transports seran protagonistes d’un gran canvi al transport públic de la ciutat comtal, ja que enguany se celebrarà una primera cursa el proper dimarts, a partir de les 18:00 h, amb la xarxa actual d’autobusos i la resta de mitjans de transport, mentre que al novembre, un cop implantada la primera fase de la xarxa ortogonal de bus, es durà a terme una nova cursa per comparar les dades obtingudes en ambdues. D’aquesta manera es podrà comprovar fins a quin punt haurà canviat en només unes setmanes el transport públic, i en quin sentit. 

Les modalitats amb què es pot participar a la Cursa de Transports de Barcelona són a peu, en bicicleta, amb el bicing, amb patins, en cotxe, en moto i amb transport públic col·lectiu. Els punts d’origen, 9 en total, han estat estratègicament seleccionats per tal que al novembre ofereixin dades relatives a la nova xarxa de bus que començarà a implantar-se d’aquí a un mes, aproximadament. En totes les rutes, però, la destinació final és comuna i enguany aquesta s’ha establert a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la Gran Via de les Corts Catalanes, núm. 585, davant de la Plaça Universitat. Després de la Cursa els participants seran convidats a berenar.

+ info: aquí

La Cursa de L’Hospitalet de Llobregat: tothom cap a Ca n’Arús passant primer per La Torrassa

Com us hem explicat, dijous que ve, a partir de les 18:00 h, serà el torn de la Cursa de Transports de L’Hospitalet de Llobregat. Enguany s’ha optat per establir tres punts de sortida (un a Santa Eulàlia, un altre a Bellvitge i l’últim a Pubilla Cases), un punt de pas intermedi a La Torrassa i Ca n’Arús com a destinació final per a tothom.

Les modalitats amb què es pot participar a la Cursa de Transports de L’Hospitalet de Llobregat són a peu, en bicicleta, amb patins, en cotxe, en moto i amb transport públic col·lectiu. Després de la Cursa els participants seran convidats a berenar i se sortejarà una bicicleta plegable entre tots ells.

+ info: aquí

Participeu-hi!

Si voleu participar a alguna de les Curses i ajudar-nos a comparar els paràmetres dels diferents mitjans de transport, podeu contactar amb la PTP a través del correu electrònic [email protected], del telèfon fix 93 244 49 70 (als matins) o del mòbil 603 537 624.

Conclusions

Any rere any la PTP s’esforça per adaptar i reinventar aquesta activitat a les circumstàncies canviants de la mobilitat. Així, per exemple, al 2009, com a preludi de la consulta per a la reforma de la Diagonal, la Cursa de Transports va establir l’origen de diverses rutes al llarg d’aquesta avinguda i el punt final als Jardinets de Gràcia (Diagonal-Passeig de Gràcia). Al 2010, en canvi, es van tenir en compte a algunes rutes les estacions de metro que s’havien inaugurat recentment, per mesurar el grau de millora de la mobilitat que generaven. Per la seva part, al 2011 es va dissenyar una ruta circular per L’Hospitalet de Llobregat, que obligava a passar per tres punts intermedis abans d’arribar a la destinació final. Com us hem explicat, aquest any a Barcelona s’ha volgut comparar la xarxa històrica de bus amb la futura xarxa ortogonal, aprofitant la imminent implantació de la seva primera fase, i a L’Hospitalet de Llobregat s’han creat tres rutes amb un únic punt intermedi comú per a tots els participants. 

En definitiva, les Curses de Transport són eines amb què es pot prendre periòdicament el pols a la mobilitat urbana i demostrar que els desplaçaments a peu, en bicicleta, amb patins i en transport públic sovint són una interessant alternativa al cotxe i a la moto.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Curses de Transports 2012: la mobilitat sostenible torna a posar-se a prova

  1. Pingback: Bitacoras.com