El D20 i el nou 57 perden la batalla

Dos mesos després de la posada en marxa de la nova xarxa ortogonal d’autobusos, a ecomovilidad.net Barcelona volem analitzar quins efectes ha tingut aquesta en els temps de viatge dels usuaris, ja que, com recordarem, quan es va implantar l’Ajuntament va ressaltar que es basava en els principis de més velocitat, més freqüència de pas i més facilitat d’ús.

Per això, prenent com a referència les antigues línies 57 (Pg. Marítim-Cornellà) i 157 (Pg. Marítim-Sant Joan Despí) i les noves D20 (Pg. Marítim-Ernest Lluch), 57 (Ernest Lluch-Cornellà) i 157 (Ernest Lluch-Sant Joan Despí) hem cronometrat el temps de viatge entre diferents punts, dins de la mateixa franja horària i sempre en dia feiner, a l’estil de les Curses de Transports de la PTP.

Així, totes les dades corresponen a trajectes iniciats entre les 14:15 h i les 15:00 h, amb origen al Museu Marítim de Barcelona i amb la Plaça de la Sardana, a Esplugues de Llobregat, com a destinació, tot i que també hem pres nota del temps de pas per Can Clota. Amb això volíem mesurar no només l’efecte que ara té el fet de veure’s obligat a canviar de bus (en contraposició al trajecte directe de les antigues línies 57 i 157), sinó també fins a quin punt la nova 57 podia competir amb les línies T1, T2 i T3 del tramvia entre Ernest Lluch i Esplugues de Llobregat.

Cal aclarir que els mesuraments es van dur a terme a les antigues línies 57 i 157 durant la segona quinzena de setembre (és a dir, un cop iniciat el curs escolar), mentre que els de les noves D20, 57 i 157 es van produir a l’octubre i novembre (concretament, els dies 3 i 8 d’octubre i 22 i 29 de novembre). De fet, no hem pres en consideració les dades d’un cinquè mesurament, corresponents al 17 d’octubre, perquè el bus 57 que vam agafar va patir una avaria i les dades obtingudes haguessin distorsionat els resultats. Pel mateix motiu, tampoc no hem cronometrat trajectes quan hi havia serveis mínims en metro o bus com a conseqüència de les aturades convocades en les darreres setmanes per alguns sindicats de TMB. Cal tenir en compte, així mateix, que en tots els casos analitzats entre octubre i novembre el primer dels busos que va sortir d’Ernest Lluch cap a Esplugues de Llobregat corresponia a la línia 57, la qual cosa va permetre prendre nota del temps de pas no només a Can Clota, sinó també a la Plaça de la Sardana. Si hagués estat el nou 157 el primer a sortir, la durada del trajecte fins a la Plaça de la Sardana hauria estat sensiblement més gran, ja que obligaria a esperar al 57 o a fer un segon transbordament, amb un altre bus o amb el tramvia.

Aclarit això, les dades obtingudes reflecteixen que, amb les antigues línies 57 i 157, del Museu Marítim a Can Clota es trigava una mitjana de 39 minuts, mentre que fins a la Plaça de la Sardana el trajecte durava un promig de 45 minuts.

En canvi, amb la implantació de la nova xarxa ortogonal de busos s’ha d’anar del Museu Marítim a Ernest Lluch amb la línia D20 i seguir des d’allà fins a Esplugues de Llobregat amb les noves línies 57 i 157. Així:

– El 3 d’octubre vam trigar 33 minuts amb la línia D20 fins a Ernest Lluch, i a això cal sumar 2 minuts d’espera fins que va sortir el nou 57, 6 minuts de trajecte fins a Can Clota i uns altres 6 minuts fins a la Plaça de la Sardana. En total, doncs, van ser 41 minuts fins a Can Clota i 47 minutos fins a la Plaça de la Sardana.

– El 8 d’octubre, en canvi, el trajecte amb la D20 va durar 29 minuts, el temps d’espera del 57 va ser de 5 minuts i els trajectes fins a Can Clota i la Plaça de la Sardana van durar 5 minuts cadascun. Van ser, per tant, 39 minuts fins a Can Clota i 44 minuts fins a la Plaça de la Sardana.

– El 22 de novembre vam trigar 37 minuts del Museu Marítim a Ernest Lluch, vam esperar 3 minuts al 57 i el trajecte fins a Can Clota va durar 7 minuts, i fins a la Plaça de la Sardana, 6 minuts més. En resum, vam trigar 47 minuts fins a Can Clota i 53 minuts fins a la Plaça de la Sardana.

– Finalment, el 29 de novembre el trajecte amb la línia D20 va durar 35 minuts, vam haver d’esperar 3 minuts al 57 i el trajecte fins a Can Clota va durar 7 minuts, mentre que fins a la Plaça de la Sardana va requerir uns altres 5 minuts. Així, doncs, van ser 45 minuts fins a Can Clota i 50 minuts fins a la Plaça de la Sardana.

En definitiva, amb la línia D20 i la nova 57 el promig de temps de viatge va ser de 43 minuts fins a Can Clota i de 48’5 minuts fins a la Plaça de la Sardana, és a dir aproximadament un 10 % més que abans. De fet, només al mesurament dut a terme el 8 d’octubre es van obtenir uns resultats equiparables als aconseguits abans que es reestructurés la xarxa de busos.

En general, doncs, els d’octubre i novembre són uns resultats pitjors que els obtinguts al setembre. Així, aquests posen de manifest que amb els canvis introduïts l’1 d’octubre a la xarxa de busos de Barcelona alguns usuaris han sortit perdent no només en comoditat (necessitat de fer transbordament, viatges menys comfortables per no disposar de busos articulats, etc.), sinó també pel que fa a la durada del trajecte. El lleuger augment de les freqüències de pas del D20 respecte a les antigues línies 57 i 157 no es tradueix en una velocitat més gran ni compensa el fet d’haver de canviar de bus per anar de Barcelona a L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí. Per cert, tots els dies d’octubre i novembre en què vam cronometrar els temps de viatge amb la nova línia 57 vam veure com, mentre esperàvem la sortida del bus o durant el trajecte fins a la Plaça de la Sardana, passava o ens avançava el tramvia.

Així, doncs, la línia D20 no passa la prova davant les antigues 57 i 157, mentre que la nova 57 es veu superada pel tramvia. Es decidirà TMB a actuar en aquesta qüestió? S’atrevirà a preguntar als usuaris de les línies D20, 57 i 157 si els canvis que s’han dut a terme darrerament han suposat o no una millora per a ells?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “El D20 i el nou 57 perden la batalla

  1. No se había de ser muy listo para saber y preveer esto sería un fracaso…solo que hubieran hecho una prueba piloto en una semana lo hubieran visto…está claro que los que diseñaron esto NO SON USUARIOS DEL BUS…desde luego que a los que ya nos la impusieron son los que más salimos perdiendo…deberían restablecernos el servicio tal y como estaba dispuesto anteriormente que era como funcionaba mejor y no teníamos que ir como en lata de sardinas, como vamos ahora en el 50 o d20…El Sr. Trias debería ir en bus 50 de Collblanc al final del trayecto a las 8:00 de la mañana de lunes a viernes dias laborables durante una semana para que compruebe el mismo la genialidad de tan desastroso invento…para esto si hay dinero, para tirarlo a manos llenas!..POLITICOS

  2. Estic d’acord. Com a mínin haurien hagut de deixar que els nous 57 i 157 arribessin al metro de collblanc.
    Jo ara sempre agafo tramvia i metro a Pubilla Cases, tot i que cal comptar els minuts del trasbord a peu crec que em surr a compte.

  3. Pingback: Bitacoras.com