El nou rumb del programa GR del Canal 33

Els espectadors del programa d’excursions GR que fan al Canal 33 hauran comprovat que a la nova temporada es justifica la utilització del cotxe com a “mitjà principal per fer els desplaçaments” i en cap cas es parla de les alternatives en transport públic.

Transcrivim a continuació la conversa Marc de las Heras (MH), director i protagonista del programa, té amb la veu en off (VO). Podeu veure-la vosaltres mateixos clicant sobre la imatge que encapçala aquest article, al minut 3:16.

VO: Eh, escolta, i tu, no anaves caminant?

MH: Sí, sí, sí, i també en bici, a cavall, i en ruc, i en globus, i barca… i amb molts altres mitjans… però és que aquest any també ho farem, tingues una mica de paciència, però el mitjà principal per fer els desplaçaments serà en cotxe.

VO: Ah, està bé. I per què?

MH: Bàsicament perquè fer el Pirineu i Prepirineu a peu és un viatge molt llarg i el que volem és que cadascú se’l faci a la seva manera i, sobretot, que sigui per a tots els públics.

VO: Molt convincent.

MH: Clar, dona. Mira, si algú vol fer el Pirineu a peu, fantàstic, tu: es posarà fortíssim.

VO: La veritat és que a mi m’agrada renyar-lo quan no té raó però ara… té raó. Té més raó que un sant.

Cal tenir present que a la temporada anterior el programa parlava sobre el nou camí de Sant Jaume que creua Catalunya i en cap moment van agafar un cotxe. És més, ho evitaven a tota costa. Alguna cosa deu haver canviat… Potser ara els patrocina alguna empresa d’automòbils?

Marc de las Heras hauria de tenir en compte que, si el que es vol és fer un programa on cadascú es faci les seves rutes i que aquestes siguin per a tots els públics, hi ha una manera millor que utilitzant un cotxe, ja que hi ha molta gent que no en disposa. El transport públic existeix i, sí, arriba al Prepirineu i al Pirineu.

No diem que es facin tots els desplaçaments en transport públic però, com a mínim, al programa podrien explicar les alternatives que hi ha en transport públic, i no només basar-se en el cotxe com si fos la eina més útil i la única manera d’arribar als indrets.

Si es vol fer un programa per a tots els públics cal tenir present que molts espectadors no podran fer les rutes proposades, en no disposar de carnet de conduir o de cotxe: joves, gent gran, famílies amb pocs recursos, immigrants, famílies monoparentals… De fet, prop de la meitat dels catalans no té accés a un cotxe de manera habitual.

Potser convé recordar que hi ha una pàgina web de la Generalitat (www.mou-te.gencat.cat) on s’expliquen molt bé totes les rutes i les combinacions de transport públic que hi ha al territori català. Estaria bé que els responsable de GR li fessin una ullada i incloguessin informació sobre el tema als propers programes. De pas, deixarien d’oferir una visió massa simplista i irreal sobre com ens podem moure per Catalunya.

Sobre el autor
Licenciado en aviación comercial. Trabajo como consultor de movilidad.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “El nou rumb del programa GR del Canal 33

  1. I el més greu de tot és que comencen la primera etapa a Girona. Capital de província amb una estació de tren on cada dia hi paren 24 trens regionals de la línia Barcelona – Portbou – Cervera de la Marenda, i diversos trens de llarg recorregut (amb destinació a Madrid, Cartagena, Montpeller, París, Zuric i Milà, entre altres).
    Per no parla de les més de 20línies d’autobús interurbà que donen servei a Girona.

  2. Pingback: Bitacoras.com