Errades per a quasi tots els gustos als programes electorals

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn1Buffer this page

Si la setmana passada vam analitzar les propostes que en matèria de mobilitat feien els principals partits de Barcelona de cara al 22-M, avui volem comentar les petites (o no tan petites, segons com es miri) errades que hem detectat en revisar els programes amb què aquestes formacions concorrien a les eleccions municipals. 

Així, mentre que en el seu dia us vam comentar que tant ICV-EUiA com ERC prometien als programes amb què es presentaven a les passades eleccions autonòmiques ampliacions de metro que ja havien estat inaugurades, en aquesta ocasió són CiU, el PSC, el PP i Unitat per Barcelona els que cometen alguna relliscada. Les analitzem una per una a continuació:

CONVERGÈNCIA I UNIÓ

CiU és, amb diferència, la formació en què hem detectat més errades, tot i que cal tenir present que també és la formació amb un programa electoral més ampli i amb propostes més concretes.

Així, a la pàgina 270 del seu programa electoral, CiU diu literalment: “A les nits, ningú no esperarà el seu NitBus més de vint minuts.”. No volem aigualir la festa a ningú, però això és així des que, al 2007, es va decidir que totes i cadascuna de les 17 línies de Nitbus circulessin cada 20 minuts de dilluns a diumenge, com us vam explicar en el seu dia.

Així mateix, a la pàgina 272, CiU afirma: “Potenciarem els intercanviadors com a elements fonamentals perquè el transport públic sigui més eficient, impulsant, dins la ciutat de Barcelona, els següents: la Sagrera Alta Velocitat, plaça de les Glòries, Sants Estació, Diagonal Zona Universitària i Cardenal Reig.”. Com us comentàvem fa unes setmanes, l’últim d’ells, en què han de confluir la línia L5 de metro i el Trambaix, va deixar de denominar-se Cardenal Reig per passar a dir-se oficialment Ernest Lluch. Per tant, la referència al programa electoral de CiU ha quedat desfassada.

Per altre costat, a la pàgina 273 del seu programa electoral, CiU estableix: “Demanarem que s’incrementin els trens de rodalies de dos pisos. En hores punta i en totes les línies, hi circularan només aquests trens per tal de maximitzar la capacitat de la xarxa i la comoditat dels viatgers.”. Qui fa una afirmació d’aquest tipus demostra no conèixer la realitat ferroviària ni el pla de millora de Rodalies que és en marxa, ja que els trens de dos pisos (models 450 i 451) circulen només, i no sempre, a les línies R2, R2 Nord i R2 Sud. Així, doncs, aquests són una minoria a Rodalies de Catalunya i els nous combois que s’incorporin durant els propers dos anys seran d’un sol pis, per la qual cosa o no es podrà complir aquesta promesa electoral o bé, per complir-la, el servei en hora punta quedaria reduït a la mínima expressió.

Finalment, a la pàgina 358 del programa electoral de CiU es diu: “Farem arribar l’autobús 87 a la Diagonal i allargarem el seu servei fins a les 22 hores.”. Tenint en compte que l’últim bus d’aquesta línia surt a les 22:00 hores del Pg. Maragall i a les 22:30 hores ho fa des de la Trav. de Gràcia, no sembla difícil d’aconseguir…

Podeu localitzar aquestes errades i accedir al programa electoral complet de CiU en aquest enllaç.

PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA

A la pàgina 121 del programa electoral del PSC apareix l’única errada que hem detectat d’aquest partit en matèria de mobilitat. Així, doncs, s’afirma: “L’única àrea gran que en pateix un cert dèficit (de transport públic) és el Carmel, barri que encara no està connectat amb la xarxa de metro.”. ¿No tenen present que, des del 30 de juliol passat, com ja us vam explicar a ecomovilidad.net, hi ha una estació de la línia L5 pràcticament al bell mig d’aquest barri?

Podeu localitzar aquesta errada i accedir al programa electoral complet del PSC en aquest enllaç.

PARTIT POPULAR DE CATALUNYA

Tot i que les propostes del PP sobre mobilitat sostenible són escasses i que no s’ha publicat el programa electoral complet amb què concorria aquest partit a les eleccions municipals de Barcelona, això no significa que no s’hagi colat cap errata en aquest àmbit al web del cap de llista. Així, en ella s’afirma literalment: “Implantar el Retbus en les gran vies de la ciutat (Diagonal, Gran Via, Guipúscoa, Meridiana entre d’altres) i compatibilitzar-la amb la xarxa octogonal d’autobusos”. Tot i que l’error pugui semblar menor, cal dir que “octogonal” (és a dir, que fa referència a l’octògon o polígon de vuit angles i vuit costats) no significa el mateix que “ortogonal” (o sigui, que és en angle recte), que és el que sembla que en realitat es volia dir.

Podeu localitzar aquesta errada i accedir a les propostes del PP en matèria de mobilitat en aquest enllaç.

UNITAT PER BARCELONA

Com en el cas del PSC, al programa electoral amb què concorria a les eleccions municipals Unitat per Barcelona hem trobat una única errada. Així, a la pàgina 51 del mateix es diu: “8. Connexió amb el Baix Llobregat estenent la línia de FGC des de Reina Elisenda a Sant Feliu de Llobregat. Prolongar-la fins a Sant Boi i enllaçar amb la línia de FGC del Baix Llobregat que va de plaça Catalunya a Igualada i Manresa.”. La veritat és que ens hem passat tota la vida pensant que la línia Llobregat-Anoia de FGC neixia a la Plaça d’Espanya, no a la Plaça de Catalunya…

Podeu localitzar aquesta errada i accedir al programa electoral complet d’UxB en aquest enllaç.

En definitiva, l’existència d’aquests errors no fa més que posar de manifest que o bé els partits i coalicions que concorren a les eleccions no actualitzen o no revisen convenientment els seus programes electorals o bé no coneixen prou l’àmbit sobre el qual tracten, potser perquè no constitueix una matèria prioritària per a ells. ¿O és que en algun cas volen prometre allò que ja s’ha fet i, així, poder anotar-se un punt entre els electors amb poca memòria?

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn1Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Errades per a quasi tots els gustos als programes electorals

  1. Pingback: Bitacoras.com
  2. Gràcies per l’incís, Tachikomakun. Tens raó. M’he confòs perquè recordava haver anat amb trens de dos pisos a la platja, però era amb la R2. De totes maneres, a Cornellà un amic ha vist circular un R4 de dos pisos cap a Vilafranca, cosa que tampoc no és gens habitual…

    A més, estic completament d’acord amb tu que apostar, com fa CiU, pels trens de dos pisos quan són els més incòmodes no sembla gens encertat. No ho vaig dir a l’article perquè em sembla un error estratègic, però no quelcom totalment inviable. De totes maneres, crec que els trens de dos pisos no caben pel túnel de Pl. Catalunya, així que la proposta de CiU requeriria un model nou de tren de dos pisos o renunciar a utilitzar aquest túnel (!).

    Fixeu-vos per últim que, mentre als diferents partits sembla que ningú no va adonar-se (almenys a temps…) dels errors als seus respectius programes electorals, aquí heu detectat la meva pífia de seguida. És el que té comptar amb gent que en sap i, sobretot, que li agrada allò a què dedica el seu temps. 🙂