Glòries, de paradís per al cotxe a espai per al ciutadà

La qüestió que probablement ha generat més polèmica durant els primers dies de mandat de CiU al capdavant de l’alcaldia de Barcelona està relacionada amb la mobilitat sostenible. Ens referim a les contradictòries declaracions que el nou alcalde (Xavier Trias), el regidor d’Urbanisme (Antoni Vives) i el regidor de Mobilitat (Eduard Freixedes) han fet sobre si l’enderroc de l’anell viari de Glòries, també conegut com “tambor” o “tortell” de Glòries, és o no una actuació prioritària per a l’ajuntament en l’actual context econòmic.

I és que aquest espai ha estat objecte de nombroses crítiques durant els darrers anys. Així, fa tres dècadesla Plaça de les Glòries Catalanes era un conjunt absolutament desordenat de carrils de circulació que creaven un efecte barrera a la zona i on l’espai destinat al vianant era absolutamente testimonial.

Això no obstant, amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992 es va escometre una reforma en profunditat a la zona amb la finalitat de reordenar el trànsit i dignificar l’espai, donant lloc a l’actual anell viari que pretén posar ordre al punt on conflueixen les tres vies més importants de Barcelona: l’Avinguda Diagonal, la Gran Via de les Corts Catalanes i l’Avinguda Meridiana. No en va, Ildefons Cerdà va concebre en el seu dia la Plaça de les Glòries Catalanes com el centre neuràlgic de l’àrea metropolitana de Barcelona. Cal indicar, a més, que, com a conseqüència d’aquesta reforma, a la part inferior de l’anell viari es va crear un park & ride, batejat amb el nom de MetroPark i que va tenir un èxit escàs, així com un depòsit dela Guàrdia Urbana al qual es portava bona part dels vehicles retirats per la grua municipal.

El resultat d’aquesta obra, però, no va estar exempta de polèmica, ja que no va aconseguir crear un espai que convidés a l’ús ciutadà. Per això, pràcticament una dècada després de la seva construcció el consistori barceloní apostava ja per redefinir-lo en profunditat, tot i que les obres, que finalment suposaran l’enderroc per complet del “tortell”, no van començar fins l’any 2008.

Aquesta nova reforma de la Plaça de les Glòries Catalanes, que encara avui es troba en una fase incipient, és molt ambiciosa, en tant que implica actuacions com el trasllat dels Encants Vells al Parc del Bosquet de Glòries, la construcció del Disseny Hub Barcelona (DHUB) i de l’edifici Ona, la deconstrucció del “tortell” i el soterrament dels eixos viaris, la creació d’un parc de 105.000 m2 i la construcció d’un gran intercanviador en què es preveu que conflueixin la línia L1 del metro, la línia L8 de FGC, Rodalies i el tramvia.

Mentre no es derruís completament el “tambor”, i tenint en compte que aquest projecte era a mig-llarg termini, l’ajuntament va decidir que l’espai que en el seu dia va ocupar el park & ride i el dipòsit de vehicles de la Guàrdia Urbanaseria reconvertit provisionalment en dos carrils bus, els quals són utilitzats actualment per les línies diürnes que circulen a la zona, és a dir, la línia 7, la 56, la 92, la B21 i la ruta est del bus turístic Barcelona City Tour. Aquests carrils bus, el cost de construcció dels quals va superar els 650.000 euros, van ser inaugurats fa quasi dos anys i permeten millorar la fluidesa de més de 40 autobusos per hora. En el moment de la seva inauguració es preveia que seria necessari eliminar definitivament aquests carrils bus a finals d’aquest any o a principis del 2012.

La inversió total que es preveu en la reforma que s’està executant a Glòries superarà els 450 milions d’euros, tot i que la cojuntura econòmica va obligar fa uns mesos a ajornar la construcció de l’edifici Ona i aquests dies s’ha arribat a plantejar la conveniència de paralitzar el conjunt de l’actuació.

En definitiva, doncs, la reordenació de Glòries que es va inaugurar al 1992 va acotar l’espai públic destinat al vehicle privat i va pretendre, amb escàs èxit, donar més protagonisme al vianant. Gràcies a la creació d’un ampli espai verd sense viaductes que l’esquarterin i a la creació d’una gran estació intermodal, des d’ecomovilidad.net confiem que la nova reforma que s’està duent a terme actualment a la zona acabi sent un referent no només a nivel urbanístic, sinó també en matèria de mobilitat sostenible.

A l’espera que les obres vagin prenent forma durant els propers mesos i anys, es dóna la curiosa circumstància que els usuaris de l’autobús esquivem bona part dels embussos que generen els 140.000 vehicles que entren i surten de Barcelona per la Gran Via de les Corts Catalanes gràcies als carrils bus que es troben ubicats en un espai que durant anys ha estat ocupat per cotxes. I sembla que continuarà sent així durant força més temps…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Glòries, de paradís per al cotxe a espai per al ciutadà

  1. Pingback: Bitacoras.com