Google Transit i Mou-te, noves eines per planificar rutes

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page


Després de, tot s’ha de dir, bastant de temps (5 anys des de la seva estrena a EUA), el 28 d’octubre es va activar a la ciutat de Barcelona el servei Google Transit, que permet planificar rutes en transport públic dins de Google Maps.

Això implica que, a partir d’ara, en planejar un itinerari en Google Maps podrem seleccionar, a part de les habituals rutes en cotxe i caminant, l’opció de transport públic. Realitzant una recerca el sistema proposarà la millor combinació per efectuar un viatge, podent calcular-se en funció de l’hora d’arribada o bé de sortida. A més de l’opció més ràpida, mostrarà alternatives (si n’hi ha) en què combinarà altres mètodes de transport.

Un dels avantatges d’aquesta implantació és que, després que s’inauguressin fa uns mesos les línies L9 i L10 de metro, aquestes ja apareixen a Google Maps, i estan incloses en el servei.

Quins transports incorpora Google Transit a Barcelona? 

 • Metro operat per TMB (línies L1, L2, L3, L4, L5 , L9, L10 i L11)
 • Metro operat per FGC (línies L6, L7 i L8)
 • Línies interurbanes de FGC
 • Tramvia (línies T1, T2, T3, T4, T5 i T6)
 • Autobusos operats per l’EMT
 • Xarxa d’autobusos nocturns (Nitbus)

Properes actuacions

A més de les opcions que presenta actualment Google Transit a Barcelona, s’està treballant per tal que en el termini d’un any funcionin també els següents serveis:

 • Rodalies Renfe (potser el que més falta fa juntament amb els actuals)
 • Parades de taxis
 • Parades del bicing (servei de lloguer de bicicletes de l’Ajuntament de Barcelona)
 • Estat del trànsit

Una de les primeres coses que podem plantejar-nos es “I si fem una recerca un dijous a les 3 de la matinada, sabrà que no hi ha metro?”. La resposta és sí: al servei estan correctament integrats els horaris dels diferents operadors de transport, ja que si realizem una recerca fora de l’horari comercial del metro, ens dirigirà a les línies de Nitbus.

Si volem seguir posant a prova a Google Transit i decidim posar un escenari més complex, com, per exemple, “desplaçament des de Can Zam fins a Gorg, per arribar un divendres abans de les 3 de la matinada” (recordem que el metro tanca a les 2) per veure com reacciona, constatem que es comporta com un campió.

El sistema llança dues opcions: agafar dos autobusos nocturns o una opció bastant interessant que és agafar l’últim tren de la línia L9 fins a Fondo i allà enllaçar amb un autobús nocturn, identificant correctament que a partir de les 2:08 ja no hi ha trens de la línia L10 cap a Gorg.

La implicació de la Generalitat en la mobilitat ciutadana

El passat mes de juliol la Generalitat va posar en marxa el web “Mou-te”, un cercador de rutes en transport públic per a tot el territori català. Aquesta és una clara aposta a favor de l’extensió de l’ús del transport públic, posant a disposició del ciutadà un únic punt de consulta on estan inclosos tots els operadors de Catalunya, amb els seus horaris i recorreguts.

No obstant això, de moment, el portal es troba en proves, per la qual cosa només inclou als seus resultats els ferrocarrils de tot Catalunya, els autobusos interurbans de la Generalitat i de l’EMT i els autobusos urbans amb concessió de la Generalitat, de l’EMT i dels ajuntaments. En aquest enllaç es pot consultar el llistat complet de les línies incloses.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Google Transit i Mou-te, noves eines per planificar rutes

 1. Esta força bé, tot i que en temo que alguns horaris, sobretot els de bus, son totalment ficticis, temps de viatge que només es donen a hores sense cap transit. I sobretot, horaris inexistents, perqué el bus pot pasar fácilment 5 o 10 minuts més tard cada dia, estic fart de veure-ho.

  I el que és pitjor, després de 5 anys en obres, encara no recull les afectacions al centre de Badalona (que esperem acabin aviat, pero no és raó per mentir), de fet diu coses absurdes, com baixar a Pep Ventura enlloc de Pompeu Fabra per un bus que pasa en un carrer temporalment en sentit contrari.

  A veure si em poso de una vegada amb l’article sobre el bus al Barcelonés Nord, tot i que em caldría torbar un planol de la zona net.

 2. Pingback: Bitacoras.com