La complicada situació dels autobusos a Badalona

Mapa de carrils als principals carrers del centre de Badalona. En vermell si tenen un carril; en taronja els carrers d’un sol sentit però amb dos o més carrils, amb o sense carril bus; en violeta els carrers de doble sentit.

La situació dels autobusos al centre de Badalona s’ha demostrat molt fràgil a les pertorbacions. La configuració dels carrers en sentit nord i en sentit sud fa que un tall per obres a qualsevol d’ells provoqui grans afectacions, desviacions i una pèrdua de velocitat comercial als autobusos municipals, gestionats per TUSGSAL. L’afectació que hi ha actualment ve derivada de la construcció de la nova parada de metro de la línia L2 Badalona Pompeu Fabra, i que ja fa cinc anys que dura.

Com es pot apreciar, només hi ha dos carrers que creuïn el centre en sentit nord-est del lateral de l’autopista i la Nacional II al carrer Francesc Layret, que a l’alçada de l’Ajuntament es redueix a un sol carril per on passen gairebé tots els autobusos de Badalona i on està justament situada la parada del centre. En sentit sud-oest només hi ha un carril, que passa per davant del Museu i de l’Hospital Municipal. En quant als carrers mar-muntanya, els principals són l’avinguda Martí Pujol, en sentit únic entre la nacional i el mar i que, a més, és el principal accés d’entrada a l’aparcament de l’estació i a tot el barri des del nord. El carrer en sentit contrari que dona sortida a l’estació és Sant Ignasi de Loiola, que té un sol carril en sentit muntanya. Els accessos a l’estació estan envoltats de carrers estrets d’un sol carril (alguns amb un segon carril dedicat a aparcament). Qualsevol tall en aquest carrer té conseqüències funestes, mentre que si es produeix en carrers alternatius porta a un bloqueig per trànsit.

En aquest mapa es pot veure el recorregut de la majoria de línies de bus de la zona. En verd, les línies del sud cap al nord, i en taronja, les del nord cap al sud. Com dèiem abans, totes les línies han de passar per dos carrers cèntrics, el de sentit nord té només un carril en un tram on, a més, hi ha una parada. El servei a l’estació es fa principalment per Martí Pujol cap al sud, mentre que cap al nord, com aquest carrer només va en sentit mar des de la nacional, ha de tornar enrere i pujar per Sant Ignasi de Loiola, amb un sol carril i que, a sobre, és la sortida de l’aparcament.

Quan van començar les obres d’ampliació del metro es va tallar el carrer Francesc Macià, entre Pep Ventura i Sant Ignasi de Loiola. La falta d’alternatives obligava a desviar el trànsit pel carrer Saragossa fins al lateral de l’autopista. Com que no es pot anar en sentit mar per Rambla de Sant Joan o Coll i Pujol i més tard caldria tallar el carrer de la Creu, es van haver de desviar per Martí Pujol, per on ja baixaven els autobusos cap a l’estació i, per tant, coincidint amb ells en alguns trams, a part de fer-ho també amb la resta de vehicles. Això vol dir que els autobusos havien de fer 900 metres més de recorregut per carrers atapeïts també pel trànsit, amb força més semàfors i sense prioritat. Sense comptar el trànsit significava ja doblar el temps de viatge, i recordem que el final de la línia L2 era a Pep Ventura, de manera que tots els autobusos d’aquesta zona cap al nord de Badalona, on no hi ha metro, es van veure afectats.

Aquesta ha estat la tònica habitual durant la major part d’aquests llargs cinc anys d’obres, allargats entre d’altres coses per l’enfonsament del Carmel i per les restes romanes trobades a Badalona. Quan van avançar les obres, es va tallar en diferents ocasions el carrer de la Creu i Anselm Clavé, tot dos a cada banda de la nova parada de metro. En tallar-se de forma perllongada el carrer de la Creu i de forma definitiva l’accés al carrer Coll i Pujol, els autobusos en sentit nord que venien des de l’estació van haver de desviar-se per la Rambla de Sant Joan, per on ja passaven totes les línies cap al sud, per anar a buscar el lateral, però també les desviades anteriorment arran del tall al carrer de la Creu. En aquest cas també es dobla el temps de viatge sense comptar el trànsit, però la intensitat d’aquest és fins i tot pitjor. Com a anècdota personal, un dia de pluja vaig agafar un bus a l’estació per anar cap al nord i, si bé a peu es triguen 15 minuts, al bus vaig passar-me una hora!

Aquest estiu, a més, unes obres a Francesc Layret a l’alçada de l’Ajuntament, van obligar a ampliar el desviament (fletxes violetes), que ara continuava pel lateral fins a President Companys, saltant-se directament el centre de la ciutat, encara que reduint el temps per als viatgers cap al nord durant unes setmanes.

En obrir-se l’estació Badalona Pompeu Fabra aquest estiu, el carrer de la Creu va continuar amb obres d’urbanització, però, un cop completades aquestes, es va tallar el carrer contrari (Anselm Clavé) per urbanitzar-lo també. Com hem dit, no hi ha més carrils en sentit sud, així que es va obrir el carrer en sentit contrari, desviant (fletxes negres) els cotxes i autobusos cap al sud pel tram de Martí Pujol per on passen tots els busos cap al nord, els cotxes dels veïns i els que van a l’aparcament de l’estació. Sí, tots els autobusos de la zona i independentment del sentit de la seva ruta passen per un tram de tres carrils. És a dir, tretze línies diürnes es troben amb un coll d’ampolla.

En cercle blau, zones amb gran concentració de línies de bus, amb habituals retencions per trànsit. En cercle vermell, trams tallats durant les obres en sentit nord. En cercle negre, tall actual en sentit sud.

És d’esperar que d’aquí a poques setmanes per fi s’obri al trànsit el darrer carrer tallat, que posarà punt i final a cinc anys d’obres que han posat a prova tant als comerciants dels carrers tallats (molts dels quals han hagut de tancar) com a tots els usuaris del transport públic i als conductors. Però el cert és que el centre seguirà sent tant vulnerable com sempre i un tall en qualsevol carrer provocarà un daltabaix.

L’Ajuntament s’hauria de plantejar remodelar la circulació d’una forma valenta i prioritzant el transport públic, ja sigui reduint carrils al vehicle privat, fent canvis de direcció, obrint carrers de doble sentit o fent alguns carrers peatonals permeables al transport públic, així com reformar la xarxa municipal de bus, ja que amb les noves ampliacions del metro aquesta requereix remodelacions per millorar l’accessibilitat, la connexió entre zones aïllades, i la freqüència i el temps de viatge amb criteris de bus exprés i bus de barri.

En propers articles intentarem proposar alguns suggeriments i comentar altres problemes sorgits arran de les obres d’ampliació del metro.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

7 thoughts on “La complicada situació dels autobusos a Badalona

  1. Hola! La B-26, la B-29 y la B4 van desde la estación a Màgic. Se cogen un par de calles por encima de la estación, subiendo por Martí Pujol.

    También se puede llegar en metro, está cerca de Gorg, de hecho lo recomendaría sobre todo para volver, ya que los autobuses paran en distintas paradas, al contrario que a la ida, así que hay que esperar más. El metro es mejor opción además si vienes de Barcelona, la estación de tren solamente es mejor para los que vengan del Maresme.

  2. hola me gustaria saber que linea de bus me lleva desde la estacion de renfe badalona al centro comercial magic y desde este ultimo a la estacion nuevamente y donde deberia tomarlos , es por trabajo que necesito saberlo muchas gracias , cordial saludo

  3. Efectivament, tachikomakun. Ahir va sortir a la premsa l’obertura d’aquest carrer. Per cert, acabes de desvetllar (no sé si conscientment o no) que sota el teu pseudònim s’amaga Víctor Adalid… 😉

  4. Actualització: Des de ahir (sembla que al migdia, a traició i sense cap avís pels ciutadans, a part que els autobusos encara feien la ruta antiga) per fi s’ha obert el carrer Anselm Clavé, permetent per tant que pel carrer de la Creu hi hagi tránsit en sentit nord. Aixó acaba amb 5 anys (i escaig) de unes obres molt dures, tant pel tránsit com per l’economía de la zona.

    Finalment es podrá gaudir de la nova estació (que dona servei a 14.000 persones al dia) sense afectar a la superficie. Tot i que, com intentarem mostrar próximament, la recuperació no és complerta.

  5. Pingback: Bitacoras.com