La L9 arriba a La Sagrera

Avui dissabte 26 de juny de 2010 han entrat en funcionament dues estacions més de les línies L9/L10 del metro de Barcelona: Onze de Setembre i La Sagrera (abans anomenada Sagrera i que inicialment havia de rebatejar-se com a Sagrera | Meridiana). Des de les 15:00 h els ciutadans han pogut gaudir d’aquesta nova infraestructura de forma totalment gratuïta, gràcies a uns bitllets inaugurals que s’han repartit.

Amb aquesta ampliació comença un punt i a part en la construcció de l’L9, ja que de moment no es continuaran obrint nous trams d’aquesta línia de metro, essent els propers, al 2012, el ramal del Prat i l’aeroport i el de la Zona Franca.

Aquesta ampliació permet connectar amb la resta de Barcelona les zones tradicionalment incomunicades de Santa Coloma i Badalona, a més de crear una connexió directa i molt ràpida amb les línies L1 i L5 de metro als usuaris de l’àrea de Gorg i Fondo.

L’estació de La Sagrera és del «tipus pou», tot i que de poca profunditat, de manera que no té ascensors de gran capacitat, existint, però, una bateria d’escales mecàniques i dos ascensors per a persones amb mobilitat reduïda. Com a característiques pròpies que la diferencien de la resta d’estacions actuals de l’L9 trobem un pou rectangular (en lloc de cilíndric) i uns adorns en forma de mosaic colorista al llarg de l’estació. Les andanes també tenen un toc més «futurista» que la resta d’andanes de la línia.

Encara que estem parlant de l’estació de La Sagrera com una nova estació de la L9, en realitat es tracta de l’estació de l’L4. De moment, i fins que es dugui a terme la prolongació d’aquesta darrera línia (prevista per a la mateixa data que l’arribada de l’alta velocitat a la zona) els trens de les línies L9 i L10 utilitzaran la infraestructura de l’L4 per arribar a l’intercanviador i pujar cap a Maragall, incloent túnel i estació.

Un potent intercanviador

Les obres del macrointercanviador de La Sagrera continuen avançant, de manera que en uns mesos l’estació donarà servei també a les línies R3, R4 i R7 de Rodalies i en un futur a la línia L4 de metro. Això, i l’intercanviador que formaran les línies L4, L9 i L10 amb el tren d’alta velocitat a la futura estació Sagrera | TAV, convertiran La Sagrera en l’estació més potent de la xarxa de metro barcelonina, acollint 5 línies de metro i 3 de Rodalies, a més de tenir a 500 metres de distància l’alta velocitat que connectarà Barcelona amb Madrid i Saragossa per una banda i Espanya amb França per l’altra.

Normalització de la xarxa de metro

Amb l’ampliació d’avui, queden normalitzats els horaris de tota la xarxa de metro, assumint les línies L9 i L10 com a horari de 05 a 24 h de diumenge a dijous, de 05 a 02 h els divendres i vigílies de festiu i amb servei ininterromput els dissabtes. Per garantir la seguretat dels passatgers, TMB reforçarà la seguretat a les línies L9 i L10 durant les nits amb servei continu. Com a la resta de línies de metro, es reforçaran les franges d’hora punta amb un increment de l’oferta de trens i, per tant, de la freqüència de pas.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “La L9 arriba a La Sagrera

 1. Que envidia me da el metro de Barcelona!

  He estado de visita y el metro de BCN sí que vuela de verdad… no como el de mi ciudad que es muy lento.

  Asco de Sirat.

  Un abrazo de un madrileño enamorado de ese gran país vecino llamado Cataluña.

  PD: me he quedado prendado de vuestra ciudad.

 2. Un intercambiador potente. Quizá demasiado potente incluso. La separación entre la L4 y la L9 obliga a hacer transbordos por el anden de la L5, con el añadido de cercanias y en el futuro L4, no se si también seguirán buses interurbanos… puede que acabe por estrangularse un poco en hora punta.

  En todo caso, de lo que se aprenda aqui, que se tomen conclusiones para el intercambiador central Catalunya-Pg. Gracia, que será al menos igual de complejo.

 3. Esta tarde, he podido dar evidencia que, en los monitores del 9000 que he cogido, La Sagrera sale anunciada como «Sagrera Meridiana L4″… Algo extraño…