La nova R8 passa de llarg de mig milió de vallesans

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Estació d'FGC de Vollpelleres (en blanc). La R8 (tren carbassa) hi passa de llarg perquè Foment no ha fet les andanes de l'estació pactada al Pla de Rodalies.

El passat 26 de juny es van posar en marxa diferents millores al servei de Rodalies de Catalunya. Concretament s’ha millorat la freqüència de les línies R1, on circularà un tren cada 6 minuts a l’hora punta del matí i cada 10 durant la resta del dia, i R4, on circularà un tren cada 8 minuts a l’hora punta del matí i cada quart d’hora la resta del dia. A la línia R3 s’afegeix un tren ombra entre Barcelona i Vic, amb parada a totes les estacions, darrere del directe de Puigcerdà que circula a la tarda. S’eviten així esperes d’una hora a les estacions intermèdies d’aquell tram en l’hora punta de la tarda.

Igualment, es crea la nova línia R8, que uneix Martorell i Granollers sense passar per Barcelona. La nova línia té parada a Castellbisbal, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola Universitat, Mollet-Sant Fost i Montmeló. La freqüència de pas serà d’un tren per hora i sentit. Pel que fa a la línia R7, es redueix el seu recorregut i presta servei exclusivament entre Barcelona Sant Andreu Arenal i Cerdanyola Universitat.

La PTP celebra la millora de freqüències a les línies R1 i R4 i la creació de la nova R8, en constituir una connexió ferroviària entre el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, sense passar per Barcelona. Ara bé, denunciem l’oportunitat que s’ha perdut en deixar els 500.000 habitants de l’àmbit de les dues capitals del Vallès Occidental, Sabadell i Terrassa, sense accés en transport públic a la nova R8.

I és que la línia R8 de Rodalies de Catalunya es creua amb la línia S1 (Barcelona – Terrassa) d’FGC a l’alçada de l’estació Hospital General però la manca d’un intercanviador impossibilita aquest enllaç. També es creua amb la línia S2 (Barcelona – Sabadell) d’FGC a Volpelleres i en aquest cas la Generalitat ha fet el deures amb la construcció de la nova estació de Volpelleres però el Ministeri de Foment no, cosa que provoca que els viatgers que vulguin enllaçar entre la línia S2 i la nova R8 hagin de caminar un quilòmetre. Finalment, la nova línia R8 també es creua amb la línia R4 (St. Vicenç de Calders – Manresa) a l’alçada del centre comercial Baricentro, però la manca de construcció i de licitació de l’intercanviador inclòs en el Pla de Rodalies 2008-2015 per part del Ministeri de Foment també impossibilita aquest enllaç.

Així, doncs, a molt curt termini el Vallès necessita les estacions intermodals d’Hospital General i Volpelleres perquè:

– Són intercanviadors fàcils, ràpids i econòmics d’executar. Únicament s’ha de construir un parell d’andanes en superfície a cada intercanviador. FGC ja hi és en aquestes cruïlles.

– Minimitzarien els temps d’espera des de Terrassa, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Rubí perquè enllaçarien una línia de Rodalies (R8) amb dos serveis de Metro d’FGC (S1 i S2) que passen contínuament.

– La demanda que FGC podria aportar a la R8 és molt superior que la línia homòloga de Rodalies R4. Tenint en compte els perllongaments en curs de les línies S1 i S2 a Terrassa i Sabadell respectivament, aquestes línies cobriran més demanda a les principals ciutats del Vallès Occidental que no pas la línia R4 de Rodalies, l’intercanviador amb la qual també reivindiquem, tot i que serà més complex d’executar, ja que hauria de ser en túnel.

– Reduirien el dèficit d’explotació de la línia en incrementar-se els passatgers, afavorint l’augment de serveis a la línia R8 i la seva possible ampliació en paral·lel a l’AP7 o Corredor Mediterrani, el principal corredor de mobilitat no radial de Catalunya.

Tot seguit s’hauria de licitar el projecte d’intercanviador de Barberà-B30, a prop del centre comercial Baricentro, per enllaçar les línies R4 i R8. Aquest segon projecte podria incorporar un Park & Ride de grans dimensions en un entorn carregat de vies de comunicació.

Així, doncs, tot i que la PTP celebra l’obertura al servei de viatgers del tram Cerdanyola Universitat – Mollet del Vallès amb la nova R8 perquè comunica de forma directa el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com les importants millores que s’han dut a terme a les línies R1, R3 i R4 amb el canvi d’horaris, mig milió d’habitants de l’àmbit de Sabadell i Terrassa no es poden beneficiar de la nova línia per la manca dels intercanviadors d’Hospital General (S1), Volpelleres (S2) i Barberà-B30 (R4).

Considerem, per tant, que la nova línia R8 és un projecte embrionari que s’ha de completar amb la creació dels intercanviadors i, en conseqüència, amb un esquema de serveis més potent i coherent en què s’hauria de convertir en l’alternativa a l’AP7 – Corredor Mediterrani en transport públic.

En definitiva, la PTP exigeix al Ministeri de Foment que prengui consciència, d’una vegada per totes, de la importància demogràfica i econòmica del Vallès. Mentre d’altres regions amb molt menys pes demogràfic i econòmic estan rebent inversions faraòniques en autovies, aeroports i AVE ruïnosos, al Vallès se li estan negant uns simples intercanviadors ferroviaris que incrementarien l’eficiència de la xarxa ferroviària actual i connectarien la comarca amb el Corredor Mediterrani.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “La nova R8 passa de llarg de mig milió de vallesans

  1. Assumpta, la R8 no para en el polígono industrial de Can Sant Joan, sino en el barrio residencial de Coll Favà. La verdad es que uno y otro no están muy lejos, aunque les separa la autopista.

    En teoría podrías transbordar de Rodalies (Sant Cugat del Vallès) a FGC (Volpelleres) y hacer una parada, hasta Can Sant Joan, pero el transbordo es pésimo, de unos 900 m.

    Espero haberte ayudado.

  2. disculapas , hola , solo necesito saber , porfavor , si la R8 pasa por la parada de sant cugat del valles ( sant joan ) lo agradeceria , gracias , ya que despues de pasar todo el dia viajando para buscar la ubicacion y encontrarme con mil y una dificultades ( nadie en als estaciones para informarme , ni siquiera un triste horario ) necesito saber . gracas de nuevo

  3. Pingback: Bitacoras.com