La nova xarxa del Trambesòs, és la millor possible?

Cloem amb aquest article l’anàlisi que durant aquesta setmana hem fet a la reestructuració de les línies del Trambesòs estrenada el passat dilluns. Com ja vam comentar, la nova T6, entre Glòries i Estació de Sant Adrià per Besòs, fa que la xarxa resultant sigui ara més competitiva i interessant que abans. Però… no es podria millorar encara més?

Sota el nostre punt de vista, l’actual configuració del Trambesòs segueix sense ser la idònia, ja que, per un costat, les estacions de Sant Adrià de Besòs i de Badalona que s’han quedat sense l’antiga T6 tenen una freqüència de pas a la línia T5 excessivament baixa. A més, la nova línia T6 es planteja com un reforç de la T4 (per anar de Glòries a l’estació de Rodalies de Sant Adrià de Besòs) i de la T5 (per al tram comprès entre Glòries i Besòs), per la qual cosa, a la seva freqüència de pas poc competitiva, cal sumar-li el fet només funciona de 7:00 a 22:00, aproximadament. A tot això cal afegir que l’enllaç entre la T4 i la T5 només pot fer-se a Glòries (és a dir, als extrems d’ambdues línies), fent dos transbordaments (amb el perjudici que això suposa) o caminant a través del barri de La Mina.

Com fer més interessant i eficient el Trambesòs?

Per aconseguir que el Trambesòs resulti més pràctic per als seus potencials usuaris, creiem que valdria la pena tornar al projecte original de l’ATM, que preveia només dues línies: una (T4), de l’Estació del Nord a Gorg passant per Selva de Mar i La Mina i una altra (T5), de Ciutadella-Vila Olímpica a Estació de Sant Adrià per Besòs i La Mina. D’aquesta manera, els enllaços entre ambdues línies haguessin estat situats a dos punts: Glòries i La Mina.

Amb aquesta idea com a base i tenint en compte que el ramal fins a l’Estació del Nord no s’ha construït, ara podria existir una T4 de Ciutadella-Vila Olímpica o Glòries a Gorg per Selva de Mar i La Mina i una T5 de Ciutadella-Vila Olímpica o Glòries a Estació de Sant Adrià per Besòs i La Mina, podent crear-se, si es considereés necessari, una T6 de reforç entre Glòries i Estació de Sant Adrià per Selva de Mar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “La nova xarxa del Trambesòs, és la millor possible?

 1. Gràcies per aquest anàlisi i per l’article anterior.

  A desdelamina ens hem fet ressò de les seves conclusions i també pensem que la idea de fer una X amb les línies T4 i T5 del Tram es la millor solució…

  El problema es que encara no sabem (i segurament no es sabrà) qui va descartar aquesta idea, va pensar en afegir la T6 en la proposta i amb quins criteris aquest plantejament no era «la crónica de una muerte anunciada»

  http://desdelamina.net/drupal/article/la-nova-xarxa-del-trambes%C3%B2s

 2. Yo creo la conexión Estació de Sant Adrià – Diagonal ha de mantenerse, es una conexión rápida de la R1 con la L4 y hay más focos de interés a la largo de esta línea actuales y previstos, como Diagonal Mar, el centro de convenciones, el zoo marítimo «du soleil». La T5 por contra posiblemente ganara atractivo por Diagonal, no se tardaría mucho más (el recorrido por St. Adrià es extremadamente lento por las curvas aunque se recupere en Gran Vía).

  Así pues, y suponiendo que nos tendremos que apañar con tres lineas, cambiaría el recorrido de la T5 por Diagonal, complementando a la T4 con quiza algo menos de frecuencia y aumentando frecuencia a la T6 para que siga dando un buen servicio. La ventaja de esta configuración es que también permite ir en cualquier dirección desde La Mina, siendo perfecta para hacer transbordo, y ya una cuarta línea que hiciera el recorrido de la T5 actual mantendría la frecuencia en todos los ramales, si es que hay demanda.

 3. Pingback: Bitacoras.com