La xarxa ortogonal, una aposta necessària que per fi es farà realitat

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Tal i com es va anunciar fa un parell de setmanes, a l’octubre començaran a funcionar cinc línies de la nova xarxa ortogonal d’autobusos dissenyada per l’Ajuntament de Barcelona.

Quan s’hagi implantat completament, aquesta disposarà d’un total de vint-i-vuit línies (disset en sentit mar-muntanya, vuit en sentit Llobregat-Besòs i tres línies radials), les quals cobriran els principals corredors de la ciutat comtal.

Des d’ecomovilidad.net Barcelona hem manifestat reiteradament que calia emprendre la reforma de la xarxa d’autobusos per dotar-la de major velocitat i, en conseqüència, per fer-la més competitiva enfront del cotxe. És per això que valorem molt positivament que per fi comenci a materialitzar-se, tot i que ens hagués agradat més que s’implantés abans i tota d’un sol cop, i no al llarg de diferents anys.

El precedent de Vitòria

Tant de bo la nova xarxa ortogonal de busos de Barcelona obtingui tan bons resultats com els que ha aconseguit Vitòria en una operació semblant. Aquesta ciutat va implantar als seus carrers el tramvia l’any 2008 i va dur a terme una valenta reestructuració de la seva xarxa d’autobusos el 2009 per fer-la més eficaç i competitiva.

En primer lloc es van analitzar a fons les necessitats de mobilitat; a continuació la ciutadania va ser àmpliament informada sobre les mesures que s’adoptarien i sobre els avantatges que comportarien; i finalment es va canviar la xarxa de busos d’un dia per l’altre. La valoració que la població va fer d’aquesta reestructuració fou molt positiva, com ho demostra el fet que el nombre d’usuaris del transport públic de Vitòria va augmentar més d’un 40% en només dos anys. Queda palès, doncs, que si les coses es fan bé poden obtenir-se uns resultats molt satisfactoris.

Els principis de la xarxa ortogonal

Tornant a casa nostra, el projecte de xarxa ortogonal i interconnectada que es va presentar recentment a Barcelona reuneix les següents característiques:

Competitivitat, ja que es preveu que els autobusos que la integrin circularan en hora punta cada 5-8 minuts i assoliran una velocitat entre un 10% i un 15% més alta que la resta de busos. A més, amb un sol transbordament es podria arribar pràcticament a qualsevol punt de la ciutat.

Convivència amb altres busos, tot i que la xarxa ortogonal i el tramvia seran la base del transport públic de superfície, en tant que gaudiran de prioritat semafòrica i de millores als carrils bus.

Concentració de corredors, ja que aquests s’han establert en base a criteris de demanda i operativitat.

Adaptació a la realitat actual i futura, perquè pretén ajustar-se a les necessitats de mobilitat, que varien en funció de la zona a la qual es dóna servei.

Aviat analitzarem les diferències i les similituds entre el Retbus de Jordi Hereu i la xarxa ortogonal que finalment implantarà Xavier Trias. També parlarem dels aspectes més interessants del projecte que començarà a implantar-se a l’octubre, així com dels que menys ens agraden.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “La xarxa ortogonal, una aposta necessària que per fi es farà realitat

  1. Siempre lo dire, Barcelona al lado de Vitoria no se puede comparar primero por la ciudadania que es muy distinta y segundo porque aqui ahbria que hacer una red de punta a rabo nueva y buscar otra empresa privada ajena a TMB que yo la haria desaparecer para que las cosas mejorarán, además la gente de esta ciudad esta muy mal acostumbrada y no hay civismo, así que todo lo que se haga sera bienvenido, pero los resultados yo que me muevo todos los dias en autobus no creo que vayan a ser muy positivos, de mientras se siga permitiendo a ciertas horas del dia o los fines de semana aparcar en los carriles bus de casi toda la ciudad

  2. Pingback: Bitacoras.com