’Naming rights’: intromissió publicitària o finançament fàcil per al transport públic?

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page
 

Imatge: sereiumgajonormal.blogspot.com

Els naming rights són unes tècniques de màrqueting mitjançant les quals una marca patrocina un esdeveniment o instal·lació a canvi que aquesta rebi el seu nom, en exclusiva o compartit amb el nom clàssic. Exemples d’ells tenim en molts àmbits, des del Kodak Theatre de Los Ángeles al Teatre Häagen Dazs (Calderón), la Mercedes-Benz Madrid Fashion Week o la lliga BBVA de futbol i Endesa de bàsquet. Així mateix, molts equips esportius tenen noms de patrocinadors.

Entrant en el tema del nostre bloc, a Barcelona no s’han donat casos d’empreses que hagin finançat infraestructures de transport públic a canvi de posar un determinat nom a una estació, tot i que sí s’ha plantejat la possibilitat que una empresa privada contribuís a costejar obres d’aquest tipus. Va ser el cas de la constructora Sacresa, que es va oferir a finançar part del projecte d’arribada del metro a Esplugues si finalment aquest es feia realitat.

No obstant, en d’altres ciutats les empreses de transport públic sí han optat pel canvi de nom d’estacions com a fórmula de patrocini. A Madrid, per exemple, fa tres setmanes l’estació de Sol va ser batejada temporalment com a “Estación SOL Galaxy Note!”, arran d’un acord amb Samsung.

En aquest mateix sentit, a Lisboa l’estació de Baixa-Chiado es va batejar com a Baixa-Chiado PT Bluestation. “PT” és la marca de Portugal Telecom, empresa que va reformar l’estació incloent wifi gratuït, un nou sistema decoratiu multimèdia i informació d’interés projectada a les parets amb temps, notícies i entreteniment per a nens. Per suposat, es mostra informació sobre els productes i serveis de PT.

Imatge: philadelphiaweekly.com

Un altre antecedent es pot trobar a Pensilvània, on la també operadora telefònica AT&T va patrocinar l’estació de Pattinson, canviant-li el nom (aquest cop completament) a AT&T Station a canvi de 5 milions de dòlars i una reforma a l’estació.

Amb l’actual crisi econòmica, hi ha qui opina que els naming rights serien una manera de finançar noves infraestructures o de reformar les ja existents sense cost per a les arques públiques. Imaginem que, per exemple, Movistar s’oferís a pagar les obres pendents a la futura estació Ernest Lluch de la línia L5 de metro (recordem que ja està construïda en un 80%, però la seva finalització s’ha anat retardant paulatinament per manca de recursos), o bé la reforma dels passadissos de l’estació Passeig de Gràcia de la línia L3, a canvi que durant els propers anys aquestes estacions s’anomenessin Ernest Lluch-Movistar o Passeig de Gràcia-Movistar, comptessin amb una botiga de mòbils al vestíbul i/o estiguessin decorades amb elements identificatius de l’empresa, com en el seu dia van fer Amena a Espanya, Nescafé a Maria Cristina o Nike a Universitat.

Què opines dels naming rights? Seria una bona manera d’estalviar diner públic en infraestructures o una incòmoda intromissió de la publicitat en els topònims?

 

*Article elaborat en col·laboració amb Javier Paricio

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “’Naming rights’: intromissió publicitària o finançament fàcil per al transport públic?

  1. Pingback: Bitacoras.com
  2. Trobo bé que es posi publicitat en algun lloc per tal d’aconseguir més ingressos, però penso que el nom de les estacions no és el lloc més adequat, ja que “contamines” el nom de l’estació, el topònim. Per alguna cosa les estacions tenen nom del lloc on estan.

    M’agrada més l’opció de posar publicitat als bitllets, o d’abaixar molt el preu d’aquests perquè molta més gent vagi en transport públic i, com a mínim, hi hagi els mateixos o més ingressos que ara.