Proposta: un pla PIVE per a bicicletes elèctriques

PIVE Bici elèctrica

El Govern d’Espanya va aprovar el passat 1 d’octubre el Programa de Incentivos al Vehículo Eficiente (PIVE), en un intent de salvar l’important lobby de fabricants i distribuidors de vehicles. La subvenció era de 2.000 €, dels quals l’Estat aportava el 50 %, amb una partida de 75.000.000 €. Acaba d’ampliar-se amb 150.000.000 € més.

Segons l’opinió majoritària de la societat, amb el pla PIVE tot eren avantatges. Els compradors estalviarien enormement. El parc automobilístic es rejoveniria. L’accidentalitat baixaria. L’aire seria més net. I de pas els fabricants i concessionaris es beneficiarien. A ecomovilidad.net creiem que això és sobretot i quasi únicament el que ha succeït.

Doncs bé, si el que de veritat es busca és millorar la qualitat de l’aire i augmentar la seguretat vial i, posats a subvencionar amb diners públics un sector econòmic (no necessàriament sempre el mateix o aquell que més pressió exerceix sobre els nostres governants), proposem un pla PIVE per a l’adquisició de bicicletes elèctriques.

Les bicicletes elèctriques suposen un salt qualitatiu en les possibilitats d’aquest mitjà de transport, ja que permeten:

  • Fer viable aquest mitjà per a distàncies més grans, fins i tot interurbanes. ¿Per què no pensar en anar en bici a la feina des de qualsevol punt de Barcelona al polígon de la Zona Franca o a Santa Coloma de Gramenet?
  • Facilitar l’ús de la bicicleta en llocs amb pendents pronunciades. Ja no existiria l’excusa que “Barcelona té zones poc accesibles en bici”.
  • Respondre a la demanda d’un públic menys familiaritzat amb la bicicleta, no només joves o persones amb bona forma física.

Les vendes de bicicletes elèctriques ja representen més del 10 % de les vendes anuals a Holanda i el 4 % a Alemanya i Àustria. A França tenen un creixement proper al 50 % cada any i signifiquen el 10 % de les bicicletes urbanes.

Esperem que les administracions recullin el guant que des d’ecomovilidad.net llencem.

Fotografia: Yolanda Pérez

Sobre el autor
Ingeniero de Caminos, Canales y Puertos con 2 másteres de especialización en transportes: Movilidad Urbana (UPM/URJC) y Supply Chain Design & Management (ParisTech ENPC). Ha trabajado en una de las principales consultoras especializadas en movilidad de España; y mejorando la distribución de mercancías en el último km para la líder francesa de transporte express. Además es socio-fundador de APTeMUS y coordinador en España y Francia de Y4PT. Puedes ver su perfil en LinkedIn.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Proposta: un pla PIVE per a bicicletes elèctriques

  1. Les bicicletes elèctriques son una molt bona idea. A Japó, per exemple, les fan servir moltíssim les mares. Porten als seus fills en un suport a la part del darrere o sobre el manillar.

    http://goo.gl/yB0s1

    El problema, com sempre, és que a Barcelona, una bicicleta elèctrica no duraria ni una hora aparcada al carrer…