Pròxima estació, Santa Rosa

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

El passat dilluns, dia 19, es va inaugurar oficialment l’estació Santa Rosa de la línia L9 de metro, entre Can Peixauet i Fondo. Amb ella es completa per fi el tram IV (La Sagrera-Can Zam/Gorg) en què es va subdividir la línia L9/L10 en començar la seva construcció.

Es preveu que l’estació Santa Rosa serà utilitzada per unes 7.600 persones al dia. La incorporació d’aquesta nova estació hauria de contribuir a augmentar el nombre d’usuaris d’aquesta línia. No en va, tot i que compta amb les instal·lacions més modernes de tota la xarxa, la línia L9/L10 registra encara avui un dels índexs d’ús més baixos del metro de Barcelona, la qual cosa, no ho oblidem, acaba repercutint en les tarifes que paguem tots els usuaris del transport públic.

La crisi econòmica actual fa que Santa Rosa sigui una de les inauguracions en matèria de mobilitat sostenible més rellevants que es porten a terme a l’àrea metropolitana de Barcelona durant aquesta legislatura, juntament amb l’arribada de la línia L9 a l’aeroport i a la Fira, la construcció d’un carril bus-VAO a la C-58 i les ampliacions de FGC a Terrassa i Sabadell.

Una nova estació a una línia que acumula retards

Tot i que, segons va explicar el Departament de Territori i Sostenibilitat fa uns mesos, s’han construït ja el 85% de les estacions de la línia L9/L10, no és menys cert que de moment tan sols estan en servei 11 dels prop de 50 km que aquesta tindrà quan estigui acabada. I, segons sembla, la cosa va per llarg.

De fet, durant l’acte d’inauguració de la nova estació el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, no va voler aventurar-se a posar data a la posada en marxa de tota la línia L9/L10. És més, tampoc no va parlar de quan entrarà en servei el tram de l’aeroport, que és el que està més avançat. Davant les retallades que està aplicant la Generalitat durant els darrers mesos en tots els àmbits, ni tan sols es pot descartar que finalment el metro no arribi al Prat del Llobregat el 2014, tal i com al juny d’aquest mateix any va anunciar el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Així, el passat dilluns el conseller es va limitar a afirmar que la prioritat de la Generalitat és acabar el tram de metro que unirà l’aeroport amb la Zona Franca i la Fira. Potser intencionadament, el conseller no va incloure a les seves paraules cap referència al port, la qual cosa podria portar-nos a pensar que, degut a l’actual conjuntura econòmica, el Govern de moment vol centrar-se en el ramal de l’aeroport (L9), deixant per a més endavant el que ha de discórrer pel Passeig de la Zona Franca i el Carrer A (L10). Sembla, així mateix, que el Departament de Territori i Sostenibilitat és realista i descarta, de facto, que la línia L9/L10 arribi en la propera fase fins a Collblanc, com fa només uns mesos preveia el Govern encapçalat per José Montilla.

En aquest sentit, el conseller va arribar a afirmar davant dels assistents a la inauguració de Santa Rosa que “si Catalunya obté un finançament just, millor del que tenim, podrem acabar aquesta línia abans”. És, en la nostra opinió, una manera poc elegant de justificar-se i fins i tot de desviar la responsabilitat a l’Estat, ja que CiU va subscriure en el seu dia l’acord de finançament que establia el nou Estatut d’Autonomia.

La línia L9, un pou sense fons

La línia L9/L10 ha sofert tot tipus de vicissituds fins avui. I això, és clar, acaba encarint l’obra. Per començar, el seu traçat serà molt tortuós al seu pas pel Prat de Llobregat. ¿Realment un municipi amb 63.400 habitants necessita 10 estacions de metro, per més que aculli l’aeroport?

A més, tant la planificació com l’execució de l’obra no sempre han estat les adequades. Així, a les mesures de seguretat que es van adoptar a les obres de la línia L9/L10 després del desastre del Carmel cal sumar, per exemple, els problemes que van generar els ciments no previstos d’una casa a Sant Andreu o les diferents avaries que es van produir a les tuneladores per no portar a terme les revisions quan corresponia.

També cal tenir en compte que poc després de presentar el traçat que havia de tenir la línia L9, aquest va patir modificacions a L’Hospitalet de Llobregat, a la Zona Franca i al Prat de Llobregat per tal d’incorporar fins a un total de 9 noves estacions. Anys després, en canvi, la decisió ha estat la contrària, en ajornar la construcció de 5 estacions (Muntanya, Manuel Girona, Motors, Eixample Nord i Ciutat Aeroportuària) per considerar-les temporalment prescindibles, donada la situació per la qual travessa el nostre país. Finalment, la necessitat de reurbanitzar alguns espais públics com a conseqüència de la paralització de les obres ha acabat incrementant encara més el cost d’aquestes.

Així, mentre que inicialment es preveia que la línia L9 tindria un cost que no superaria els 2.000 milions d’euros, aquest s’ha multiplicat ja per 3’5, tot i que s’ha posat en marxa menys d’una quarta part de la línia. Sens dubte, si s’hagués actuat sempre de manera adequada i no haguessin prevalgut els criteris polítics sobre els tècnics, les obres en aquesta línia es trobarien ara molt més avançades.

És el moment de ser realistes

En qualsevol cas, sembla que, per una vegada, s’ha imposat el seny i la prudència en aquesta qüestió i des del Departament de Territori i Sostenibilitat s’opta ara per no fer nous brindis al sol, com s’ha fet tantes vegades amb la línia L9/L10.

Convé, no obstant, fer memòria i recordar, per exemple, que la pròpia Generalitat preveia al 2003 que la línia podria estar completament construïda l’any 2007. Tampoc no hem de passar per alt missatges tan grandiloqüents com “La línia 9 de Metro ja està en marxa”, que va aparèixer al número 4 (octubre de 2002) de la revista “Catalunya Novetats”, editada per la Generalitat, quan mancava quasi un any per tal que comencessin les obres, encara no s’havien fet els estudis geològics oportuns i únicament s’havia traçat el seu recorregut provisional.

Tampoc el govern tripartit està lliure de culpa. No en va, fa menys d’un any, quan estàvem immersos ja en plena crisi econòmica, assegurava encara que entre 2011 i 2012 s’inauguraria el tram entre Collblanc, l’aeroport i el port i que l’any 2014 s’hauria completat tota la línia. Així mateix, es prometien ampliacions de metro amb un cost molt elevat però amb una utilitat summament qüestionable, com era el cas de la línia L3 fins a Sant Feliu de Llobregat.

En definitiva, des d’ecomovilidad.net Barcelona esperem que a partir d’ara es prioritzin les actuacions en matèria de mobilitat sostenible que generin una més gran rendibilitat social. No és el moment d’invertir més, sinó d’invertir millor.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “Pròxima estació, Santa Rosa

  1. Pingback: Bitacoras.com