Què és l’ecomobilitat? (3): Solucions

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Fa unes setmanes començàvem una sèrie sobre la mobilitat sostenible. Al primer article ens fèiem una idea de la importància del transport i la seva sostenibilitat. Al segon article vèiem els impactes que suposen per a la societat l’actual sistema de mobilitat. En aquest tercer i últim article, donem algunes possibles solucions per assolir més ecomobilitat.

Planificació i ordenació del territori

 • Ciutats més denses. En comptes d’apostar per ciutats baixes i extenses, s’han de buscar densitats que ofereixin al tranport públic altes demandes potencials i el facin viable econòmicament. L’estil urbanístic anglosaxó, en contraposició al mediterrani, de cases baixes unifamiliars condueix al cotxe.
 • Desconcentració d’activitats. S’ha d’acabar la moda de les “ciutats” universitàries, de la justícia, dels bancs, del golf, etc. Això alluya la perspectiva de ciutat com a lloc d’intercanvi, interrelació i progrés de diferents activitats i persones. L’ideal és la barreja d’usos, de gent, de societat.
 • Evitar actuacions sectorials. Per veure el territori com un conjunt que s’interrelaciona, i no només el barri o el municipi que afortunadament no està tancat en ell mateix.
 • Incorporar el transport públic com a exigència per a nova urbanització. Existeixen molts exemples exitosos en què nous desenvolupaments urbanístics han tingut com a protagonista el transport públic, els “fingers” de Copenhague, els Docklands de Londres, etc.

Potenciació del transport públic

 • Progressiva incorporació de sistemes ferroviaris. Són els mitjans més eficients ja que són els que més capacitat tenen i menys impactes negatius generen, en ser elèctrics. Les xarxes de Rodalies tenen molt marge de millora encara.
 • Prioritat al transport públic davant el cotxe. Per equitat, pel seu impacte ecològic, per capacitat de la via, per evitar l’actual discriminació d’espai públic, per justícia, el transport col·lectiu ha de ser prioritari als nostres carrers.
 • Incorporació de noves tecnologies. Existeix un gran camí tecnològic que recórrer per millorar l’eficiència i la qualitat del transport públic. L’usuari ha d’estar orgullós del seu autobús, metro, tramvia, etc.
 • Flotes verdes. Per reduir les externalitats mediambientals de les xarxes de transport i fer-les més eficients, especialment els autobusos urbans.

Ús eficient del cotxe

 • Augmentar l’ocupació del cotxe. No hi ha res més ineficient que passejar 1500 quilos de ferralla per moure 80. Compartir viatge en cotxe es posarà de moda en els propers anys.
 • Gestionar l’aparcament en origen i destí. És la forma més eficaç per controlar desplaçaments en cotxe. Si no es pot aparcar, no es vindrà en cotxe.
 • Implementar una jerarquia viària i àrees tranquiles. Els cotxes s’han d’adaptar a certes circumstàncies urbanes. No s’haurien de crear autopistes urbanes de 4 carrils més 2 laterals.
 • Taxes de congestió. És la forma més radical de reduir l’ús del cotxe implantada en alguns llocs com Londres o Estocolm. Però existeixen pseudopeatges urbans que tenen tant o més èxit que aquests.

Foment dels mitjans tous

 • Peatonalització. El vianant ha de recuperar el carrer. L’espai públic hauria de pertànyer a les persones i no a les màquines, per molt maques que siguin i molts cv que tinguin.
 • Accessibilitat universal. Tots som vianants i tots som persones amb mobilitat reduïda algun cop a la vida. Dissenyant ciutats per a ells, ens beneficiarem tots.
 • Sistemes de bicicletes públiques. Estan de moda i han de servir de catalitzador per a la incorporació de la bicicleta privada als nostres trajectes quotidians.
 • Facilitats per a les bicicletes. Aparcaments, infraestructura en calçada, dutxes a la feina, ordenances favorables, i un llarg etcètera d’incentius a la mobilitat ciclista.

Gestió de la mobilitat

 • Creació de consorcis públics de transport. Són peces claus en la gestió de la mobilitat d’una forma integral de les ciutats i àrees metropolitanes.
 • Internalització dels costos associats a cada mitjà de transport. És important que l’usuari i la societat coneguin les conseqüències de la seva forma de moure’s, que utilitzar el cotxe no és només omplir el dipòsit cada certs dies. Totes les externalitats del transport haurien d’estar reflectides en la mesura del possible en el cost econòmic i, d’aquesta forma, fer-nos corresponsables de les nostres decisions de mobilitat. La repercussió econòmica és la millor forma de sensibilització.

Fins aquí aquesta sèrie d’articles sobre la palabra que dóna nom al nostre bloc…

ecomovilidad

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Què és l’ecomobilitat? (3): Solucions

 1. Pingback: Bitacoras.com