Quatre arguments a favor dels 80 km/h

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Ara que el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha decidit canviar els paràmetres de velocitat màxima a les carreteres de l’àrea metropolitana de Barcelona, suprimint en molts casos el límit de 80 km/h, convé tenir present que:

1) A 80 km/h hi ha menys morts i menys ferits. Els estudis apunten a una reducció de la sinistralitat del 30% en les vies on s’ha aplicat aquest límit de velocitat. D’altra banda, tots els estudis europeus confirmen que la relació entre l’increment de velocitat i l’increment d’accidentalitat és exponencial.

2) A 80 km/h els vehicles circulen amb velocitats més homogènies. Per tant, es produeixen menys acceleracions i frenades i hi ha menys risc d’entrar en congestió. Una altra conseqüència d’això és l’increment de velocitat mitjana a les hores punta del matí i de la tarda.

3) A 80 km/h es redueix la distància de frenada i s’incrementa la capacitat de les autopistes. S’ensenya a les universitats prenent la referència del Highway Capacity Manual, la norma nord-americana amb la qual es dissenyen les autopistes i autovies de pràcticament tot el món. La velocitat màxima no incrementa la capacitat d’una via perquè:

– El trànsit no té un comportament lineal, com si fos un fluid, ja que a més velocitat s’incrementen les distàncies de seguretat i es perd espai per circular, hi ha una més gran dispersió en les velocitats individuals dels vehicles i augmenta la possibilitat de frenades brusques davant de canvis i, per tant, ens apropem a la branca de circulació inestable.

– La majoria d’estudis de trànsit situen els valors de capacitat màxima d’una autopista o autovia al voltant dels 60-80 km/h.

– És totalment fals argumentar que la reducció a 80 km/h provoca més congestió que la limitació prèvia. Tot el contrari, el límit establert al 2008 ha reduït parcialment la congestió perquè ha reduït les inestabilitats del trànsit (dispersió de velocitats) i ha suposat una transició més adequada entre els 120 km/h de zona interurbana i els 50 km/h de zona urbana.

4) Les reduccions en les emissions són superiors a les reduccions del trànsit causades per la crisi. A les vies on s’ha aplicat la mesura la reducció de la intensitat mitjana de trànsit va ser del 1’9% entre 2007 (abans dels 80 km/h) i 2008 (després dels 80 km/h), mentre que la reducció d’emissions de PM10 i òxids de nitrògen va ser de l’11%.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Quatre arguments a favor dels 80 km/h

  1. Si si, que limiten las autopistas entre 80km/h y 60km/h y así hasta los coches sin carnet podrán conducir a sus anchas xDDD
    Amos a ver, a 110km/h en autopistas ya esta bien, como para ponerlo a 80 o 60km/h si antes tardabamos media hora, ahora tardaremos una hora en llegar a Zaragoza por lo menos.
    Eso si, los que tengan coches antiguos lo agradeceran, ahora los que tengan coches modernos no se yo xDDD
    Saludos x)

  2. Pingback: Bitacoras.com