Sobre les crides a no pagar i a fer “vaga d’usuaris” per l’augment de tarifes

Foto: www.elperiodico.com

Cada vegada que puja el preu del transport públic apareix als diaris la carta d’algun ciutadà que posa de manifest el seu malestar anunciant que a partir d’aquell moment es colarà com a mesura de protesta. Els comentaris d’aquest tipus, que s’han multiplicat des que es va aprovar fa només unes setmanes l’augment més gran de tarifes dels darrers cinquanta anys, acaben de tant en tant en una crida dirigida al conjunt dels ciutadans en què se’ls insta a accedir al transport públic sense bitllet o a participar en una “vaga d’usuaris”, és a dir, a no utilitzar-lo un dia determinat amb la intenció que això obligui a reconsiderar la decisió.

De fet, en els darrers deu dies s’han convocat, només a Barcelona, almenys tres actes de protesta: sengues “vagues d’usuaris” els dies 10 i 17 i un accés massiu sense bitllet el passat diumenge, dia 15. I això, gràcies en gran part a la capacitat de difusió que ofereixen les xarxes socials. No obstant, el seguiment que acaba tenint aquest tipus de convocatòries acostuma a ser merament testimonial i el seu ressò mediàtic és pràcticament nul, excepte quan es produeixen destrosses o enfrontaments amb els vigilants de seguretat o amb la policia.

La protesta de diumenge es va convocar a la vegada en diferents ciutats espanyoles, essent Madrid la que va registrar els incidents més importants. A Barcelona, però, també hi va haver enfrontaments amb personal de manteniment i de seguretat a l’estació de metro de Catalunya. L’objectiu dels participants, en qualsevol cas, era el mateix: saltar i obrir els torniquets d’accés per tal de reivindicar el frau al transport públic com a mesura de protesta davant la pujada de tarifes i les retallades socials.

Des d’ecomovilidad.net hem recordat les conseqüències de viatjar sense bitllet. En aquest cas, tot i que la il·legalitat es justifiqui d’una altra forma, l’efecte és el mateix: viatgers incívics que es creuen més llestos que la resta, quan en realitat només estan perjudicat al sistema de transport i a tots aquells que viatgem en ell.

Unes protestes amb visions desenfocades

Segons el nostre parer, les protestes basades en deixar d’utilitzar el transport públic o en colar-se sense pagar per l’augment de les tarifes són un error. I això perquè:

– Se centra l’atenció en l’encariment que ha sofert el bitllet senzill i la T-10, tot i que aquestes són targetes pensades per a usuaris esporàdics, mentre que no es reclamen descomptes significatius per a la T-Mes. Tampoc no es critiquen comportaments manifestament reprobables de l’ATM, com el fet d’utilitzar titulars a les seves notes de premsa tan ofensius per als usuaris com “L’ATM millora les tarifes del transport públic per garantir una mobilitat sostenible”.

– Prèviament a la convocatòria d’aquests actes no s’ha mostrat interès per col·laborar amb entitats amb una extensa trajectòria en la defensa dels drets dels usuaris per reclamar davant de l’Administració i per vies pacífiques que els col·lectius amb menys recursos, com estudiants i aturats, puguin obtenir descomptes.

– Les crides a colar-se promouen l’incompliment de la llei, la qual cosa perturba el normal funcionament d’un servei públic, en lloc d’apostar per un altre tipus d’actuacions que serien perfectament legals, com dur a terme concentracions o manifestacions al carrer.

– Les crides a fer una “vaga d’usuaris” causen perjudicis bàsicament a les empreses que gestionen el transport públic, les quals en absolut poden decidir el preu d’aquest, ja que aquesta responsabilitat recau únicament i exclusivament en l’ATM.

Colar-se no és la solució

Saltar el torn és un gest incívic i un insult per a la resta de viatgers que han pagat el seu bitllet conforme a la llei. Però no es tracta només d’un aspecte legal. També cal preguntar-se què estem aconseguint en colar-nos al metro.

Suposem que el moviment germina i les xifres de frau pugen fins el 25 %, reduint-se en conseqüència l’aportació tarifària al sistema. El resultat seria una desviació al balanç dels comptes del transport que només podria solucionar-se de dues formes: pujant les tarifes i/o reduint el servei; conseqüències ambdues nefastes per als viatgers. De veritat estem reivindicant una causa justa saltant els torns?

Per tant, des d’ecomovilidad.net demanem a les autoritats que impedeixin aquest tipus d’actes, intensificant els controls antifrau i reforçant la vigilància als punts de convocatòria. I és que atacar el transport públic no és una bona solució si el que es busca es justícia social.

* Article elaborat amb la col·laboració de Javier Paricio

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Sobre les crides a no pagar i a fer “vaga d’usuaris” per l’augment de tarifes

  1. Pingback: Bitacoras.com