Targeta sense contacte al 2014: molt més que un canvi tecnològic

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

El passat divendres l’ATM de Barcelona i la Generalitat de Catalunya van anunciar la modernització del sistema de validació a la regió metropolitana de Barcelona, basat en una nova targeta sense contacte que substituirà progressivament els 84 títols integrats actuals, que funcionen amb banda magnètica. No es tracta només d’una millora tecnològica, sinó també d’un canvi del model tarifari, doncs amb el nou títol l’usuari ja no haurà de calcular quina és la targeta que li surt més a compte (T-10, T-50/30, T-Mes o T-Trimestre), ja que els descomptes s’aplicaran en funció del consum real. Així l’usuari evitarà la compra de títols inadequats i no perdrà viatges en cas que les previsions d’ús no es compleixin.

La T-Mobilitat substituirà les 84 targetes diferents que ara existeixen, ja que també permetrà viatjar per totes les zones tarifàries, així que ja no caldrà portar diferents títols, o comprar bitllets senzills (els més cars) per a fer servir en els desplaçaments ocasionals a altres zones diferents de l’habitual. A mesura que augmenti l’ús de la targeta es disminuirà el preu per viatge, mantenint les bonificacions socials a famílies nombroses, pensionistes, aturats, etc.

Es podrà escollir entre el prepagament i pospagament, com amb la telefonia mòbil. La modalitat de prepagament tindrà dos formats: un de cartró, amb preu fix per viatge, i un de PVC, que inclourà descomptes en funció de l’ús. La modalitat de postpagament serà personal i instransferible, ja que estarà vinculada a un compte bancari, emetent cada mes una factura detallada dels viatges realitzats i el seu import unitari, a més d’aplicar descomptes superiors a major nombre de desplaçaments realitzats. A més, en tractar-se d’un títol unipersonal, en cas de pèrdua es podrà recuperar.

El fet de ser un títol nominal i la introducció generalitzada de la validació a la sortida permetrà obtenir una matriu d’origen i destinació exacta per a cada servei i tram horari, cosa que facilitarà la planificació d’una oferta que respongui a la demanda real de la mobilitat. També reduirà el frau zonal, ja que no validar a la sortida implicarà el cobrament del màxim nombre de zones.

La nova tecnologia permetrà implantar el xip i la seva antena a diferents elements: targeta de PVC, altres suports com rellotges o polseres, o mòbils que disposin de tecnologia NFC (Near Field Communication). S’implantarà progressivament a partir del 2014, després d’una prova pilot amb un col·lectiu reduït de viatgers que permeti avaluar el seu funcionament abans de la seva introducció definitiva.

0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Buffer this page

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “Targeta sense contacte al 2014: molt més que un canvi tecnològic

 1. És un gran avenç, ja que permet eliminar tota la gamma de títols actuals i ajuntar-los tots en un i més resistent, etc. però hi veig alguns problemes (a part dels que ja hi havia com la no-integració tarifària del total de Catalunya…):
  1.Estic d’acord que la targeta ja calculi el preu que cal per cada viatge en funció de la freqüència, bonificacions… però s’hauria de saber, abans de fer-la servir, quant acabarà valent el viatge, i saber per què pagues el que pagues. Això pot provocar que, sense adonar-nos-en, el preu pugi molt.
  2. Recordo d’Amsterdam, on ja fa un temps que hi ha aquest sistema, que per fer un simple trajecte amb tramvia (que hauria d’haver valgut com a molt 2€) van cobrar-me 3,60€ perquè era una targeta intel·ligent, encara que no la vaig acabar fent servir com a targeta intel·ligent, sinó que només volia fer un viatge i ja està, com a turista. Això també passarà? Si fos turista llavors m’ho pensaria dos copa abans d’agafar el metro.

  Tot i això, tant un sistema com l’altre són moltes complicacions pels usuaris, i màquines de vendre i de validar… Si féssim com en altres llocs del transport públic gratuït (que per això és un servei públic) ens estalviaríem tota mena de bitllets i sistemes tarifaris i realment es promocionaria el transport públic.

 2. Yo no considero que que la integración tarifaria ha sido un fracaso cuando con la misma infrastructura hizo aumentar un 15% el uso del transporte público en un cortísimo plazo?

  El soporte con carton-banda magnética es aun usado en muchas ciudades, es cierto que la integración total nacional llega tarde pero estamos en el camino (Tarragona, Lleida y Girona ya usan el soporte). Si dentro de un año o un par de año en todo el país podemos ir con la T-mobilitat, pues bienvenido sea.

  Sobre el aumento de tarifas, hay que considerar que Cataluña pertenece al Reino de España y eso implica estar a su merced, entre ello el déficit fiscal (prácticamente nulo mantenimiento en las infrastructuras, inversiones, subvenciones con los impuestos más altos de Europa). Te doy toda la razón que el problema está en que los catalanes prefieren celebrar las victorias de la Roja y Gualda en lugar de preocuparse qué se hace con sus impuestos (AVEs sin utilidad social ni económica, alimentar el aeropuerto de Barajas en detrimiento del Prat, …). Hasta que los catalanes dejen de aceptar que más del 50% de los impuestos recaudados en Cataluña vayan para no volver fuera de Cataluña es lo que hay.

  Pero eso no hace que la integración ha sido un fracaso, sinó al contrario, vamos al camino de la plena integración nacional (con el mismom título debes poder agarrar un bus en Amposta, en Espolla, en Girona, en Tarragona, en Viladecavalls, en Barcelona y en todos los servicios).

  Otro aspecto importante de la T-Mobilitat es el hecho de dejar de fiar dinero por adelantado, leáse, me compro una T50/30 que hasta final de mes no sé si la rendibilizaré.

 3. Primero como usuario de los transportes publicos de Bcn (de momento)me parece que esta nueva tareta hace muchos años que tenia que haber salido a la luz y no lo hizo por ejemplo en 2002 se puso una tarjeta sin contacto con chip en Maálaga en otras ciudades con menos recursos y mas pequeñas de España este sistema funciona al menos hace ya más de 5 años, aqui en bcn pagamos más pero tenemos un servicio mas precario, y encima tenemos que ir con tarjetitas de cartulina que se doblan con soplar al lado o como las metas en el bolsillo ya olvidate que funcione. El sistema tarifario integrado ha sido un fracaso en 11 años ha subido los billetes los que los politicos han querido y más ellos no usan el transporte, ellos usan coche oficial que se lo pagamos entre todos y espera que encima la tarjeta a partir del 2014 que no se habla del 2012 que estamos en Julio aún ni en 2013, no de aqui a dos años si la cosa va bien, vamos no fastidies y esa es otra que pasara con las maquinas de autoventa, las quitaran y nos pegaran ese año el gran sablazo que espero ya por entonces no vivir aqui, para evitarlo poque claro entonces no saldran las cuentas, toda la gente que se cuela que hara seguira igual burlando la seguridad, las camaras y las maquinas si la gentuza o los caraduras de Bcn se las saben todas sobretodo jovenes y extranjeros si aqui la gente tonta no es, otra cosa es que se lo hace y pasan de todo, pero la realidad es muy dura y no se consigue remediar y además de donde sacan que existen 84 tarjetas?, que cuentan, todas las de la zona 1 a la 6 a cual mas cara? y aun asi seguro que en vez de ser de recarga sera como una tarjeta de credito que te iran sacando del banco lo que ellos quieran por viaje para cuando vayas a mirar a final de mes la cuenta corriente y del sablazo te de un ataque al corazón o algo asi, en bcn y Cataluña cada dia pagando más, la gente pasando de todo como borregos, todo va bien, una comunidad con un paro juvenil que da miedo mas que extremadura que es la mas dejada y ncima aun quieren tomarnos el pelo con la nueva tarjeta anda ya conmigo no me sacaran un centimo más poque cuando apliquen eso yo estare bien leos y nadie sabra a donde habre ido, pero aseguir conviviendo con estos barceloneses que les importa todo un rabano ni loco

 4. Pingback: Bitacoras.com