Tornem a ser «lliures» a 120

Imatge: cadenaser.com

El Govern central ha decidit acabar amb la mesura provisional d’estalvi d’energia que suposava baixar el límit de velocitat en autovies a 110 quilòmetres per hora. Tot just 10 quilòmetres menys, una quantitat insignificant en la immensa majoria de viatges, però que ha suposat per al nostre país l’estalvi de 450 milions d’euros en petroli.

El motiu de l’aixecament de la mesura és econòmic: els preus del petroli han baixat i no està previst que pugin a curt termini. És, per tant, decebedor comprovar com les emissions i la mobilitat sostenible no han tingut res a veure ni amb la posada en marxa d’aquesta mesura ni amb el seu aixecament.

Menys consum de petroli és també menys emissions de contaminants a l’atmosfera. Sembla que la mateixa societat que a principis d’any reclamava mesures contundents contra la contaminació s’esquinçava poc després les vestidures per haver de conduir 10 quilòmetres per hora més a poc a poc en autovies: 2,72 segons més per quilòmetre, i això si abans fóssim sempre a 120 km/h. El major sacrifici que volem fer per evitar carregar-nos l’atmosfera és demanar mesures inconcretes i unir-nos a grups de Facebook de queixa contra la contaminació?

La rebaixa a 110 quilòmetres per hora ha suposat un estalvi econòmic de centenars de milions d’euros, un descens de la mortalitat i de les emissions contaminants. La majoria de veus en contra venien per part de la indústria automobilística, el lobby del vehicle privat i de gran part de la societat que sembla mesurar la seva llibertat en quilòmetres per hora. I han pesat més els seus arguments.

Parlem de sostenibilitat, de respectar el nostre entorn. Però res d’això importa, perquè ara han baixat els preus i podem pagar-ho. El planeta té sort que estiguem en crisi (i tot i així, han augmentat les emissions de CO2). El dia que puguem pagar, acabarem de destruir el medi ambient.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Tornem a ser «lliures» a 120

  1. Pingback: Bitacoras.com