Vodafone Bicing i els mitjans de transport públic patrocinats

Ja fa uns mesos des que el servei de bicicleta pública de Barcelona – Bicing – implantés el seu primer patrocini comercial. Des de l’1 d’abril hem pogut veure com les bicicletes d’aquest servei lluïen un nou disseny i una nova marca, arran d’un acord comercial entre l’ajuntament i l’operadora de telefonia mòbil Vodafone. De fet, el patrocini no només es limita a incloure el logotip de l’operadora en els parafangs de les bicicletes, sinó que s’estén a tots els suports de comunicació interna i externa: uniformes del personal, targetes d’abonat, estacions, pàgina web, xarxes socials … En definitiva, un rebranding de la marca Bicing per «Vodafone Bicing».

Exemple d'aplicacions del patrocini al mobiliari urbà de Bicing

Exemple d’aplicació del patrocini al mobiliari urbà de Bicing

Què suposa el patrocini per al servei?

Segons l’Ajuntament de Barcelona, el Bicing costa anualment 16 milions d’euros; quatre milions són aportats pels seus usuaris (quotes d’abonament) i la resta per l’ajuntament. Amb l’acord, el govern municipal espera reduir el cost del servei per a les arques públiques; el patrocini per part de Vodafone serà exclusiu i tindrà una vigència de tres anys prorrogables per un més. En total, l’operadora aportarà un total de 4,05 milions d’euros (1,2 milions d’euros el primer any, 1,4 milions el segon i 1,45 milions el tercer). En cas que es prorrogués un quart any, l’operador hi pagaria 1,5 milions més.

El patrocini ha estat valorat molt positivament per l’equip de govern de la ciutat comtal, encara que no n’ha tingut la mateixa aceptació dels grups de l’oposició. Per exemple; ERCICV i Esquerra Unida i Alternativa van mostrar el seu desacord, ja que entenen que un servei públic com Bicing no hauria d’incloure logotips d’empreses privades. Per la seva banda, el Partit Popular també s’ha mostrat disconforme amb el patrocini, però en el seu cas pel motiu contrari ja que pensen que l’aportació de 4 milions es queda curta per al patrocinador a canvi de la publicitat que se li està donant.

De «Vodafone Sol» a «Vodafone Bicing»

No és la primera vegada que aquesta operadora patrocina un transport públic a Espanya. El Metro de Madrid va arribar a un acord per canviar el nom a la coneguda estació «Sol» per «Vodafone Sol«, i a la Línia 2 per «Línea 2 Vodafone«. Pels dos elements, Vodafone hi paga un milió d’euros anuals (3 milions en total) i el patrocini inclou la seva marca en llocs fins llavors vetats per ensenyes comercials: Senyalètica, estacions, megafonia, plànols,… També hi trobem un escenari similar a València, on fa uns dies vam veure com el metro de la capital valenciana estrenava la seva primera estació patrocinada.

Foto1

A ecomovilidad.net ja vam tractar aquest tema i ens vam qüestionar si els 3 milions que està pagant Vodafone a Madrid són suficients per un patrocini d’aquesta envergadura. Si comparem, la xifra que paga Vodafone per patrocinar els suports del metro madrileny és una mica escassa respecte a la qual se n’ha negociat amb l’Ajuntament de Barcelona pel servei de Bicing, tenint en compte que la publicitat al Metro pot arribar a tenir un major impacte publicitari que la publicitat a les bicicletes.

Per tant, veient que els patrocinis han arribat per quedar-s’hi, ens preguntem: Estan negociant les entitats municipals massa barats patrocinis que suposen un impacte visual molt elevat sobre els serveis públics? Esteu d’acord amb que el transport públic es patrocini com a via per fer-lo més viable econòmicament o penseu que el mobiliari públic hauria de ser inviolable a interessos comercials?

Fotografies Bicing cedides por David Marín

Sobre el autor
Llevo en este mundo desde 1992. Entre otras cosas, un tanto friki del mundo del branding y el diseño gráfico. El resto del tiempo, lo paso escribiendo código frente al teclado. Aún así, no soy peligroso.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Vodafone Bicing i els mitjans de transport públic patrocinats

  1. D’acord amb els patrocinis de les estacions de metro, però ens baixaràn les altíssimes tarifes que patim a la ciutat de BCN?