El transport públic a l’agost

Amb l’arribada del mes d’agost, la mobilitat de Barcelona varia substancialment. Així, el trànsit es redueix de manera considerable i l’aparcament en l’àrea verda i en bona part de la zona blava no és de pagament. Mentrestant, pel que fa al transport públic, els principals operadors (TMB, Rodalies Renfe i FGC) redueixen el seu servei per adaptar l’oferta a la menor demanda d’aquestes dates.

No obstant això, hi ha honroses excepcions a aquesta retallada en el servei durant l’època estival. Així, per exemple, tant el tramvia com el Nitbus mantenen els mateixos horaris que hi ha durant la resta de l’any, la qual cosa és especialment rellevant en el cas del tramvia perquè els estudiants universitaris, ara de vacances, representen una part significativa dels seus usuaris. Des d’ecomovilidad.net Barcelona no podem més que valorar positivament, doncs, que Trammet, Tusgsal i Mohn hagin adoptat aquesta mesura que, sens dubte, repercuteix en la qualitat del servei que ofereixen als seus usuaris.

Si bé la reducció de l’oferta que apliquen TMB, Rodalies Renfe i FGC no ocasiona les habituals aglomeracions, durant el mes d’agost a determinades línies o estacions el servei que s’ofereix no és prou adequat, ja que el descens de passatge és menor a la retallada programada o, fins i tot, perquè, en determinats trajectes, com aquells amb origen o destinació a la platja, el nombre d’usuaris augmenta durant l’estiu.

Seria convenient, doncs, que els gestors de transport públic tinguessin en compte diferents factors que desaconsellen reduir dràsticament l’oferta en aquestes dates. Així, cal tenir present que des de fa uns anys les vacances es concentren cada vegada menys a l’agost i es distribueixen de forma més homogènia entre juliol i setembre. A més, la crisi ha obligat aquest any a moltes famílies a quedar-se a la ciutat comtal. A això cal afegir que Barcelona s’omple de turistes en aquesta època, de manera que, en definitiva, la mobilitat varia en la seva forma, però continua estant molt present en el dia a dia.

Per tot això, no sembla lògic que es mantingui intacta o fins i tot que es redueixi l’oferta per ser agost en línies en què augmenta el passatge. Tampoc és acceptable que, arran de la retallada en el servei i segons hem constatat, la freqüència de pas dels trens a la línia L5 de metro superi els 8 minuts en hora punta (quan habitualment és de 3 minuts) i que tant a aquesta línia com a la línia L1 els trens arribin a anar tan plens en determinats moments que no sembla que siguem al mes d’agost.

Creiem, doncs, que a l’agost TMB ha de mantenir, almenys en hora punta, bona part dels mitjans materials i humans de què disposa per adequar la seva oferta a les necessitats de la ciutadania, especialment a la línia L1 de metro, ja que fins al 12 de setembre aquesta actua com a alternativa a les línies R3, R4 i R7 entre Arc de Triomf i Fabra i Puig per les obres de construcció de l’estació de Rodalies de La Sagrera.

Si a les aglomeracions puntuals i a la menor freqüència de pas se sumen la calor pròpia d’aquestes dates i l’excessiva durada d’alguns trajectes és difícil que la ciutadania aposti pel transport públic, sobretot si amb cotxe o moto es pot aparcar pràcticament a qualsevol lloc. Per això potser convindria que l’Ajuntament de Barcelona optés per seguir cobrant l’àrea verda i la zona blava a l’agost i que els ingressos que s’obtinguessin per aquesta via es destinessin a finançar part del cost de manteniment del transport públic durant aquest mes, de manera semblant a com es fa per sufragar els costos del bicing.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

7 thoughts on “El transport públic a l’agost

  1. Pues entro poco porque estoy en la zona industrial entre la ronda y la A2, pero bueno los precios están bien y no faltan garitos para comer. No me he acercado por el estadio ni por el centro comercial, creo que lo han puesto demasiado retirados de las viviendas y como la entrada de la A2 está en obras… Mania tienen de urbanizar zonas inconexas y reconvertir zonas industriales.

  2. Por lo que pude notar yo, a principios de agosto la L5 dejó de ir a reventar como acostubra entre Sagrada Familia y Diagonal, que es el tramo mas denso en ese sentido (tres paradas seguidas de muchos enlaces). se vació mas rápido que bajaba la frecuencia. Aunque yo suelo ir sobre las 8. La L3 supongo que es más turística, junto con la L2 y algo la L1, la L5 sólo en el tramo entre Diagonal y Sagrada Familia.

    En realidad si me he pasado al coche, pero ahora ya no estoy en esa zona (que sigue siendo de pago, normal que no viera ningún cartel), sino en Cornellà. Las rondas van tan vacías que tardo menos en cruzar toda Barcelona (25 min) que lo que tardaba en ir a centro en metro, y aun tenia que ir hasta casa, además las últimas semanas se notaba que han bajado frecuencias.

    Con el tráfico habitual tardaría dependiendo del día de 40 minutos a fácilmente hora y algo con retenciones y luego el tema de aparcar. Algo mejor en transporte público si exceptuamos que Badalona tiene el centro totalmente cortado a buses. Si la velocidad comercial de Rodalies mejorara un poco dentro de Barcelona (y no hubieran empeorado frecuencias) y en Badalona le importara a alguien dar un servicio público de verdad desde luego podría ser la mejor opción, aun haciendo dos transbordos a metro y FGC.

    Personalmente yo me trasladaría para vivir mas cerca si supiera que voy a estar mas tiempo, y es que no hay movilidad más ecológica que evitar moverse.

  3. Por suerte, el volumen de pasajeros en la L5 ha descendido considerablemente en la última semana. Sin embargo, durante los primeros días de agosto se formaban aglomeraciones importantes sobre las 7:30, al menos hasta llegar a Sants-Estació, aunque supongo que la cosa no mejoraba, sino probablemente todo lo contrario, hasta llegar a Diagonal.

    Yo vivía estas aglomeraciones en primera persona cada mañana y el servicio que se ofrecía no era acorde con la demanda. Ahora, por suerte, podemos viajar dignamente. He comprobado, sin embargo, que la L3 tiene en agosto una frecuencia de paso significativamente mejor que la L5, y eso que ahora no hay estudiantes…

    En cuanto a dónde encontrar zona azul gratis, te adjunto, tachikomakun, el enlace a la nota de prensa del Ajuntament que te sacará de dudas:

    http://www.bsmsa.cat/uploads/tx_bsmsa/AREA_VERDA_AGOST_2010.pdf

    Como verás, sí se puede aparcar gratuitamente en buena parte del Eixample. Sólo sigue siendo de pago, a grandes trazos, entre Comte d’Urgell y Passeig de Sant Joan y de Diagonal al mar.

    Por cierto, que conste que, al escribir este artículo, pensé en citar dónde se podía aparcar gratis y dónde no, pero como ello no contribuye a fomentar la ecomovilidad, precisamente… En fin, como me lo pides, al final accedo a dar todo lujo de detalles al respecto, pero me tienes que prometer que eso no hará que te pases del transporte público al coche, ¿eh? ;-P

  4. Home, he de dir que fins i tot amb el descens de freqüéncia, la L5 no sol anar a reventar com acostuma, tot i que un nivell de servei si s’ha de mantenir en nivells lógics com pot ser un máxim de 6 minuts, i sobretot en les línies automátiques.

    En algún casos clarament caldría augmentar la B-30 per exemple pot anar molt carregada amb colomencs que volen anar a les platjes de Badalona i Mongat i de fet no sol ser una línia per anar a treballar sino de transit intern, ja que pot trigar més de una hora en fer el recorregut.