Sobre el descompte a les tarifes del transport públic (1)

Com us vam explicar la setmana passada, avui entren en vigor les noves tarifes del transport públic, que suposen una rebaixa del 5% en el preu dels diferents bitllets. Tot i que en un principi el Govern espanyol va anunciar que aquest descompte es produiria només als títols de transport dependents del Ministeri de Foment (és a dir, a Rodalies, a d’altres serveis de Cercanías, així com als trens de Mitjana Distància), finalment es va acordar amb el Departament de Territori i Sostenibilitat que s’extengués també als bitllets de l’Autoritat del Transport Metropolità.

Per compensar aquest descompte del 5%, que estarà en vigor fins el 30 de juny, el Ministeri de Foment s’ha compromès a abonar a la Generalitat de Catalunya 6’37 milions d’euros, dels quals 5’51 milions corresponen als bitllets de l’ATM i 860.000 euros són pels bitllets propis de Rodalies. Els títols de transport que s’adquireixin mentre estigui en vigor la rebaixa del 5% tindran la mateixa caducitat que els adquirits abans de l’1 de abril o després del 30 de juny. És a dir, en general aquests podran ser utilitzats fins el 29 de febrer de 2012, tot i que la T-Trimestre i la T-Jove caducaran el 31 de març de 2012.

És un descompte rellevant?

Per bé o per malament, vivim a una societat que tendeix a criticar-ho tot. Així, resulta habitual posar el crit al cel quan s’anuncia que s’augmentaran les tarifes del transport public, amb frases com “Cada any l’apugen, però el servei no millora”, “Molt dir que agafem el metro i l’autobús, però desprès ja veus com els potencien…” o “Si volen que deixem el cotxe a casa, que el transport públic sigui gratuït!. Per això, hi ha fins i tot qui ha criticat la rebaixa del 5% que es posa avui en marxa, adduint diferents motius: que si arriba tard (ja que la idea inicial del Govern espanyol era que, tot i que només en relació amb Rodalies i Mitjana Distància, entrés en vigor el passat 7 de març), que si la reducció és mínima, que si és una mesura electoralista…

Segons el nostre parer, el que és rellevant no és tant que el descompte es posi en marxa tres setmanes més tard del que es va anunciar inicialment, sinó que es puguin beneficiar d’ell tots els usuaris del transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb un sistema tarifari integrat no té sentit que no es puguin beneficiar d’aquest descompte aquells que utilitzen metro, autobús, tramvia o FGC en lloc d’usar Rodalies. I això perquè, sovint, no podem triar entre un o un altre operador, sinó que emprem aquell que cobreix el trajecte que volem realitzar, d’acord amb les nostres necessitats.

En qualsevol cas, si per a molts la pujada de les tarifes, de l’ordre del 2 o del 3%, que té lloc cada any és significativa, per què no ho és una rebaixa del 5%? Només cal comparar les dades que apareixen a la taula que encapçala aquest article per constatar que a partir d’avui, i durant els propers tres mesos, el transport públic tindrà uns preus que es trobaran, en la majoria dels casos, a cavall entre els que hi havia al 2009 i els que hi va haver durant el primer semestre de 2010.

Així, doncs, tot i que en els darrers 15 mesos hi ha hagut quatre canvis a les tarifes (aprovació de les corresponents al 2010, increment d’un punt en l’IVA des de mitjans de l’any passat, aprovació de les tarifes de 2011 i aprovació d’una rebaixa del 5% fins el 30 de juny d’aquest any), avui podem gaudir d’uns preus més baixos o, en el pitjor dels casos, iguals que fa un any, la qual cosa, sens dubte, beneficia a tots els ciutadans i especialment a aquells que més estan patint els efectes de la crisi econòmica.

Tenint en compte que durant el darrer any l’IPC ha augmentat en més de tres punts i el preu de la benzina s’ha incrementat en un 20% i, en canvi, durant els propers mesos els diferents títols de transport seran un 5% més barats, podem arribar a la conclusió que, ara, més que mai, és el moment d’oblidar-se del cotxe i utilitzar de manera habitual el transport públic. Sortiran beneficiats el medi ambient, la nostra butxaca i la salut de tots.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *