Què poden fer les empreses per promoure la mobilitat sostenible?

Seu del Banc Sabadell, que abans era al centre de Sabadell i ara és als afores de Sant Cugat

Gran part dels desplaçaments que es fan a les nostres ciutats tenen a veure amb la feina, i aquest percentatge puja molt a les hores punta. El transport públic és una peça fonamental a la mobilitat laboral, però les empreses encara poden fer molt per col·laborar en la seva millora. Avui deixem algunes idees.

Subvencionar abonaments de transport en lloc de places de garatge

Moltes empreses estan inaugurant noves seus als afores de la ciutat i, en molts casos, atorguen als seus treballadors places de garatge gratuïtes, incentivant que arribin en cotxe. Per què no opten per bonificar el preu dels seus abonaments de transport? No tothom té cotxe.

Les empreses de gran tamany fins i tot podrien gestionar amb l’Autoritat del Transport Metropolità la compra d’abonaments, que els propis empleats recollirien al departament de Recursos Humans de la seva empresa.

Animar els empleats a compartir cotxe

Pot haver empleats que visquin a zones amb una dolenta combinació de transport públic, però això no significa que no puguin fer res per la mobilitat sostenible. L’empresa pot animar-los a compartir el cotxe per anar a treballar, posant en contacte entre ells a empleats que visquin aprop o que tinguin el mateix horari a través d’una pàgina web interna o d’un simple tauler d’anuncis a l’oficina. Estalviaran diners en gasolina, millora l’ambient laboral i es minimitzen els retards.

L’empresa a més pot premiar l’ús compartit dels cotxes, per exemple, reservant les places del pàrquing només a aquells que arribin compartint cotxe.

Espai per aparcar la bicicleta

 

Aparcament per a les bicicletes dels empleats a Amsterdam

Si els empleats disposen d’un espai segur i accessible on deixar la seva bicicleta, s’animaran a provar aquest mitjà de transport. A més, té un efecte dòmino: en veure que un dels seus companys utilitza aquest mitjà, s’animaran a provar-ho.

La bicicleta pot ser per a tot el camí o part del mateix: Rodalies permet transportar-la en qualsevol hora del dia, i Metro, fora de les hores punta. I si la bicicleta és plegable, no hi ha cap problema per portar-la en qualsevol mitjà de transport a qualsevol hora, fins i tot a l’autobús.

Esglaonar els horaris d’entrada i sortida

El transport públic és molt competitiu en comparació amb el privat, però les aglomeracions que es produeixen en hora punta desanimen a més d’un. Deixar certa llibertat per tal que els empleats entrin i sortin a hores menys concorregudes pot ajudar-los a animar-se a anar en transport públic.

Fomentar el teletreball

Eliminar la necessitat de desplaçaments suposa un estalvi directe en emissions contaminants, a més d’una millora de la qualitat de vida del treballador i un estalvi de temps i diners. Concedir uns dies a la setmana de teletreball és perfectament possible a molts llocs, i descarregarà el transport públic.

Associar-se amb empreses de la zona per reivindicar millores

Les empreses amb seu a una mateixa zona poden unir forces per tal de demanar a les Administracions millores als accessos en transport públic: carrils bus, nous accessos a les estacions de metro i Rodalies, busos llançadora, reforços… A més, el seu gran coneixement de les necessitats dels seus empleats (empreses amb horaris especials, començament dels torns, procedència dels treballadors…) pot ser una informació molt útil per tal que els tècnics de l’Autoritat del Transport Metropolità sàpiguen on actuar.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Què poden fer les empreses per promoure la mobilitat sostenible?

  1. Pingback: Bitacoras.com