Una biblioteca dedicada a la mobilitat

Tot i que molta gent ho desconeix, al barri barceloní de La Marina de Port, a pocs metres de la Plaça d’Ildefons Cerdà i del Passeig de la Zona Franca, podem trobar una biblioteca que disposa d’un fons especialitzat en el món de l’automòbil i de la mobilitat sostenible. És, de fet, l’únic equipament públic de l’àrea metropolitana que compta amb un fons d’aquest tipus. Ens referim a la biblioteca Francesc Candel, que és al carrer Amnistia Internacional, 10.

Als seus més de 2.000 m2 de superfície, la biblioteca Francesc Candel posa a l’abast dels usuaris diferents serveis (consulta i préstec de llibres, revistes, diaris, pel·lícules, música, ordinadors per accedir a internet, wi-fi, etc.), però també ofereix, com us explicarem, material i activitats que tenen a veure amb la mobilitat.

Per què una biblioteca així a la Zona Franca?

La relació d’aquest barri amb el món del motor ha estat molt intensa durant les darreres dècades, ja que al polígon industrial de la Zona Franca es va ubicar als anys cinquanta del segle passat una fàbrica de SEAT, la qual cosa va portar a la construcció en les seves proximitats d’habitatges per als treballadors d’aquesta empresa. Per això l’Ajuntament de Barcelona va voler en el seu dia que la biblioteca Francesc Candel disposés d’un fons especialitzat en matèria de mobilitat, en què tingués cabuda l’ecomobilitat.

El fons dedicat a l’automòbil i a la mobilitat sostenible

L’àrea de la biblioteca destinada a aquesta matèria compta amb més de mil documents, els quals tenen diferents formats: monografies, revistes, pel·lícules, videojocs… Tota aquesta oferta es divideix per temàtiques: història, marques i models, mecànica, disseny i tunning, legislació, guies de viatge, desenvolupament sostenible, seguretat viària i manuals de conducció, entre d’altres. A l’apartat de desenvolupament sostenible podem trobar, per exemple, la revista de la PTP “Mobilitat Sostenible i Segura” i la de TMB “Hora Punta”.

Tot i que des d’ecomovilidad.net Barcelona valorem molt positivament que en aquesta biblioteca existeixi un fons específic sobre mobilitat sostenible, el seu contingut és molt reduït en comparació amb el destinat als cotxes i les motos. Ens agradaria, doncs, que la biblioteca Francesc Candel fes un esforç per equilibrar la balança i tractés d’incorporar més material relacionat amb l’ecomobilitat. I és que, avui per avui, el missatge d’aquells que destaquen els avantatges dels desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic passa bastant desapercebut entre revistes de motos, camions i cotxes, tests d’autoescoles, videojocs i llibres sobre tunning, mecànica, modelisme i competició.

Altres serveis

La biblioteca Francesc Candel ofereix, a més, altres serveis que tenen a veure, d’una o altra manera, amb el món del motor i de la mobilitat sostenible.

Així, per exemple, periòdicament programa un cicle de cinefòrum, sota el nom de “Road movies: quilòmetres de cinema”. En ell es projecten pel·lícules en què la carretera és un element fonamental de la història, per després comentar-les.

Així mateix, aquest any la biblioteca Francesc Candel ha organitzat, en col·laboració amb la PTP, un parell de tallers sobre mobilitat sostenible per als més petits de la casa. Al segon d’aquests tallers, que va tenir lloc la setmana passada, correspon la imatge adjunta. Amb aquesta activitat nens i nenes aprenen els avantatges de moure’s per la ciutat a peu, en bicicleta i en transport públic, a la vegada que passen una estona divertida, jugant, pintant i fent xapes amb missatges a favor de la mobilitat sostenible.

Per últim, el web de la biblioteca inclou un apartat en què apareixen citats diferents blocs i pàgines web que tenen a veure amb el món del motor i de la mobilitat sostenible. Tot i que aquí hi ha un equilibri més gran entre webs dedicats als cotxes i a les motos i els que promouen un discurs a favor de la mobilitat sostenible, trobem a faltar, per exemple, la pàgina web d’una entitat de referència i amb divuit anys d’història com és la PTP, així com, per què no dir-ho, el web d’ecomovilidad.net. Confiem que ambdues s’incorporin a la llista en breu.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Una biblioteca dedicada a la mobilitat

  1. Gràcies per la informació, metring. Com jo, suposo que molta gent desconeixia que existia una biblioteca amb un fons especialitzat en transport ferroviari. Anirem a fer una ullada…

  2. Pingback: Bitacoras.com