Les sigles de la mobilitat sostenible (I)

Sovint, quan parlem de qüestions relacionades amb la mobilitat sostenible, apareixen sigles o acrònims que, potser, no tothom sap el que signifiquen. Per això, avui repassarem alguns dels més habituals:

ADIF

Significa Administrador de Infraestructuras Ferroviarias i és una entitat pública empresarial que depèn del Ministeri de Foment. És l’encarregada d’administrar infraestructures (vies, estacions, terminals de mercaderies, etc.), gestionar la circulació ferroviària i percebre cànons per l’ús d’aquesta infraestructura.

AMTU

L’AMTU o Agrupació de Municipis amb Transport Urbà és una associació de municipis de la segona corona metropolitana que promou el transport públic urbà de les seves ciutats. Aquesta associació, que no té ànim de lucre, agrupa a 68 municipis i 3 consells comarcals i representa a una població de quasi dos milions d’habitants i un volum aproximat de 45 milions de viatgers transportats a l’any.

AOV

L’AOV és l’Assegurança Obligatòria de Viatgers. L’abonem en adquirir el nostre títol de transport i es regeix pel que disposa el Reial Decret 1575/1989, de 22 de desembre. La seva finalitat és indemnitzar els viatgers pels danys que poguessin patir a un accident en utilitzar un mitjà de transport públic col·lectiu.

ATM

Amb aquestes sigles es coneix tant a l’Autoritat del Transport Metropolità de la regió metropolitana de Barcelona com a les Autoritats Territorials de la Mobilitat de Lleida, Girona i Camp de Tarragona. La primera d’elles és un consorci que es va constituir el 1997 entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Entitat Metropolitana del Transport i l’Agrupació de Municipis amb Transport Urbà per coordinar i planificar el transport públic de la regió metropolitana de Barcelona i gestionar el sistema tarifari integrat.

ATO

Automatic Train Operation o Operació Automàtica del Tren és el nom que rep en alguns trens el mode de conducció que governa el tren de manera automàtica sense la intervenció del conductor, regulant la marxa i la frenada. Es dóna a les línies L1, L2, L3 i L5. L’ATO és un mode de conducció i no un sistema de seguretat, per la qual cosa l’ATO és sempre supervisat per altres sistemas, com l’ATP. El sistema ATO permet que circulin trens cada 3 minuts a velocitats de fins a 80 quilòmetres per hora.

ATP

Automatic Train Protection o, en català, Protecció Automàtica de Trens és un sistema de seguretat que supervisa la conducció a trens, aplicant el fre d’emergència o impidint altres accions quan no es compleixen algunes condicions de seguretat.

BACC

Aquestes sigles corresponen al Bicicleta Club de Catalunya, una entitat sense ànim de lucre formada per usuaris de la bici que representen els interessos dels ciclistes. Per aconseguir-ho, elabora campanyes de promoció i treballa per tal que la bicicleta sigui respectada com a mitjà de transport, col·laborant amb les Administracions en la creació de carrils bici o aparcaments per a aquests vehicles.

BUSMET

Amb l’acrònim BUSMET, de Busos Metropolitans, es coneix al grup d’operadors de transport públic que, al 1997, es va crear a la regió metropolitana de Barcelona. Formen part de la FECAV.

EMT

L’Entitat Metropolitana del Transport, o EMT, era, fins l’any passat, una entitat local que estava integrada per 18 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. La seva intenció era prestar conjuntament els serveis de transport públic de viatgers al seu àmbit territorial.

ERTMS

Aquestes són les sigles d’European Rail Traffic Management System o, en català, Sistema de Gestió de Trànsit Ferroviari Europeu. És, en poques paraules, un sistema de seguretat que, de manera contínua, comunica als maquinistes el que succeeix a la via.

ETF

Amb aquestes sigles es coneix l’Eix Transversal Ferroviari, un projecte de línia ferroviària d’alta velocitat per connectar transversalment Catalunya, és a dir, de Lleida a Girona, passant en alguns trans en paral·lel a l’eix viari de l’Eix Transversal.

FECAV

La FECAV és la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers, representativa del sector del transport de viatgers en autobús i autocar a Catalunya. Formen part de la FECAV unes 200 empreses, amb prop de 2.000 vehicles i més de 4.500 treballadors.

FGC

Aquestes sigles corresponen a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’empresa pública que gestiona tant el ferrocarril suburbà de l’àrea metropolitana de Barcelona, com una línia regional de Lleida, els funiculars de Gelida i Vallvidrera i l’Aeri de Montserrat, entre d’altres.

GISA

Aquestes són les sigles de Gestió d’Infraestructures, S.A.U., una empresa pública de la Generalitat de Catalunya que adjudica projectes i obres per encàrrec de l’Administració. Ha de buscar, doncs, el millor equip tècnic de proyecto i direcció d’obra i la millor empresa constructora, exercint les seves funcions de supervisió dels estàndards de qualitat, termini i cost. Actualment està inmersa en un procés de fusió amb altres dues empreses públiques encarregades, com ella, de proyectar, promoure, construir, explotar, gestionar i mantenir infraestructuras i equipaments públics a instàncies de la Generalitat.

IFERCAT

Amb aquest acrònim es coneix l’ens públic Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, el qual està adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat dela Generalitat i té com a missió dissenyar, construir, conservar, gestionar i administrar infraestructures ferrroviàries, noves o ja construïdes. Alguns dels objectius estratègics amb què va ser concebut aquest ens són progressar en la construcció de la línia L9 de metro, planificar i projectar nous eixos ferroviaris (com la Línia Orbital Ferroviària o l’Eix Transversal Ferroviari) i promoure la implantació de trens-tramvia.

LOF

La LOF o Línia Orbital Ferroviària és un projecte ferroviari definit a curt termini pel Pla de Transport de Viatgers de Catalunya (PTVC) i a llarg termini pel Pla d’Infraestructures de Transport de Catalunya (PITC). Aquest projecte, també conegut com a Quart Cinturó Ferroviari, preveu la unió de Vilanova i la Geltrú amb Mataró, passant per Vilafranca del Penedès, Martorell, Terrassa, Sabadell i Granollers. Aquest és un projecte de caràcter perimetral que, com l’Eix Transversal Ferroviari, trencaria l’esquema radial que avui per avui té la xarxa de Rodalies.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Les sigles de la mobilitat sostenible (I)

  1. Pingback: Bitacoras.com