La prudència és la millor garantia per evitar noves tragèdies

A la nit de Sant Joan ens va colpir la terrible notícia de la pèrdua de tretze vides humanes a la nostra xarxa de transport públic ferroviari, un dels màxims emblemes de la mobilitat sostenible i segura de la regió metropolitana de Barcelona. La PTP i ecomovilidad.net Barcelona se solidaritza amb el dolor de familiars i amics de les víctimes, i recorda que la prudència ha de ser la principal salvaguarda per evitar noves tragèdies.

Avui és fa imprescindible recordar que les mesures tècniques no poden garantir el risc zero davant d’actes de màxima imprudència, com és el fet de travessar les vies fora de les zones indicades sense visibilitat a ambdós costats de les vies. Recordem que creuar les vies s’ha d’evitar sempre que es pugui, fins i tot quan fer ús dels passos a diferent nivell comporten esperes d’un parell de minuts per aglomeracions puntuals, com la viscuda la nit de Sant Joan. En cas de no disposar de passos a diferent nivell mai s’ha de creuar fora de les zones indicades ni quan un tren oculti o pugui ocultar un segon tren en sentit contrari, com tampoc s’ha de fer en avingudes de doble sentit.

També és necessari recordar que l’estació de Platja de Castelldefels s’havia remodelat fa vuit mesos amb un pas a diferent nivell, que evita el pas dels usuaris per les vies. Aquesta mesura està contemplada a totes les estacions del nucli de Rodalies de Barcelona, amb diverses obres en marxa que han d’inaugurar-se progressivament fins el 2014.

És el moment d’extremar les precaucions per evitar tragèdies i no buscar culpables, sense detriment de les millores encara pendents a altres estacions de Rodalies i per les quals hi ha un Pla de Rodalies en marxa.

Sobre el autor
Ricard es ingeniero técnico en obras públicas y presidente de la ONG "Promoció del Transport Públic", una de las más importantes de Catalunya en la defensa del transporte público y la movilidad sostenible.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “La prudència és la millor garantia per evitar noves tragèdies

  1. Bastant d’acord amb Tachikomakun. Només afegir que a part que al creuar les vies amb grup es fa molt més difícil reaccionar davant l’arribada del tren la primera gran imprudència és creuar per un lloc sense visibilitat. Recordem que segons han dit encara hi havia el Rodalies abandonant l’estació que tapava la visibilitat, a més a més era de nit i al ser Sant Joan segur que hi havia molt soroll que dificultava sentir el tren. En resum creuar les vies en la condicions que ho van fer aquest joves és tota una temeritat.

    Aquesta temeritat no treu que en cas d’emergència moltes estacions són autèntiques rateres per tenir una evacuació molt lenta. Ara bé, si no hi ha una emergència t’esperes uns minuts per sortir i ja està, tal com fem, per exemple, al Camp Nou després d’un partit.

  2. El problema no ha sido tanto que se cruce por las vía, eso se ha hecho toda la vida, sino el abarrotamiento de gente cruzando por las vías. Un tren a 140 es peligroso, pero hasta cierto punto evitable, pero si hay 15 personas a la vez cruzando por dónde tú, da igual lo rápido, o ágil que seas, o desde cuando lo veas venir, no podrás subir si no es pisoteando al resto.

    Desde luego la política de cercanias de cerrar los andenes con vallas, haciendo nuevos pasos pero igual de estrechos que el viejo anden y sólo uno, con la gran cantidad de personas que pueden ir en un cercanias y cuando es probable que haya un paso cercano de toda la vida mas ancho fuera de al estación qntes que se vallara. Y salir picando el título de transporte en pocos tornos (en este caso había una vaya abierta), aparte de eliminar a casi todo el personal no ayuda en absoluto a evitar que pasen cosas así, aun cuando la culpa es evidentemente de los que cruzaron.

    La presencia en algunas estaciones de tablones de madera conduce también a creer que puede ser un paso válido.

    Finalmente hay que mencionar que no todos los heridos estaban en la vía, algunos fueron golpeados por los cuerpos despedidos de los que si lo estaban, asi que no fueron solo un peligro para ellos mismos y para los demás que cruzaron por la via, sino también para gente sin ninguna culpa.

  3. Lo que habría que hacer es poner carteles cada 50 m donde se lea en este mensaje ‘Por las vías de ferrocarril pueden pasar trenes’.

    Yo creo que en las escuelas de Cataluña sí en lugar de tanto catalán, inglés y francés (idiomas que no sirven para nada, en Londres casi todo el mundo habla español) se dedicaran a esas horas a copiar 100 veces/hora a cada niño la frase ‘por la vía de ferrocarril pueden pasar tenes’ lo retendrían en la memoria.