A qui beneficia el transport públic?

Als seus usuaris

Els usuaris del transport públic gaudeixen d’una manera econòmica i ràpida de moure’s, amb una qualitat de servei molt alta i una implantació a pràcticament tots els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

A la societat

El transport públic és part fonamental d’una societat justa i amb igualtat d’oportunitats. Garanteix el dret a la mobilitat de tots els ciutadans, sense que hagin de disposar de permís de conducció i recursos econòmics per comptar amb el seu propi cotxe o moure’s en taxi.

A qui es mou en cotxe

Aquells que no opten pel transport públic també es veuen beneficiats per ell. I és que els milions de persones que utilitzen metro, trens i autobusos descongestionen els carrers. Com podem comprovar quan hi ha alguna vaga de transports, Barcelona seria inhabitable pels seus enormes embussos si no existís una xarxa de transport públic.

Al medi ambient

El canvi climàtic és una realitat, i també ho és l’acumulació de partícules i contaminants cancerígens a l’aire que respirem, que després es filtra al terra on creixen els aliments que mengem. Si no existís el transport públic, la boina de brutícia que es forma cada pocs mesos a la nostra ciutat seria permanent. La situació actual és molt greu: imagina-te-la de forma permanent.

A la salut

La contaminació no només afecta a la natura. Cada any milers de persones moren per malalties derivades de la contaminació automobilística. No hi ha dubte que aquesta xifra es multiplicaria si hi hagués molts més cotxes circulant per la ciutat. A més, el transport públic té un índex de sinistralitat infinitament menor que el dels cotxes, per la qual cosa optar per viatjar en ell suposa menys ferits i morts.

A l’economia

El transport públic proporciona innumerables beneficis econòmics per a nosaltres mateixos i per a la nostra administració. Per a les famílies, suposa la forma més barata de moure’s per la ciutat (pel que costa una assegurança per a cotxe i la benzina, podem comprar bitllets tot l’any). Per a les administracions és un importantíssim estalvi de diners, perquè en aprofitar millor els recursos públics s’evita la construcció i manteniment de costoses infraestructures per absorbir la molt superior demanda d’espai per al vehicle privat. A més, pràcticament el 100% del petroli que consumeixen els cotxes s’importa des de l’estranger, desequilibrant la nostra balança comercial. També els embussos tenen un cost econòmic en temps de producció perdut, deteriorament ambiental i urbà i accidents, que suposa l’1% del PIB de la Unió Europea i que per a Espanya es calcula en uns 15.000 milions d’euros l’any.

Indirectament, en ajudar a reduir la contaminació i els accidents s’estalvia diners en sanitat i en sancions al nostre país encara més grans per contaminació.

S’ha de primar el transport públic?

Generalment aquesta pregunta acaba apareixent als debats sobre mobilitat sostenible tard o d’hora. S’han de dedicar diners públics al transport públic? La resposta és radicalment sí. Com hem vist, la mobilitat sostenible beneficia fins i tot a aquells que no opten per ella: els conductors tenen trànsit més fluid, tots els ciutadans gaudim d’una ciutat més sana i segura, gastem menys en impostos i s’ocupa menys espai públic propietat de tots. No obstant, l’ús del cotxe només beneficia a aquell que l’utilitza, però som tots els que patim les seves externalitats negatives en forma de contaminació, soroll, ús d’espai públic i accidents.

Per això, atenent al principi que marca que els diners de tots s’han de gastar en allò que beneficiï al bé comú, el transport públic ha d’estar subvencionat, la qual cosa garanteix que continui sent un servei accessible a tothom, cohesionador de la societat i democratitzador.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “A qui beneficia el transport públic?

  1. Pingback: Bitacoras.com