De promeses a fets (i 5): altres qüestions

Per acabar l’anàlisi sobre les polítiques que es duran a terme a Barcelona en matèria de mobilitat com a conseqüència de la victòria de Convergència i Unió a les eleccions municipals, avui repassarem, entre d’altres, aspectes com les tarifes del transport públic, la seguretat i els intercanviadors.

TARIFES I FRAU

En l’àmbit de les tarifes, durant aquesta legislatura CiU no hauria de tenir problemes per comptar amb el suport del PP a l’hora d’ampliar la gratuïtat del transport públic fins als 16 anys, ja que aquesta idea, que ha acabat sent una de les propostes estrella de la coalició nacionalista, era molt similar a la que sobre aquesta mateixa matèria va formular el PP.

Per altra banda, CiU comptaria almenys amb el suport d’Unitat per Barcelona si promogués la incorporació de Sant Cugat del Vallès a la zona tarifària 1, qüestió sobre la que el responsable del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya també s’ha mostrat favorable. Així mateix, sembla factible que Convergència i Unió aconsegueixi el suport d’altres formacions si adopta mesures per lluitar contra aquells que viatgen sense bitllet al transport públic. Una mica més difícil serà, segurament, aconseguir la integració a una mateixa tarifa del Tramvia Blau i del funicular del Tibidabo.

Convindria, no obstant, que CiU es mostrés a favor, com fa ICV-EUiA al seu programa electoral, de redissenyar l’estructura tarifària amb l’objectiu de premiar als usuaris més fidels, amb menys recursos o que utilitzen el transport públic per anar a treballar o a estudiar, així com de dissenyar una gamma de títols de transport que convidi els ciutadans a utilitzar abonaments il·limitats.

SEGURETAT

En aquest àmbit, CiU proposava al seu programa electoral augmentar la vigilància a les estacions i als trens de Rodalies, especialment a la nit, de matinada i els caps de setmana, essent aquest un tema en què, amb tot probabilitat, comptarà amb el suport de totes les formacions polítiques. La coalició nacionalista també apostava per implantar nous sistemes de vigilància i control a les línies de bus nocturnes, així com a les diürnes més conflictives. Sembla lògic que, tot i que cap altre partit incloïa expressament aquesta proposta al seu programa electoral, podrà tirar-la endavant sense problemes al llarg de la legislatura. Així mateix, CiU aposta per instal·lar mampares de seguretat a les estacions de metro més concorregudes, mesura que, segurament, també aconseguirà el vist i plau de la resta de formacions.

INTERCANVIADORS

En aquesta matèria, previsiblement aconseguirà el suport de la majoria del ple municipal la proposta de crear intercanviadors a La Sagrera i a Zona Universitària, ja que és una mesura plantejada per CiU, pel PSC y per ICV-EUiA, així com millorar el de Sants-Estació, qüestió que defensen CiU i el PSC. Menor grau de consens existeix, si ens guiem pel que disposen els programes electorals, sobre la conveniència de crear intercanviadors a Arc de Triomf (ja que el reivindiquen CiU i ICV-EUiA), així com a Glòries i Ernest Lluch (que reclama únicament CiU).

ALTRES

Finalment, convé destacar diferents propostes que no poden ser incloses als apartats descrits fins ara. Així, en relació amb la qüestió dels horaris del transport públic, CiU probablement comptaria amb el suport d’altres formacions per millorar-los especialment a Vallvidrera-Les Planes i per equiparar-los als de la resta de Barcelona. Per altra part, CiU i Unitat per Barcelona entenen que seria necessari dissenyar un pla d’accés en bus als polígons industrials i millorar l’oferta actual. Des d’ecomovilidad.net Barcelona també veiem amb bons ulls la idea de potenciar el carsharing, d’acord amb la proposta del PSC i d’ICV-EUiA.

Així mateix, considerem que, com preveu el programa electoral del PSC, convindria millorar la mobilitat a l’entorn del Camp Nou, sobretot els dies en què se celebra un partit, i crear al barrio de Baró de Viver un centre de formació professional vinculat al ferrocarril i als autobusos. Per últim, caldria dotar de prioritat semafòrica al tramvia, com assenyala ICV-EUiA, i, seguint la proposta d’Unitat per Barcelona, crear una xarxa de transport públic plenament integrada en matèria de nomenclatura, intercanviadors, tarifes, serveis i oferta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “De promeses a fets (i 5): altres qüestions

  1. Pingback: Bitacoras.com