El projecte Retbus arrenca a Barcelona

Un any i mig després del seu anunci, la xarxa ràpida de transport de superfície de Barcelona operada per TMB per fi té dates definitives de desplegament. La implantació de les seves 12 línies començarà el segon semestre d’aquest any, mentre que finalitzarà d’aquí dos anys, el 2013.

Característiques principals

Al maig passat, coincidint amb l’anunci per part de Transports Metropolitans de Barcelona d’aquest projecte, vam publicar les característiques d’aquest servei, que passem a resumir:

Xarxa ortogonal, amb 12 corredors (7 en vertical i 5 en horitzontal), que tindrà prioritat semafòrica i carrils segregats.

Distància entre parades de 430 a 650 metres.

Velocitat comercial al voltant dels 15 km/h, amb un interval de pas de 3 minuts (6 minuts en la zona perifèrica).

– Xarxa amb una longitud de 227’3 km i amb una flota de 280 vehicles, que podrien desplaçar 60.000 passatgers per hora.

Les estacions i els vehicles

Les estacions i els vehicles del Retbus cobriran les carències de l’actual xarxa d’autobusos urbans. En quant a les estacions, trobem les següents característiques:

Venda de títols de transport a la pròpia parada.

Pantalla tàctil d’informació i planificació del recorregut.

– Indicador de temps d’arribada.

Codis QR per a dispositius mòbils.

Parades autosuficients gràcies al panell de captació solar.

En quant a la flota:

Autobusos d’alta capacitat i articulats, tot i que, en determinades línies i a partir de l’any vinent, seran biarticulats.

– Autobusos respectuosos amb el medi ambient.

Anunciador d’estacions i termòmetre de línia.

– Monitors TFT amb informació en temps real.

El desplegament, enmig de retallades pressupostàries

Potser el primer que ens ha sorprès de l’anunci és que es fa en un moment en què la situació econòmica és delicada, amb diverses retallades pressupostàries en transport públic com les previstes a les línies L9 i L10 de metro, que afectaran cinc estacions, i l’aturada de les obres de l’intercanviador Ernest Lluch, per posar dos exemples.

Malgrat la magnitud que tindrà el desplegament, des de l’Administració s’ha intentat reduir al màxim el cost del mateix, mitjançant mesures com la compartició d’estacions amb la xarxa convencional de bus i amb el tramvia en el tram Zona Universitària – Maria Cristina, i la reordenació de les línies convencionals del transport de superfície. Així, s’eliminaran les línies amb què el Retbus coincideixi al llarg de gran part del seu recorregut i es modificaran les que restin operatives, aconseguint un sistema de busos més eficient amb menys recursos.

El pla de desplegament

Segons les dades proporcionades per TMB, la xarxa Retbus estarà enllestida el 2013, però s’anirà implantant progressivament, en 3 fases:

– Al 2011 s’implantaran les línies H2 (Besòs – Collblanc / Amadeu Torner), H5 (Zona Universitària – Fabra i Puig / Can Dragó), V1 (Plaça Espanya – Sarrià) i V5 (Passeig Marítim – Montbau). Implicarà la supressió de les línies 10, 56 i 74 i la reducció dels vehicles destinats a la línia 30.

– Al 2012 es crearan les línies H1 (Plaça Espanya – Diagonal Mar), H4 (Avinguda Madrid – Bon Pastor / La Maquinista), V3 (Barceloneta – Vall d’Hebron) i V7 (Mar Bella – Llucmajor / Karl Marx).

– Finalment, al 2013 es posaran en marxa les línies H3 (Esplugues de Llobregat – Sant Adrià de Besòs), V2 (World Trade Center – Bonanova), V4 (Vila Olímpica – Plaça Sanllehy) i V6 (Poblenou Mar – Hospital de Sant Pau) i s’ampliaran les línies H4, H5 i V1, mitjançant nous ramals, fins a Sagrera, Plaça Cerdà i Pedralbes, respectivament.

Com quedarà el transport de superfície, aleshores?

Amb el desplegament de la xarxa Retbus el transport urbà per carretera quedarà jerarquitzat en 3 nivells:

Al Retbus, les prestacions seran similars al tramvia però inferiors al metro, amb connexions amb el transport ferroviari i temps de viatge i accessibilitat equivalents al vehicle privat.

– Amb la xarxa de bus convencional hi haurà una àmplia cobertura espacial i està pensada per a viatges curts i per donar servei a les parades no cobertes per la xarxa de busos ràpida.

Amb la xarxa de proximitat (bus de barri) es garantirà la mobilitat local amb connexions a les dues anteriors xarxes.

Aquest nou esquema per als busos, juntament amb la xarxa de tramvia, cobrirà la totalitat de la ciutat de Barcelona i gran part de les ciutats colindants de l’àrea metropolitana i serà complementada amb la xarxa de bicicletes públiques, que ajudaran a fer “microtransports” entre els diferents mitjans.

Conclusions

A ecomovilidad.net Barcelona valorem molt positivament la propera posada en marxa del Retbus, ja que feia anys que a la ciutat comtal era necessària una reorganització del transport de superfície, que sovint és lent i se satura per l’alt volum de trànsit privat, i que és menys emprat del que deuria per la seva baixa freqüència de pas i per la seva escassa eficiència.

Així, no dubtem que el Retbus serà molt utilitzat, tot aportant dinamisme al transport públic i acabant amb els arguments d’aquells que qüestionen la seva idoneïtat a la nostra ciutat. Des d’ecomovilidad.net seguirem pendents de la seva implantació i us anirem informant de com evoluciona.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “El projecte Retbus arrenca a Barcelona

  1. Pingback: Bitacoras.com