L’EMT fa balanç del 2010 (I)

Dijous passat els responsables de l’Entitat Metropolitana del Transport van presentar públicament les dades relatives al nombre de passatgers del metro i de l’autobús durant el 2010 a la Corona 1.

L’EMT en fa una valoració positiva d’aquestes, en base al fet que, en conjunt, hi va haver un 2% més d’usuaris que un any abans al metro i als busos que depenen de l’Entitat Metropolitana del Transport. Concretament, l’any passat en aquests mitjans es van registrar més de 643 milions de validacions, mentre que al 2009 hi ha haver 630 milions.

L’EMT considera que aquestes dades constaten un canvi de tendència, ja que, mentre al 2009 tots els operadors van registrar menys usuaris que al 2008, l’any passat, tot i persistir la crisi econòmica, majoritàriament van guanyar passatge, essent les línies de bus que presten servei a zones en què ha arribat el metro durant els darrers mesos les que han sofert un major descens en el nombre d’usuaris. Aquest aparent punt d’inflexió permet a l’EMT ser relativament optimista de cara al 2011.

A continuació parlarem dels resultats concrets de les empreses privades d’autobús, mentre que properament analitzarem els de TMB.

Durant el 2010 les empreses privades d’autobús que operen a la Corona 1, que es fan càrrec de nombroses línies diürnes, així com del Nitbús, de l’Aerobús i del bus turístic Barcelona City Tour, van ser utilitzades por 73 milions de viatgers, només un 0’2% menys que un any abans, frenant així la important caiguda en el nombre d’usuaris que es va registrar durant el 2009.

Cal destacar que al Baix Llobregat la demanda de les línies de bus gestionades per empreses privades va créixer l’any passat entre un 2% i un 7’6%, la qual cosa va compensar el descens que, en general, van patir les línies del Barcelonès Nord, en bona mesura pel transvasament de passatgers cap a les estacions de metro inaugurades durant els darrers mesos. Van tenir increments significatius d’ús, per exemple, les línies que uneixen Sant Boi de Llobregat i Castelldefels amb Barcelona, així com les que arriben al nou Hospital Moisès Broggi. Al Nitbús l’increment durant l’any passat va resultar del 2%, sent les línies N17 i N13 les que més van créixer.

Convé posar de relleu, així mateix, que entre l’Aerobús i les línies del Barcelona City Tour, es va aconseguir prop d’un milió d’usuaris més durant el 2010, tot i que cal tenir present que cap d’aquests dos serveis està integrat tarifàriament. En certa mesura, doncs, són les persones que visiten Barcelona les que fan possible que la demanda de les línies de bus gestionades per empreses privades es mantingui durant el 2010 dins d’uns percentatges similars als de l’exercici anterior.

Així, l’Aerobús va obtenir 750.000 viatgers més, la qual cosa representa un increment del 26% respecte al 2009, sent probable que una part significativa d’aquest augment correspongui a ciutadans que, amb la crisi, han decidit prescindir del taxi i passar-se al bus. Això no obstant, aquestes dades també posen de relleu, en la nostra opinió, les deficiències en matèria de transport ferroviari d’un aeroport com el del Prat, el qual, tot i registrar més de 29 milions de viatgers, no disposa d’un transport per ferrocarril competitiu per accedir a la terminal 1, inaugurada fa només uns mesos i des d’on, recordem-ho, s’enlairen i aterren actualment el 80% dels vols de l’aeròdrom. Si enguany l’Aerobús obté molt bons resultats és, en part, perquè Rodalies ofereix freqüències de pas escasses i obliga a enllaçar amb un bus llançadora per poder arribar fins a la terminal 1.

Destaca també l’EMT que, gràcies a l’augment d’usuaris a l’Aerobús, creix la seva quota de mercat al conjunt dels mitjans de transport que porten a l’aeroport, representant ja el 12’26% del total de desplaçaments al 2010, enfront del 10’38% del 2009 i del 9’17% del 2008. Aquesta dada és, sens dubte, positiva. No obstant això, l’EMT no aclareix si la suma de les quotes de mercat dels diferents operadors de transport públic que presten servei a l’aeroport del Prat dóna com a resultat un percentatge superior, igual o inferior al d’anys anteriors. El fet que Rodalies resulti poc competitiva per a molts viatgers ens fa pensar, però, que les dades conjuntes no ofereixen una quota de mercat més alta al 2010 que al 2009 o al 2008.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “L’EMT fa balanç del 2010 (I)

  1. Pingback: Bitacoras.com