On es podria retallar?

En aquests temps en què les retallades semblen ser el pa nostre de cada dia i quan ja es rumoreja que podrien tornar a pujar les tarifes del transport públic a Barcelona, cal preguntar-se quines despeses supèrflues o desproporcionades podrien reduir-se o eliminar-se en aquest àmbit.

El programa “8 al dia”, de la cadena de televisió 8tv, va dur a terme al gener una interessant anàlisi sobre aquest tema, que posava de manifest que avui per avui encara es produeixen pràctiques qüestionables. Per començar, cal destacar el complicat galimaties de sigles que conformen el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona: ATM, AMB, EMT, TMB, FGC, etc. Això demostra que són molts, potser massa, els ens que gestionen aquesta matèria.

Així, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el pressupost de la qual és de 247 milions d’euros, depèn l’Entitat Metropolitana del Transport, que ordena, gestiona, planifica i coordina el servei de transport col·lectiu de viatgers. Els seus directius són alcaldes i regidors que, segons sembla, cobren més de 1.000 euros en dietes per cada reunió. Tenint en compte que se celebren unes 40 reunions l’any, el cost anual d’aquestes és d’un milió d’euros. Sens dubte, d’aquí es podria retallar sense que es ressentís el servei…

Per la seva part, de la Direcció General de Transports del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya depèn l’ATM, la qual té un pressupost de 1.059 milions d’euros i s’encarrega de planificar infraestructures, d’elaborar contractes-programa amb operadors, de vetllar pel finançament del transport públic i de fixar les tarifes a través del Consell de Mobilitat. No ha transcendit a l’opinió pública si els directius del Consell de Mobilitat de l’ATM, que són alts càrrecs de la Generalitat i d’ajuntaments, cobren dietes o complements per assistir a reunions, però resulta sospitós que, quan es pregunta sobre aquesta qüestió, tothom guardi un absolut silenci…

Així mateix, el regidor de Prevenció, Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona presideix el Consell d’Administració de TMB. Segons sembla, aquest òrgan, format per 30 membres, quasi tots ells càrrecs públics, va gastar el 2010 230.000 euros en dietes, de manera que cada membre del Consell d’Administració de TMB va rebre uns 600 euros per reunió. I això, tot i que cobren per una tasca associada directament al càrrec que exerceixen a l’Administració o a l’ens del qual depenen. El pitjor de tot, però, és que algunes persones formen part de fins a tres consells d’administració diferents, per la qual cosa arriben a cobrar tres dietes.

Però encara hi ha més. Segons van denunciar els sindicats en el seu dia, 300 alts càrrecs de TMB cobren ni més ni menys que 27 milions d’euros l’any o, el que és el mateix, cadascun d’ells rep anualment uns 90.000 euros. Això fa que, segons aquestes mateixes fonts, el 7% dels directius de TMB (ull!, el 7% dels directius, no el 7% del total de treballadors) cobrin aproximadament el 15% de la massa salarial d’aquesta empresa pública.

I és que, segons sembla, mentre l’any 2010 el sou de la majoria dels treballadors de TMB es va reduir en un 4% perquè van poder fer menys hores extres, els membres del Consell d’Administració van veure com els seus sous augmentaven un 5%, tot i la crisi econòmica i el pla de reducció de despeses en 56 milions d’euros que va posar en marxa l’empresa i que ha obligat a suprimir línies de bus i a augmentar el temps d’espera del metro en hora vall i durant els dies festius.

Així les coses, ¿de veritat els ciutadans no podríem continuar tenint un transport públic de qualitat si s’eliminessin determinades despeses i sense que calgués augmentar les tarifes?

Podeu veure l’anàlisi complet del programa “8 al dia” clicant en aquest enllaç (primera part) i en aquest altre enllaç (segona part).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “On es podria retallar?

  1. Pingback: Bitacoras.com