TMB aposta per la web 2.0 (1a part)

Des de fa uns mesos Transports Metropolitans de Barcelona (l’operador de transport públic més gran de Catalunya) ha anat redefinint la seva estratègia a internet i en la relació amb els seus clients, fins arribar on hi som ara. Així, a més de la pàgina web, la companyia disposa de canals propis de comunicació a les xarxes socials més emprades (Facebook, twitter, spotify, youtube, flickr), publica la seva pròpia revista en format digital i ha apostat fermament pels terminals mòbils.

Com que no tothom està al dia en noves tecnologies, analitzarem tots els àmbits d’actuació d’aquesta companyia a internet, començant avui per les xarxes socials i els dispositius mòbils. 

 

Xarxes socials

Les xarxes socials són l’espai virtual on interactuem amb els nostres amics i familiars, però també és on les empreses més grans s’apropen als seus clients, per millorar la seva imatge i saber què s’opina d’elles. Altres operadors, com Tramvia Metropolità, també tenen presència a les xarxes socials, però la que ha fet l’aposta més forta en aquest àmbit ha estat TMB:

– Facebook: hi és present mitjançant el compte “TMB; Transports Metropolitans de Barcelona”. Allà es pengen notícies d’interès per als ciutadans, esdeveniments com els que planteja la Primavera Cultural… però també es responen els dubtes i les queixes que els internautes publiquen, o s’organitzen concursos, entre d’altres.

– Twitter: la xarxa de microblogging per excel·lència (on els usuaris donats d’alta poden publicar qualsevol cosa en petits missatges de 140 caràcters) acull el compte de TMB @TMB_Barcelona, on l’operadora notifica les incidències en el servei de metro i bus i on també respon a tot allò que se li planteja.

– Youtube: els vídeos que s’elaboren a TMB estan disponibles al portal de vídeos de Google (el més important del món), i on els podem marcar com a favorits, fer-hi els comentaris que se’ns acudeixin i compartir-los amb els nostres amics a la resta de xarxes socials.

– Flickr: és on TMB publica els seus àlbums de fotografies, i on podem afegir-hi les nostres per tal que les vegi tothom interessat en el món del transport públic.

– Spotify: el popular lloc de reproducció de música en línia va acollir una de les proves del concurs per la mobilitat sostenible. Allà es poden sentir cançons relacionades amb el transport públic.

 

Presència en dispositius mòbils

Una de les apostes més grans ha estat en el camp de la telefonia mòbil, aprofitant l’enorme tirada que tenen actualment els dispositius mòbils amb internet, des d’on es pot fer ús de les aplicacions que TMB ha posat a disposició dels seus clients:

– TMB Virtual: un programa de realitat augmentada que ens permet localitzar les estacions més properes (de bus i de metro) i conèixer quant trigarà l’autobús en arribar on hi som (servei iBUS). Així, utilitza el GPS per saber on som ubicats i la càmera per tal que puguem veure per la pantalla del mòbil la realitat amb les icones de la posició de les estacions. Estan disponibles gratuïtament per a Android i iPhone.

– BCN Bus Turístic Virtual: similar a l’anterior, però fixant-se en el client internacional, ja que permet veure els punts d’interès propers a les parades del bus turístic mitjançant realitat augmentada. També disponibles de forma gratuïta per a Android i iPhone.

– On sóc PDA: un programa més senzill que els anteriors, que ens permet saber quins transports tenim a prop per a les ja obsoletes PDA amb Windows Mobile.

Per als usuaris que no disposen d’un telèfon d’última generació, està disponible una versió mòbil del web, on es té accés a les funcions més bàsiques, com el servei iBUS, la informació de les diferents línies de metro i bus o el servei de planificació de rutes “Vull anar”. Tampoc TMB s’oblida d’aquells que no tenen internet al telèfon i posa a la seva disposició el servei iBUS mitjançant SMS (que corre a càrrec de l’usuari).

 

Enllaços d’interés 2.0

Si voleu donar una ullada als canals de comunicació de TMB, podeu començar per aquí:

Facebook: http://www.facebook.com/TransportsMetropolitansdeBarcelona

– Twitter: http://twitter.com/TMB_Barcelona

– Youtube: http://www.youtube.com/CanalTMB

– Flickr: http://www.flickr.com/photos/tmbarcelona

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “TMB aposta per la web 2.0 (1a part)

  1. Jajaja. Quin sentit de l’humor tens, Tachikomakun!

    Potser tens raó que no calen totes aquestes eines, però no és casualitat que les empreses que posen de més canals de comunicació a l’abast dels seus usuaris siguin també les que permetin informar-se millor sobre horaris, recorreguts, etc.

  2. Pingback: Bitacoras.com
  3. Molt maco tot però:

    A) Al Facebook no serveix per res
    B) El Twiter pot tenir un cert us en les incidéncies…
    C) … peró res que no es pugui fer amb un lector de RSS sense donar bombo a una companyia privada
    D) TMB no hauria de ficar-se en aquests embolics, i els calers que es gasta en aquestes coses haurien de ser per la EMT o l’ATM, que per cert, tenen un millor servei de cerca amb totes les linies, no només les de TMB fent servir google transit.
    E) Ja odio prou la cançó de TMB de escoltar-la en els transbords per a sobre voler escoltar-la a l’Spotify, prefereixo escoltar Georgie Dann.
    F) Menys tecnologia punta, un horari rigurós per als autobusos penjat val més que mil serveis GPS que et digin on és ara el bus.

    Que ricos los chorrisos parrillerosss…