La història de l’autobús turístic de Barcelona

La primera línia de bus concebuda pròpiament com a turística a Barcelona es va crear el 1987 per satisfer la demanda del turisme internacional, encara incipient, a la ciutat comtal arran de la consecució dels Jocs Olímpics de 1992. Aquest servei era gestionat per Barcelona Turisme (ens integrat per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç) i per Transports Metropolitans de Barcelona.

El bitllet costava en aquell temps 100 pessetes. Si el preu del transport públic ha pujat en 23 anys, no hi ha dubte que el bitllet de l’autobús turístic ho ha fet en major mesura. I no és per menys, ja que durant anys el Barcelona Bus Turístic ha estat (i encara ho és) una important font d’ingressos per a TMB, la qual cosa li permet prestar altres serveis clarament deficitaris, però d’interès social, com el bus de barri, que tan bona acceptació té sobretot entre la gent gran.

La configuració actual de la xarxa, amb cinc línies i dues empreses gestores, una pública i una altra privada, es deu al sorgiment al 2001 d’un servei similar al que fins llavors només oferia TMB, però de la mà de Julià Tours i amb el nom de Barcelona Tours. Després d’una llarga batalla judicial en què TMB al·legava que Julià Tours incorria en un supòsit de competència deslleial per oferir un servei per al qual no estava autoritzada, els tribunals, fa dos anys, van acabar donant la raó a aquesta última.

Poc després, però, l’Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs públic per tal que una empresa privada pogués prestar, durant set anys, servei com a autobús turístic a la ciutat comtal, concessió que finalment va recaure a la UTE formada pel Grup Julià, Moventis i Trapsa, una unió empresarial que també gestiona l’autobús turístic de Madrid i de Mèxic D.F., per exemple.

Es va posar fi, d’aquesta manera, a la pugna que TMB i Julià Tours van mantenir durant anys per la qüestió. Ara per ara, les característiques del servei ofert pel Barcelona Bus Turístic i pel Barcelona City Tour són molt similars quant a prestacions, horari i freqüència de pas i els recorreguts de les seves línies són, com vam comentar en el seu moment, complementaris. I, encara que al web de Transports Metropolitans de Barcelona podem llegir encara que el Barcelona Bus Turístic és «el servei de visita turística oficial de la ciutat», per tot el que us hem explicat aquesta afirmació ja no sembla ser fidel a la realitat.

Així és, doncs, com Barcelona City Tour gestiona actualment una part minoritària, però significativa, dins del «pastís» de rutes turístiques. És curiós, però, que encara avui molts barcelonins no siguin conscients que una empresa privada també ofereix aquest servei a la ciutat comtal.

Com hem comentat, TMB obté importants beneficis per prestar el servei d’autobús turístic, però alhora això li ocasiona no poques crítiques entre els usuaris de les línies no turístiques, ja que l’acusen de sobredimensionar l’oferta de busos turístics en detriment de la resta de línies. Sovint, però, no s’és conscient que els ingressos del Barcelona Bus Turístic fan possible que TMB ofereixi altres serveis i, en certa mesura, li permeten equilibrar el seu compte de resultats.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

2 thoughts on “La història de l’autobús turístic de Barcelona

  1. Mmm no está mal el servicio de Bus turístico, aunque ya digo que es caro y las lineas mas interesantes son las que visitan las zonas alejadas del centro.

    Pero hay algunas cosas que si estamos desatendiendo. El Aerobus concretamente debería poderse comprar con un billete añadido integrado porque no todos los turistas van al centro.

    Pero no sólo eso, Barcelona es de los principales puertos del Mediterraneo en cruceros… y no hay una conexión directa entre Aeropuerto y el puerto, como me di cuenta ayer al responderle a alguen en un foro. En la T2 hay un tren cada media hora que iría hasta Sants o Passeig de Gràcia, la primera requiere un transbordo muy gordo y la segunda uno medio con maletas. Si se va en Aerobus (única solucion en la T1) se ahorra tiempo via Espanya. Pero una vez llegas a Drassanes necesitas otro bus si vas a las terminales mas lejanas que diria que son unos 2€.

    No hay tantos cruceros zarpando al día (ni ferrys) y seguro que no es tan complicado poner algún transporte a un precio mejor que un taxi (que normalmente tardará mucho menos, pero depende del tráfico puede ser incluso peor) ahorrandote desplazamientos con maletas y quizá dando un tiempo a los turistas para poder visitar algo de la ciudad..