Les lliçons del bus de Barberà

Una quinzena d

Com us hem vingut explicant darrerament, els usuaris de la línia 3 del bus urbà de Barberà del Vallès, que fins al juliol passat connectava l’estació de Rodalies amb els polígons industrials de Santiga i Can Salvatella, s’han mobilitzat durant les darreres setmanes per tal d’aconseguir el restabliment d’aquest servei.

Entre tant, la PTP i diversos sindicats treballaven per tal de difondre públicament els inconvenients que una mesura com aquesta provoca en la ciutadania i consensuar amb l’ajuntament una solució que donés resposta a les necessitats de mobilitat dels treballadors d’aquests polígons.

Així, dijous passat, dia 22, una quinzena d’usuaris de la línia L3 van lliurar davant de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament de Barberà del Vallès un total de 545 signatures, adreçades a l’alcaldessa, per tal de demanar que es tornés a prestar servei de bus als polígons industrials del municipi. L’endemà, l’àrea de Mobilitat de l’ajuntament va anunciar públicament el restabliment parcial d’aquest servei a partir del dilluns dia 26, en uns termes semblants als que vam descriure la setmana passada. Podeu trobar en aquest enllaç tots els detalls del servei que finalment es dóna.

Amb aquesta reestructuració del servei, l’ajuntament calcula que es cobriran les necessitats de transport del 77’8% dels treballadors dels polígons industrials de Santiga i Can Salvatella. Des d’ecomovilidad.net Barcelona considerem que la solució adoptada no és l’òptima (en tant que en tot moment hem reclamat el restabliment íntegre de la línia L3), però, almenys, s’aconsegueix que una part important dels treballadors d’aquests polígons disposin de nou del bus que, des de Rodalies, els apropi a la feina. Ens queda, això no obstant, una sensació agredolça no només pel fet que no tots els treballadors podran tornar a utilitzar l’autobús, sinó especialment per com s’han desenvolupat els fets, per la decisió unilateral i en ple mes d’agost de suprimir la línia L3 sense donar alternatives vàlides als afectats.

De què ens pot servir aquest cas?

Un cop restablert el servei de bus als polígons industrials de Santiga i Can Salvatella, podem extreure algunes conclusions que resulten interessants i que podrien ser extrapolables a altres casos. Són les següents:

– El dret a la mobilitat és un dret de primera magnitud

Sovint moure’s en transport públic no és un caprici, sinó una necessitat, ja que molts dels seus usuaris no disposen d’alternativa. No hem d’oblidar que quasi la meitat dels catalans majors d’edat no tenen carnet de conduir. Per tant, els ciutadans hem d’exigir als nostres polítics que garanteixin aquest dret i que evitin les retallades en aquest àmbit.

– El transport públic és un element de cohesió social

Sense la línia L3 de bus, centenars de treballadors dels polígons Santiga i Can Salvatella es trobaven amb greus problemes per arribar a la feina. Alguns havien de caminar durant diversos quilòmetres, mentre que d’altres havien de recórrer al cotxe, asumint unes despeses extres d’uns 150 euros mensuals. En un context econòmic tan complicat com l’actual, l’Administració hauria de ser summament curosa quan es planteja reestructurar el servei, ja que la seva decisió pot fer que moltes persones es vegin abocades a utilitzar el cotxe, fet que provoca una menor renda disponible, o fins i tot pot obligar a renunciar a una feina per la impossibilitat d’arribar-hi. El transport públic, doncs, fomenta la igualtat d’oportunitats i evita l’exclusió social de les famílies amb menys recursos econòmics.

– La classe política no sempre sap prioritzar ni estar a l’alçada de les circumstàncies

L’ajuntament de Barberà del Vallès va decidir suprimir a la vegada les línies L2 i L3, tot i que ambdues prestaven serveis molt diferents. Així, mentre que la primera feia un recorregut circular pel municipi que es pot fer perfectament a peu, la línia L3 oferia un servei de gran interés social. Si calia estalviar, potser s’hagués hagut de suprimir la línia L2 molt abans o, fins i tot, no s’hauria d’haver creat aquesta mai.

– La unió dels usuaris fa la força

Davant de decisions polítiques manifestament injustes i injustificades, la ciutadania ha d’actuar amb tots els mitjans de què disposi per tal d’exigir una rectificació. En el cas de Barberà del Vallès, és evident que accions com denunciar els fets a “Els matins” de TV3, a RAC1 o al diari El Punt, així com formular queixes i recollir signatures a través del correu electrònic [email protected] i convocar, a través de Facebook, una concentració davant de l’ajuntament i l’assistència al ple municipal per denunciar la situació (tot i que ni la concentració ni l’assistència al ple no s’han arribat a dur a terme, en restablir-se parcialment el servei), han estat fonamentals per a la resolució d’aquest cas en poques setmanes. Des d’ecomovilidad.net Barcelona volem felicitar sincerament aquests ciutadans anònims perquè l’esforç que han fet ha valgut la pena i en bona mesura és gràcies a ells.

– L’actuació de la PTP en nom dels usuaris

Sovint, les actuacions individuals dels usuaris afectats no acaben donant fruit pel fet que hi manca coordinació. En aquest sentit, la feina duta a terme per la PTP des de fa 18 anys ha permès que els usuaris del transport públic comptin actualment amb una veu que els representa i que ha adquirit una notable rellevància mediàtica i social. Sens dubte, la seva intervenció en aquest cas ha estat determinant per aconseguir que els polígons industrials de Santiga i Can Salvatella tornin a disposar de servei de bus urbà.

– La conveniència de fer un seguiment de la reestructuració duta a terme

Seria interessant que l’ajuntament revisés, d’aquí a unes setmanes o mesos, la demanda que té el servei de bus urbà de Barberà del Vallès un cop torna a passar pels polígons industrials. Així, considerem que caldria:

· Analitzar l’impacte que va tenir la supressió de la línia L3 anunciada a l’agost. ¿Quants usuaris del bus s’han perdut definitivament pel fet que es van veure obligats a recórrer al cotxe durant unes setmanes?

· Analitzar l’impacte que ha tingut el restabliment parcial del servei. ¿Quants usuaris utilitzen novament el bus en comprovar que queden cobertes les seves necessitats de mobilitat per arribar a la feina? ¿Es cobreixen les expectatives de l’ajuntament, xifrades en prop del 80%?

· Valorar l’opinió dels usuaris. El servei que es presta ara és adequat i suficient? Com es podria millorar sense que encarís els seus costos d’explotació? Caldria potenciar l’oferta al matí? I a la tarda? Quina informació es dóna als pals de parada i a les marquesines? És actualitzada?

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

6 thoughts on “Les lliçons del bus de Barberà

  1. Amb aquest horari jo no puc agafar el bus per anar a treballar,començo a les 14.00 i arriva a la parada on em baixava a les 14.10 i a las 22.00 no hi ha. Es a dir tots els que tenim torn de tarda o de nit no tenim com anar als poligons.

  2. Pingback: Bitacoras.com
  3. A més, tenint en compte que el bus és el mateix que cobreix la linia del baricentro, a les tardes no suposa un gran esforç allargar el recorregut en dos o tres horaris puntuals per fer que passi pels polígons. Això no té cost extra ( el conductor i el bus són el mateix) però l’ impressió que m’ ha donat, parlant amb l’ informador de Sarbus que ens ha acompanyat el primer dia al trajecte, és que els sap molt greu que els usuaris del Baricentro hagin de passar pels polígons a la tarda per fer el servei. i jo em pregunto quin tipus d’ influència té el Baricentro perquè els seus usuaris siguin considerats » de primera» i els dels polígons » de segona». Tenint en compte que les nostres empreses paguen uns impostos a l’ Ajuntament sense cap mena de contraprestació a canvi. però com que el 80% d’ usuaris de la linia Baricentro són barberencs ( ergo, voten a les eleccions locals) mentre els de la linia 3 venim d’ altres municipis, més val que els d’ aqui no es queixin gaire

  4. en el meu cas, satisfeta a 50% ja que el torn de tarad és insuficient ( l’ últim bus passa a les 17.00 quan hi ha gent que entra a les 14.00!!!) però almenys el que m’ era més urgent, els matins, ho tinc solucionat. Avui ja s’ ha notat més afluència que els dos primers dies ja que de mica en mica la gent se’n va assebentant, ara bé, una part important no faran servir el bus d’ anada si després no hi poden tornar, amb la qual cosa les xifres que es donin del nivell d’ usuaris actual s’han d’ analitzar amb molt de compte per no arribar a conclusions errònies i precipitades.