Canvis a Rodalies un any després del traspàs (1)

El dia 1 de gener de 2010 es va produir el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, tot i que continuen essent operades per Renfe. S’ha complert, doncs, el primer aniversari d’aquest traspàs i a ecomovilidad.net Barcelona considerem que és un bon moment per fer balanç.

Tot i que potser hi ha qui consideri que els canvis han estat mínims, en general podem arribar a la conclusió que el servei de Rodalies ha millorat durant els darrers mesos. Després de diversos anys en què les avaries i els retards han sigut pràcticament el “pa nostre de cada dia” per a milers de resignats usuaris, darrerament s’han anat introduint millores al servei. Al llarg dels pròxims dies anirem analitzant-les totes, començant avui per les de caràcter tècnic i les relatives a les tarifes i a la lluita contra el frau.

Una de les millores més evident que s’ha dut a terme a Rodalies durant els darrers anys, però també al llarg del 2010, és la incorporació gradual de trens del model Civia, la qual cosa ha fet possible retirar alguns dels combois més antics però, sobretot, ha permès augmentar l’oferta en hora punta. Així, si l’any 2006 la xarxa de Rodalies comptava amb 156 trens, actualment, gràcias a la incorporació de 53 dels 80 Civia previstos fins al 2012, la xarxa disposa de 197 trens. Quan la implantació dels Civia s’hagi completat, d’aquí a dos anys, el parc de trens a Rodalies de Catalunya haurà augmentat en un 41% en només set anys. S’aconseguirà així adequar l’oferta a una demanda que no ha parat de créixer durant la darrera dècada i mitja.

Així mateix, cal assenyalar també que al llarg de l’any passat es va completar la instal·lació de catenària rígida a tots els túnels de Barcelona, la qual cosa previsiblement reduirà el nombre d’incidències al conjunt de la xarxa de Rodalies.

Pel que fa a la lluita contra el frau, podem afirmar que des que la Generalitat de Catalunya va obtenir el traspàs de Rodalies s’ha constatat un increment dels revisors i del personal de seguretat als trens i a les estacions, en línia amb la intenció expressada en el seu dia pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Tot i que ho considerem encara insuficient, des d’ecomovilidad.net Barcelona valorem molt positivament aquest canvi de tendència a la política que en aquest afer es va dur des que, al 1996, el Ministeri de Foment va decidir prescindir de pràcticament tots els revisors, la qual cosa ha acabat generant un important índex de frau. Així mateix, cal destacar que al mes de setembre la multa per viatjar sense bitllet a Rodalies es va establir en 50 euros, equiparant-se així amb l’import amb què sancionen la resta d’operadors de transport públic.

Finalment, hem d’indicar que, d’acord amb el que va acordar arran del traspàs de Rodalies, la Generalitat de Catalunya és l’encarregada de fixar les tarifes pròpies d’aquest servei, com es va posar de relleu fa només uns dies en aprovar l’import dels bitllets de cara al 2011, que ha suposat un increment superior al 3% a pràcticament tots els bitllets, tot i que en el cas del bitllet senzill de Rodalies de tres zones l’increment és de més d’un 6%. En canvi, aquest any la Generalitat de Catalunya ha decidit congelar el preu de la targeta Studi, pensada especialment per als universitaris.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Canvis a Rodalies un any després del traspàs (1)

  1. Seguramente muchos lo consideren un tema secundario, pero en mi opinión, creo que es de gran importancia que se pongan las pilas en actualizar la imagen corporativa de las estaciones y los trenes. Vale que los usuarios habituales no se van a confundir por ver en algunos sitios la antigua «C» volteada y la nueva «R» de Rodalies en otros, pero a los visitantes de la ciudad y los usuarios ocasionales esta situación les puede generar más de una duda, ya que no son símbolos que se parezcan en nada uno del otro. No es algo que se deba hacer pausadamente.

  2. Pingback: Bitacoras.com