El metro, accessible per a (quasi) tothom

El metro de Barcelona és avui una mica més accesible que fa una setmana. I no ho diem perquè hagin conclòs les costoses obres de reforma d’alguna estació i, amb elles, s’hagin eliminat barreres arquitectòniques en benefici de tots, però especialment de les persones que van en cadira de rodes. No. En aquesta ocasió l’actuació que ha permès fer més accesible el metro a una part de la ciutadania no ha requerit una inversió milionària.

Ens referim a l’edició, en col·laboració amb l’ONCE, d’una versió en braille de la Guia del metro, que es va presentar ahir mateix. Aquesta guia en format butxaca, de la qual s’han editat 2.000 exemplars, pot aconseguir-se als Punts TMB d’atenció al ciutadà, que es troben a les estacions d’Universitat, La Sagrera, Diagonal, Sants-Estació i Sagrada Família.

Encara que les persones amb problemes de visió representen un percentatge petit de la població, des d’ecomovilidad.net volem felicitar Transports Metropolitans de Barcelona per aquesta iniciativa que facilita l’accés al metro d’aquest col·lectiu, ja que gràcies a ella es poden conéixer les freqüències de pas, les correspondències i la ubicació de les diferents estacions.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (avui, de Territori i Sostenibilitat), a través de l’ATM, i molts dels operadors han dut a terme durant els darrers anys mesures de diferent índole que, de mica en mica, van permetent l’accés universal al transport públic.

Així, convé recordar, en primer lloc, l’ambiciós Pla Director d’Accessibilitat Universal que està executant TMB i que permetrà acabar en els pròxims anys amb totes les barreres arquitectòniques que encara avui existeixen al metro. Gràcies, en part, al fet que les línies L2, L9, L10 i L11 ja estan completament adaptades, avui més del 80% de la xarxa no té barreres per a les persones amb mobilitat reduïda. Podeu consultar aquí el llistat complet d’estacions accessibles.

A més, les obres de millora que s’han dut a terme en els darrers anys a la xarxa de metro han anat reduint progressivament les estacions en què els trens no estan al mateix nivell que les andanes. Així mateix, bona part dels trens disposen ja d’espais habilitats per a cadires de rodes.

També els autobusos de moltes companyies són ja accessibles per a persones amb cadires de rodes, ja que, en ser vehicles de pis baix, incorporen rampes amb les que entrar i sortir de forma autònoma i un espai especialment reservat per a que puguin viatjar segurs. Així, per exemple, la xarxa d’autobusos de TMB està completament adaptada a persones amb mobilitat reduïda des de l’any 2007. I és que, per sort, cada vegada és més difícil veure a Barcelona autobusos no ja amb esglaons, sinó simplement no adaptats a aquest col·lectiu.

Les millores, no obstant, van més enllà. Així, per exemple, TMB compta amb encaminaments per a invidents a molts dels passadissos i de les andanes del metro i, des de fa uns mesos, també a bona part de les parades de bus. El sistema utilitzat a les parades d’autobús, però, s’han hagut de revisar, ja que el material de segellat al terra no ha donat els resultats esperats i es desenganxa fàcilment, amb el perill d’ensopegada que suposa sobretot per a les persones grans.

Per altra banda, el sistema de megafonia interior dels vagons del metro i l’encara incipient sistema de megafonia al bus permeten conéixer quina serà la propera parada. Això és molt útil per a aquells que utilitzen aquests mitjans de transport de manera esporàdica, però resulta pràcticament imprescindible per a les persones amb problemes greus de visió. A més, els botons dels ascensors i els que hi ha als autobusos per sol·licitar parada tenen relleu per tal que siguin identificats per les persones amb discapacitat visual.

Així mateix, les màquines d’autovenda de TMB estan adaptades per tal que les persones amb mobilitat reduïda puguin adquirir sense problema els títols de transport. Aquestes màquines compten, a més, amb un sistema de navegació per a persones cegues que els ajuda durant el procés de compra a través de la veu i de serigrafies en braille. També el web de Transports Metropolitans de Barcelona té un disseny plenament accessible, ja que segueix les recomanacions de l’ONCE i de la Web Accessibility Iniciative.

Finalment, volem destacar un element que facilita les coses als invidents quan utilitzen el transport públic i que passa desapercebut per a molts de nosaltres. Ens referim a que la majoria dels títols de transport que s’expedeixen des que es va posar en marxa la integració tarifària compten amb una petita osca a un dels seus costats. Aquesta permet a les persones amb problemes de visió saber com han de validar el seu bitllet.

En definitiva, doncs, l’edició en braille de la Guia del metro és un element que se suma a molts altres que ajuden les persones amb discapacitat a utilitzar cada vegada amb major autonomia el suburbà. A ecomovilidad.net Barcelona ens felicitem per aquests petits passos que es donen per promoure l’accés universal al transport públic.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “El metro, accessible per a (quasi) tothom

  1. La web de TMB tinc els meus dubtes que estigui adaptada no ja a a invidents sinó a ningú, és dolenta amb avarícia. Per començar la informació que en teoría está en aquest guia no la tenen disponible a la web, ni per vidents ni per invidents. I a més només cobreix les 8 linies de metro de TMB, de les de FGC res.

    Personalment crec que tant TMB com FGC i segurament rodalíes haurien de ocupar-se només de les estacions i el servei i tota la comunicació d’horaris, la imatge corporativa a les andanes, les webs, la comunicació, i potser també l’expedició de títols hauría de ser per una entitat superior, com la EMT. o la ATM. Per lógica, per simplicitat, per concentrar la informació i per estalvi, que una aplicació permeti.

    Ara per ara el més semblant és a google, i de moment falten les rodalies. i altres trens de Renfe, que és un cas apart de web mal feta. He vist millor informació sobre trens de renfe a la web de la Deutsche Bahn (i a més en castellà) o la SBB que a la propia renfe (i de fet, millor informació sobre es TGV també, per no parlar que inclouen bus i altres mitjans de transport dels seus països). Simplement encara no he estat capaç de trobar els horaris i el recorregut complert de la combinació Paris-Figueres-Barcelona en una web de renfe o de SNCF, mentres que a les altres pots veure totes les combinacions possibles per arribar a altres ciutats, com Ginebra i Grenoble.

  2. Pingback: Bitacoras.com