ecomovilidad.net Barcelona fa un any

Fa ja dotze mesos, exactament el 26 de març de l’any passat, va veure la llum el primer dels articles que preparem a la ciutat comtal per tractar aspectes associats als milers de desplaçaments que cada dia es fan en transport públic, en bicicleta o a peu a l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que també donem cabuda a qüestions relacionades amb la mobilitat en vehicle privat, com els límits de velocitat a les carreteres, la política d’infraestructures, els índexs de contaminació i els peatges, entre d’altres.

Seguint l’estela que amb tant d’èxit van emprendre a mitjans de 2009 els nostres companys d’ecomovilidad.net Madrid, des de Barcelona vam acceptar encantats el repte que a principis de l’any passat ens van plantejar de llençar, amb l’ajuda de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), una edició pròpia a la nostra ciutat. Els diferents projectes que durant els darrers anys s’han posat sobre la taula en matèria de mobilitat, com les ampliacions de diverses línies de metro, la creació d’una xarxa d’autobusos exprés, el prjecte de reforma de la Diagonal o el compromís d’invertir a Rodalies per garantir un servei de qualitat, entre d’altres, posen de manifest que aquesta és una àrea dinàmica i en la qual hi ha molt a dir.

L’experiència de la PTP, que aviat farà 20 anys que treballa per fomentar i reivindicar actuacions de diferent índole que beneficiïn a aquells que opten per moure’s habitualment de forma sostenible, és un element fonamental que ha d’ajudar-nos a aconseguir unes ciutats pensades més per a les persones i menys per als cotxers. Per això, des d’ecomovilidad.net Barcelona pretenem posar el nostre granet de sorra en aquesta matèria, amb la finalitat que la mobilitat sostenible sigui un eix central en les polítiques de les Administracions Públiques que contribueixi a que la ciutadania prengui consciència de la importància, tant a nivell mediambiental, com econòmic, social i sanitari, d’optar per fer a peu, en bici o en transport públic els desplaçaments quotidians.

Com haureu comprovat, els temes que hem tractat durant el nostre primer any han estat molt diversos. Per exemple, ens hem fet ressò de l’obertura del nou vestíbul de Rodalies a Arc de Triomf i de les ampliacions de metro que s’han inaugurat durant els darrers mesos a les línies L2, L5, L9 i L10, però també us hem volgut informar sobre els talls per obres o per incidències greus que s’han produït al metro i a Rodalies, recordant les rutes alternatives proposades pels operadors i suggerint altres que poden resultar igualment interessants per a alguns usuaris. Així mateix, us vam explicar en el seu dia la importància que tenia l’estació de La Sagrera un cop obert l’enllaç entre les línies L1, L5, L9 i L10 de metro i les línies R3, R4, R7 de Rodalies i R11 de Regionals, la qual és cridada a convertir-se en els propers anys en l’estació intermodal més important no només de Barcelona, sinó de tot Catalunya. També us hem explicat les característiques del gran intercanviador que està previst construir al Prat de Llobregat, que en principi s’hauria de posar en marxa al 2013, en el qual confluiran les línies L1, L2 i L9 de metro, trens de Mitjana i Llarga Distància, l’AVE i una estació d’autobusos urbans i interurbans.

A més, us hem parlat de projectes que ja s’han materialitzat, com Google Transit, Mou-te i www.rodalia.info, així com d’altres que ho faran en breu, com la imminent posada en marxa en 17 municipis de l’àrea metropolitana del servei d’aparcament per a bicis anomenat Bicibox, o la implantació del Retbus a Barcelona a partir de mitjans d’aquest any i fins al 2013. No obstant, les circumstàncies també ens han obligat a parlar sobre polítiques a favor de la mobilitat sostenible que no acaben de tirar endavant, com l’intent fallit de reforma de la Diagonal. Si s’hagués aprovat aquesta, sens dubte hagués contribuït decididament a dotar el transport públic en superfície d’una xarxa eficient i de qualitat, d’acord amb les demandes de la població.

A ecomovilidad.net Barcelona, però, també hi ha hagut espai per a la crítica, sempre constructiva. Per això, durant aquest any hem explicat, per exemple, els inconvenients dels anomenats «metros comarcals» de FGC o els horaris poc lògics de Rodalies el dia de la Mercè o en festius atípics, en contraposició amb l’adequat servei que s’ofereix amb motiu del Carnaval de Sitges. També vam denunciar en el seu dia la supressió de l’oferta d’autobús a un polígon industrial de Castellar del Vallès en què treballen 5.000 persones, tot i que, per fortuna, finalment el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va reconsiderar la seva posició i va restablir les parades a la zona, i vam parlar àmpliament sobre el projecte oficial del TramVallès i sobre la proposta alternativa que defensem des d’ecomovilidad.net Barcelona i des de la PTP.

Ens hem fet ressò també de les diferents millores que s’han dut a terme durant els darrers mesos a Rodalies i hem analitzat amb detall l’evolució del Nitbus des de la seva posada en marxa, el 1990. A més, amb la finalitat d’oferir en tot moment informació que resultés del vostre interès, hem explicat, per exemple, els tres canvis tarifaris que s’han produït en només nou mesos: l’aprovat a mitjans de l’any passat en pujar el tipus impositiu de l’IVA vinculat al transport públic del 7% al 8%, l’autoritzat per a l’any 2011 i el recentment consensuat entre la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol per rebaixar les tarifes del transport públic un 5% entre l’1 de abril i el 30 de juny. Vinculat amb les tarifes, vam analitzar fa uns mesos l’endèmic problema del frau. També li vam dedicar un article a la iniciativa, pionera a Espanya, d’aplicar descomptes als vehicles d’alta ocupació als túnels de Vallvidrera.

Per altra part, abans de les eleccions al Parlament de Catalunya vam explicar àmpliament les diferents propostes que, en matèria de mobilitat, plantejaven les sis formacions polítiques amb representació en ell. Per això, a principis d’aquest any vam exposar a ecomovilidad.net Barcelona el catàleg de prioritats que, segons el nostre parer, hauria de tenir el nou Govern de la Generalitat i els projectes que convindria que no tiressin endavant. Afortunadament, la crisi contribuirà a que bona part de les obres faraòniques d’escassa utilitat quedin definitivament descartades.

També ens vam fer ressò del balanç, al nostre parer excessivament triomfalista, que va fer l’EMT quan a principis d’aquest any va valorar l’evolució del transport públic durant el 2010 als 18 municipis que la integren. A més, vam explicar amb detall els horaris especials que van tenir els diferents operadors tant a l’agost com amb motiu de les festes nadalenques i vam dedicar diferents articles, com no podria ser d’una altra manera, a les activitats associades a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSS), que es va celebro al setembre i, en especial, a la Cursa de la Mobilitat. Finalment, també tenen cabuda a ecomovilidad.net Barcelona articles amb un format més distès, que incorporem a seccions com «La imatge de la setmana» o «L’ascensor», i fins i tot ens vam permetre la llicència de fer-vos una broma el passat 28 de desembre per celebrar el Dia dels Innocents.

En definitiva, doncs, creiem haver tractat diferentes qüestions d’interés, amb una visió crítica, però a la vegada constructiva. Per això, precisament, ens agrada reconèixer, quan es produeix, el treball ben fet dels operadors i de les Administracions Públiques i plantejar propostes que permetin millorar aquells aspectes associats a la mobilitat que no funcionen adequadament. Un any després de començar la nostra “aventura”, pensem que el balanç que podem fer d’ecomovilidad.net Barcelona és raonablement satisfactori, ja que hem complert amb l’objectiu de tractar els principals afers d’actualitat que, en matèria de mobilitat sostenible, han tingut lloc a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Durant el nostre primer any hem publicat més de 125 articles (és a dir, dos per setmana, de mitjana) i hem aconseguit més de 200 seguidors a les xarxes socials. Ara encetem el nostre segon any amb més il·lusió i força, si cap, que quan ens vam posar al capdavant d’aquest projecte que defensa i promou la mobilitat sostenible. Evidentement, queda molt a fer, però des d’ecomovilidad.net Barcelona creiem que caminem en la bona direcció. Tant de bo aviat hi hagi nous col·laboradors en d’altres ciutats, que se sumin a la tasca que, de moment, ja fem de manera altruista a quatre edicions, amb la finalitat d’oferir una àmplia visió sobre la mobilitat sostenible al conjunt d’Espanya.

Gràcies per seguir-nos!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “ecomovilidad.net Barcelona fa un any

  1. Pingback: Bitacoras.com