Músics al metro

No és estrany trobar algú tocant un instrument musical als passadissos o als vagons del metro per guanyar-se la vida. No sempre, però, es fa respectant la normativa.

I és que, ara fa deu anys, TMB va decidir posar fil a l’agulla en aquesta qüestió i permetre la presència de músics a les instal·lacions del suburbà, sempre que compleixin certs requisits. És, al nostre parer, una solució més intel·ligent i efectiva que prohibir taxativament aquesta pràctica. La regulació d’aquesta activitat i la implicació tant de l’operador de transports com dels músics han demostrat donar bons resultats.

El projecte “Músics al Metro”

Actualment poden actuar músics al metro, però no ho pot fer qualsevol persona amb un instrument ni en qualsevol punt de la xarxa. Per poder tocar al suburbà cal superar una prova d’aptitud que, sota el nom de “Músics al Metro”, TMB convoca periòdicament en col·laboració amb l’Associació de Músics del Carrer i el Metro (AMUC), i posar-se en algun dels 34 punts habilitats a la xarxa per a aquesta pràctica, d’acord amb el sorteig que s’organitza cada dues setmanes, que permet tocar quinze hores a la setmana.

Els espais en què tocar un instrument està autoritzat són llocs cèntrics oportunament senyalitzats, tot i que procuren no afectar el flux de viatgers. No es permet, però, tocar als vagons ni utilitzar instruments de percussió o amplificadors que superin els 20 watts de potència.

La prova d’aptitud que cal superar per poder tocar al metro consisteix en interpretar tres temes escollits a l’atzar per un jurat integrat per professors de música, d’entre una quinzena de cançons del repertori presentat per cada candidat. El jurat valora cada actuació en funció de la seva qualitat, de la varietat temàtica i de si resulta compatible amb la resta d’usos de les instal·lacions. Actualment són ja més de 600 els músics que han obtingut aquesta autorització per tocar al metro.

En definitiva, el projecte “Músics al Metro” contribueix a millorar la qualitat musical d’aquells que decideixen tocar al suburbà i, a la vegada, facilita el compliment de la normativa i les tasques de control per garantir el bon funcionament d’aquesta activitat.

Celebrant els deu anys de “Músics al Metro”

Per commemorar el desè aniversari del projecte “Músics al Metro”, TMB ha organitzat al vestíbul de l’estació Universitat un festival amb actuacions musicals de diferents estils: jazz, pop, rock, folk, música d’autor… Aquestes actuacions tindran lloc avui, demà dia 25 i demà passat dia 26 de novembre, a partir de les 17:30 hores i a la inauguració hi intervindrà el grup “Els Catarres”, que s’ha donat a conèixer aquest estiu amb la cançó “Jenifer”.

A més, des del dia 17 de novembre també podeu visitar a l’espai Mercè Sala, a l’estació Diagonal, l’exposició “En un món anònim”, que reflecteix la realitat dels músics que toquen al metro de Barcelona.

Què en penses tu sobre que els músics puguin tocar al metro? Caldria habilitar més espais al suburbà? Són adequats els actuals? Es compleix la regulació que existeix sobre aquesta qüestió? Dóna’ns la teva opinió als comentaris!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

5 thoughts on “Músics al metro

  1. Dado el caracter «sostenible» de esta página me extraña que no se mencione que en esta ocasión, el Festival de Músicos del Metro se realizó con un escenario alimentado por 5 bicicletas en las que el público voluntario pedaleó para producir energía. En la web aportada, más información.

  2. Ismael, personalmente creo que en su día TMB optó por la menos mala de las soluciones: en vista de que prohibir los músicos en el metro no conseguía erradicarlos, optó por regular su actividad.

    Para empezar, siguen sin poder tocar en los vagones. Los que tocan en los pasillos, deben hacerlo en los lugares habilitados, en los horarios establecidos, con un volumen adecuado y encima deben pasar una prueba de aptitud.

    Estoy de acuerdo contigo en que en algún caso llegan a obstaculizar el paso (por ejemplo, en el transbordo de Sants-Estació), pero no es lo habitual.

    Además, como tocan en los pasillos, no afectan gravemente a quienes quieren leer o descansar durante el trayecto. Incluso pueden llegar a hacer más ameno el transbordo.

    En definitiva, ¿crees que prohibir los músicos en el metro eliminará su presencia? Sinceramente, yo creo que no…

    Por cierto, en el metro no hay hilo musical, como dices, sino megafonía, que se usa no para poner música, sino para advertir en caso de incidencia y para alguna autopromoción de TMB de la que, por cierto, podríamos prescindir los usuarios. Para mí, es más molesta una autopromoción de TMB con acústica deficiente en el andén que un músico tocando en el pasillo de acceso al metro o en un transbordo.

  3. No existe hilo musical en el metro?, porque para mi y para muchas personas los músicos entorpecen pasillos estrechos, vagones, y molestan a quien quiere estar en silencio o leer o hacer cualquier otra actividad y ademas pidiendo dinero, estos de TMB de que van, de que el ciudadano es imbecil?, yo creo que la amyoria me desmuestran que si

  4. Pingback: Bitacoras.com