Tres possibles carrils bici a Cornellà

Avui analitzarem tres propostes que el nostre lector Joan Admetlla Batlle va fer arribar fa uns mesos a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat per tal de dotar aquesta ciutat d’una xarxa de carrils bici suficient i adequada per a les necessitats dels seus veïns.

Podeu consultar tots els detalls dels seus plantejaments al grup de Facebook Volem bons carrils bici a Cornellà!!. 

1. Un carril bici d’Ignasi Iglésias a Fatjó

Un dels carrils bici que proposa Joan Admetlla naixeria a la Plaça de la Santa Missió, a meitat de camí entre la parada del tramvia Ignasi Iglésias i la seu de Siemens. Suposaria, a la pràctica, perllongar el carril bici que ja existeix a la Carretera d’Esplugues a través del Carrer Lluís Muntadas. Com que aquesta via és una zona 30, les bicicletes circularien per la calçada, compartint espai amb els cotxes.

En arribar al pas subterrani que permet salvar les vies del tren, del qual ja us vam parlar fa uns mesos, per dirigir-se al barri del Fatjó, les bicicletes podrien aproximar-se a la rampa en espiral si es dugués a terme una petita intervenció urbanística a la zona que obligaria a eixamplar la vorera entre 1’5 m i 2 m. Per evitar conflictes entre ciclistes i vianants, Joan Admetlla proposa adequar l’extrem inferior de la rampa, modificant la corba al tram final per allunyar-lo de la boca del túnel, instal·lant un mirall per facilitar la visió entre vianants i ciclistes i pintant al terra un “cediu el pas” i un senyal que indiqui el sentit de les bicicletes.

Per enllaçar el pas subterrani amb el Parc de Can Corts s’hauria de construir un petit tram de carril bici al Carrer Ernest Lluch. A l’Avinguda de Can Corts ja no seria necessari fer cap tipus d’actuació, ja que el carril bici desembocaria a un espai a través del qual es pot arribar en un parell de minuts al cèntric Passeig del Canal, a Sant Joan Despí, que ja disposa d’una via d’ús preferent per a bicicletes.

2. Un carril bici d’Ignasi Iglésias al centre de Cornellà de Llobregat

També a la Plaça de la Santa Missió naixeria un altre dels carrils bici que suggereix Joan Admetlla. En aquesta ocasió, però, l’objectiu seria perllongar l’actual carril bici de la Carretera d’Esplugues fins al centre de Cornellà de Llobregat.

Per això, Joan Admetlla proposava que s’aprofités que la zona compresa entre la Plaçade la Santa Missiói l’intercanviador de Cornellà Centre estava en obres per construir un carril bici en paral·lel a les vies del tramvia, encarant-se per la rampa cap a l’estació de Rodalies i passant per davant de l’IES Francesc Macià. Un cop arribades a aquest punt, les bicis podrien circular per la zona verda que es va crear al 2008 per integrar el viaducte del tren a la ciutat, compartint espai amb els vianants. Finalment, aquest carril bici enllaçaria amb un tram d’uns 40 m de carril per a bicicletes que es va construir entre el viaducte i Can Maragall, a la Carretera d’Esplugues.

Probablement aquesta proposta de carril bici ha quedat superada per les circumstàncies, ja que a la pacificació, ja conclosa, de la Carretera d’Esplugues al tram més cèntric de la ciutat (entre l’intercanviador de Cornellà Centre i el viaducte del tren) cal sumar-li el projecte de l’Ajuntament de perllongar aquesta pacificació entre el viaducte i la Plaça de la Santa Missió. Aquesta actuació, tot i que no s’ha completat, ha donat ja algunes passes en construir-se un petit tram de carril bici a la Carretera d’Esplugues, al costat de l’IES Francesc Macià.

Per això, des d’ecomovilidad.net Barcelona entenem que, ara per ara, seria més interessant perllongar el carril bici que ja hi ha a tocar de l’IES per fer-lo arribar, per un costat, fins a la Plaça de la Santa Missió i, per l’altre, fins al Parc de Rosa Sensat i Can Maragall. S’aconseguiria així l’objectiu que proposa Joan Admetlla de connectar el carril bici actual dela Carretera d’Esplugues amb el centre de Cornellà de Llobregat, però també s’aprofitarien els petits trams de carril bici que ja existeixen a tocar de Can Maragall i de l’IES Francesc Macià. 

3. Un carril bici de Sant Ildefons al centre de Cornellà de Llobregat

Per acabar, parlarem del carril bici que Joan Admetlla proposa entre el barri de Sant Ildefons i el centre de Cornellà de Llobregat, concretament a través de l’Avinguda de Salvador Allende. És una proposta que va plantejar a l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat l’any 2007 i que, avui per avui, continua sent plenament vigent.

L’Avinguda de Salvador Allende reuneix totes les característiques necessàries per comptar amb un carril bici. Per començar, és un important eix de comunicació que travessa Sant Ildefons i Gavarra-Linda Vista, els barris més poblats de Cornellà de Llobregat. A més, al seu voltant podem trobar molts dels centres educatius de la ciutat. L’amplada d’aquesta via permetria la instal·lació d’un carril bici de doble sentit, és a dir, de 2’5 m d’ample, amb una longitud aproximada d’1’7 km. D’aquesta manera, el carril bici aniria des del límit del barri de Sanfeliu de L’Hospitalet de Llobregat fins al camp de futbol de la Via Fèrria, passant a tocar de la parada de metro de Gavarra i a uns300 m de la de Sant Ildefons i de l’intercanviador de Cornellà Centre.

Per arribar de manera còmoda, segura i ràpida des de Gavarra a ambdós costats de l’intercanviador de Cornellà Centre convindria millorar la permeabilitat per a bicicletes i vianants a la confluència de l’Avinguda de Salvador Allende amb la Carretera d’Esplugues. Seria suficient amb crear un pas de vianants amb ressalt sota les vies del tren, de manera que no fos necessari creuar per l’Avinguda dels Alps, que té força pendent i molt més trànsit.

Per tal que aquest carril bici resultés realment útil convindria instal·lar aparcaments per a bicicletes dins dels nombrosos centres educatius, esportius i lúdics que hi ha a la zona, així com als accessos a les estacions i als organismes públics. Així mateix, convindria habilitar espais per deixar la bici als aparcaments subterranis, tant públics com privats.

Conclusions

Per crear una potent xarxa de carrils bici a Cornellà de Llobregat, aquesta ha de ser, en paraules de Joan Admetlla, segura, coherent, directa, atractiva i còmoda. Sens dubte, els carrils bici que ens planteja reuneixen aquests requisits, per la qual cosa la seva implementació permetria que la bicicleta fos una alternativa competitiva davant d’altres mitjans de transport.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

One thought on “Tres possibles carrils bici a Cornellà

  1. Pingback: Bitacoras.com