Tall a les línies R3, R4 i R7 de Rodalies: aspectes que haurien de millorar (1)

El tall de tres línies de Rodalies durant més de cinc mesos entre Sant Andreu Arenal i Arc de Triomf ha requerit la posada en marxa d’un important dispositiu informatiu, el reforç de la línia L1 de metro i l’establiment d’un servei especial d’autobús llançadora entre Sant Andreu Arenal i El Clot-Aragó.

Això no obstant, tot i que valorem positivament, en termes generals, les mesures adoptades, considerem que alguns aspectes del pla alternatiu podrien millorar-se i que seria interessant portar a terme també altres actuacions. A continuació analitzem algunes d’aquestes qüestions.

1. Millorar la informació als usuaris. El gran nombre d’afectats i la llarga durada del tall, previst, recordem-ho, fins el proper 12 de setembre, fa recomanable optimitzar les vies d’informació als passatgers. Per aquest motiu, no entenem que hagi resultat molt difícil, per no dir quasi impossible, aconseguir abans del tall els nous horaris de les línies R3, R4 i R7 a les estacions de Rodalies, ni tan sols a les més importants (Sants, Plaça de Catalunya, Passeig de Gràcia…). Lògicament, quan els usuaris s’assabenten d’un tall d’aquesta magnitud, que requereix modificar els horaris d’alguna línia, on acudeixen principalment per rebre informació al respecte és a les estacions. Per això, considerem que totes elles haurien de disposar de tríptics explicatius i dels nous horaris almenys una setmana abans de dur-se a terme el canvi. I és que, excepte en comptades excepcions, els nous horaris es van posar a l’abast dels usuaris només dos dies abans de produir-se el tall a la xarxa de Rodalies. Fins aleshores, el màxim que es podia aconseguir a una estació tan “poc” important com Sants era una petita fotocòpia on només s’indicava el nou telèfon d’informació i el nou web de Rodalies. Com podeu veure a la dreta de la imatge que encapçala aquest article, no incloïa un mapa, ni indicava el tram que es tallaria, ni les alternatives bàsiques… Afortunadament, al revers dels nous horaris ja s’hi podia trobar aquesta informació.

2. Aclarir si es penalitza econòmicament als usuaris que se veuen obligats a agafar dos cops Rodalies per fer un únic trajecte. Com a norma general, no és possible viatjar amb un sol bitllet validant dos cops a Rodalies, en tant que el sistema tarifari integrat de Barcelona està pensat per incentivar els trajectes en transport públic del punt d’origen al punt de destí i no té sentit utilitzar Rodalies, després metro o autobús i finalment Rodalies de nou, ja que, en condicions normals, es pot transbordar d’una línia a una altra de Rodalies en diferents estacions de la xarxa sense recórrer a altres mitjans. Això no obstant, quan part de la xarxa ferroviària es veu interrompuda, com és el cas que ens ocupa, a alguns usuaris de Rodalies els resulta imprescindible acudir a metro o autobús per tornar a enllaçar posteriorment amb Rodalies. En aquest cas, Rodalies ha d’adoptar les mesures necessàries per evitar que aquests usuaris, que ja pateixen els inconvenients del tall, hagin de consumir un segon bitllet a Rodalies i, per tant, veure’s doblement perjudicats. Creiem, doncs, que s’hauria d’aclarir que als passatgers que es trobin en aquesta situació no se’ls descomptarà un segon viatge del seu títol de transport.

3. Disposar dels horaris de totes les línies de Rodalies a totes les estacions. La necessitat de molts passatgers de variar la seva ruta habitual com a conseqüència del tall entre Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal fa més recomanable que mai que totes les estacions de Rodalies puguin oferir als usuaris els horaris de totes les línies, independentment que aquestes parin o no en elles. D’aquesta forma, els passatgers podran accedir a tota la informació que els permeti planificar adequadament els seus trajectes.

4. Oferir un servei d’orientació telefònica sobre alternatives a Rodalies. Per la durada del tall ferroviari i per la gran quantitat de passatgers afectats, valdria la pena centralitzar al telèfon de Rodalies tota la informació que pogués resultar útil als usuaris. Així, aquest servei hauria de tenir accés no només a les alternatives més previsibles, sinó també a aquelles que probablement molts usuaris no es plantejarien, com fer transbord de les línies R2 i R2 Nord a les línies R4 Nord i R7 a Montcada. Així mateix, al telèfon d’informació de Rodalies s’haurien de facilitar els horaris de les línies de bus interurbà que connecten Barcelona amb els municipis afectats pel tall ferroviari, per si resulten una alternativa interessant.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

9 thoughts on “Tall a les línies R3, R4 i R7 de Rodalies: aspectes que haurien de millorar (1)

  1. No tenían muy clara aquella fecha de inauguración. Recuerda que en el tríptico había un gazapo con la fecha en uno de los idiomas.

  2. Estoy de acuerdo contigo, parece que no quieran pillarse los dedos como cuando finalmente se inauguró la L9, que sí, astronómicamente aún era «otoño»…

  3. Por alguna razón, se ha optado por el secretismo y ambigüedad a la hora de comunicar que se pretende hacer, con posterior promoción a bombo y platillo de la medida días antes de hacerse efectiva, diría que con la doble intención de no pillarse los dedos y de hacerse la foto.

    Por ejemplo, este domingo se inaugurará la L10, lo sabe todo el mundo, lo han dicho los periódicos, lo confirma la web del grupo que actuará en la inauguración, hay hasta algún plano con los tiempos de viaje, pero aun no hay ningún comunicado oficial ni de la Generalitat ni de TMB, ni está en el plano de su web ni un anuncio ni nada. Cuando se inauguró la L9, anunciaron sólo que sería en otoño, y lo fue, el 13 de diciembre.

    Al final parece que has de esperarte a verlas venir, no sabes ni a que atenerte ni que esperar, como si la administración fuera el Olimpo y nos tocara esperar a nuestro destino como si fueran los elementos. Esa política de poca transparencia no ayuda a la confianza en los cargos públicos, ni a preguntar dudas. Que diferencia con otras ciudades que incluso votan en referéndum la construcción de una linea de metro. A ver si lo de la Diagonal sale bien y empieza a tenerse en cuenta al ciudadano, que en el fondo es el usuario y el que paga.

  4. Sí, sí, mooolt fort! Lamento confirmar que es una imagen real. Dios me libre de tergiversar la realidad!

    La información previa al corte fue prácticamente nula en las estaciones. Para ser exactos:

    – Respecto a la información por escrito, hasta el viernes 26 de marzo (o sea, dos días antes de comenzar el corte) no existía ningún tipo de información impresa (ni carteles, ni horarios) en las estaciones, con la única excepción, que yo sepa, de Martorell, donde un amigo mío consiguió los nuevos horarios una semana o diez días antes del corte. O sea, que se editaron a tiempo. A saber donde estuvieron «durmiendo» esos días…

    – Respecto a la información por vía oral en las taquillas y en la oficina de atención al cliente de Plaça Catalunya, decir que era poca y contradictoria.

    Como afectado directo por el corte y para poder valorar en Ecomovilidad Barcelona su puesta en marcha, me tomé la molestia de preguntar a lo largo de varios días en diferentes estaciones (Cornellà, Sant Joan Despí, Sants, Plaça Catalunya, Passeig de Gràcia…) y me daban versiones diferentes. Que si «los nuevos horarios los tendremos seguramente mañana», que si «hasta principios de abril no nos llegarán» (o sea, una vez empezado el corte!), etc. Al final, ni lo uno ni lo otro: la información llegó tarde, pero antes de producirse el corte.

    Volviendo al tema de la fotocopia que encabeza el artículo, decir que, que yo sepa, sólo la entregaban en Sants si preguntabas por el corte. Lo malo es que días antes en Martorell se habían podido conseguir ya horarios que, como veis, incluían un esquema, probablemente algo confuso para quienes no conocen la red de metro y Rodalies, pero con información suficiente y acorde con el inminente corte.

    En definitiva, las cosas se saben hacer bien, aunque a veces no se hacen todo lo bien que se debiera.

    Para no olvidar cómo fueron los duros inicios de Rodalies gestionada por Política Territorial i Obres Públiques, me guardaré como oro en paño esa fotocopia. ¿Os habéis fijado, por cierto, en lo hábil que es con las tijeras el hijo de algún trabajador de Rodalies? Jejeje.

  5. Retomando el tema del artículo: ¿La foto con la que lo encabezas… es real? Quiero decir, la modernísima y recién nacida «Rodalies de Catalunya», en un sistema de transportes en el que se cuida tanto la imagen y la información…. ¿Ha puesto un cartel/fotocopia tan cutre en algún lugar? Qué fort!

  6. Muchas gracias, así mucho mejor.

    De todas formas, Antonio no es plan de estar copiando y pegando el artículo en el traductor de Google para poderme enterar de las cosas.
    Aunque Barcelona sea una ciudad bilingüe, además de muchas regiones de España y el extranjero, no podemos dejar de lado ni discriminar a los que no sabemos un idioma. Por ejemplo, pasa igual en Canadá, allí la población habla Francés O inglés (apenas un pequeño porcentaje de la población es bilingüe) , y todos los escritos o comunicaciones están indistintamente escritos en ambos idiomas, e incluso, hay algunos que están en Español también.
    Aparte de que yo vivo en Madrid, y como yo , seguro que bastante gente que leemos Ecomovilidad Madrid, queremos leer la sección de Granada o Barcelona; aquí no es oficial el Catalán, por lo tanto no lo tengo por qué saber. Y que conste que saber idiomas es tener cultura, pero mejor aprender inglés que otros idiomas minoritarios.

    Enhorabuena a todos los que lo habéis hecho posible, en especial a Fer, seguid así chicos, estáis haciendo un good work.
    Saludos,

  7. Aprovecho para comentar que con este artículo, y gracias a las gestiones de Fer, inauguramos la edición bilingüe de Ecomovilidad Barcelona. Como ves, SFG, estábamos en ello…