Canvis a Rodalies un any després del traspàs (2)

Continuem avui parlant de les millores que s’han introduït a Rodalies des que aquest servei va ser traspassat a la Generalitat de Catalunya. En aquesta ocasió parlarem dels canvis que s’han dut a terme al sistema d’informació a l’usuari i a la imatge corporativa.

Un dels pilars del transport públic és la informació a l’usuari, especialment quan es produeix una incidència. Malauradament, aquest ha estat durant anys un dels principals punts febles de Rodalies. Això no obstant, ja abans del seu traspàs es va començar a treballar per solucionar aquesta qüestió. Així, al llarg de l’any passat es va renovar el sistema d’informació a les estacions, gràcies a la posada en marxa al març del Centre de Gestió de Rodalies a El Clot-Aragó. Des d’aquest centre es gestiona de manera automatitzada i en temps real el sistema de megafonia i els teleindicadors que s’han anat instal·lant durant els darrers mesos a les principals estacions de Barcelona i de l’àrea metropolitana. Gràcies a ells els usuaris poden conèixer el temps d’espera, la destinació, les principals parades i la via per la que circularan els trens, així com obtenir informació en temps real quan es produeixi una incidència a la xarxa de Rodalies.

Així mateix, fa uns mesos es va crear una nova web (www.rodaliesdecatalunya.cat) i un nou telèfon d’informació i atenció a l’usuari (902 41 00 41) des d’on es poden consultar els horaris, el preu dels diferents bitllets, les estacions, les rutes i les afectacions al servei, així com presentar queixes i reclamacions.

Arran del traspàs a la Generalitat de Catalunya també s’han començat a canviar els cartells en algunes estacions. Tot i que és un procés lent i que encara resulta incipient, estacions com Montcada i Reixac-Santa Maria, Molins de Rei i Sitges compten ja amb aquests nous cartells que substitueixen els tradicionals de color vermell amb lletres blanques pels blancs amb lletres negres.

També durant el passat any es va anar substituint la imatge corporativa de les línies de Rodalies. Així, abans es representaven, com a norma general, només mitjançant un número, tot i que a les pantalles de televisió dels trens Civia aquest apareixia precedit per una C. En canvi, un cop es va fer efectiu el traspàs, les diferents línies de Rodalies van passar a estar encapçalades per la lletra R seguida del número corresponent (R1, R2, R2 Nord, R2 Sud, R3, R4 i R7), amb l’objetiu d’oferir una imatge homogènia amb FGC, on, recordem, les línies interurbanes de Manresa i Igualada són identificades com a R5 i R6, respectivament. Això no obstant, aquest criteri lògic no s’ha implantat a tots els elements de Rodalies, ja que a les pantalles dels Civia les línies continuen apareixent precedides per una C.

Per altra banda, pocs dies després que es produís el traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya, els trens van començar a lluir un nou logotip, basat, com sabeu, en una R sobre fons taronja. Amb ell, es pretén unificar paulatinament la imatge de Rodalies amb la que té FGC, el qual, gràcies a la puntualitat dels seus trens i a la neteja i al bon estat de conservació de les seves estacions, és un referent pel que fa a qualitat del servei.

Finalment, cal assenyalar que arran del traspàs de Rodalies hi ha hagut canvis en relació amb la llengua utilitzada, tot i que probablement aquesta qüestió haurà passat desapercebuda per a molts usuaris. I és que des que la Generalitat de Catalunya és la responsable de Rodalies es prioritza l’ús del català. Així, mentre que abans la megafonia interior dels trens donava els missatges primer en castellà i després en català, actualment l’ordre és l’invers.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

5 thoughts on “Canvis a Rodalies un any després del traspàs (2)

  1. Me baso precisamente en la economia de símbolos. Si hay N tipos de servicios, dejar a uno de ellos sin símbolo hace que sólo haga falta N-1, que al final es mas sencillo.

    Personalmente preferiria reservarlo para el metro, pero el conflicto entre la C de cercanías, la R de Rodalies y la R de regionales (lo cual lo hace una letra poco agradecida), que sea la red vertebradora mas básica que acabe de cambiar de manos y tenga que reformarse, que los logotipos centren la R (dejando el número desplazado), me llevan a preferirla.

    Tampoco soy muy partidario de las S, dan una complicación innecesaria, hay cercanías R que acaban mas cerca que muchas S, sin embargo mantienen la misma denominación, que en las S se torna compleja para el usuario casual, aunque simplifique algo al usuario habitual. Aparte creo que la denominación R5 y R6 está muy mal elegida, da la sensación se un servicio rápido y de gran capacidad cuando es mucho mas lenta que los demás R (media hora más de Manresa a Barcelona). Así que yo buscaría una denominación que dependa del servicio y no de la distancia, o bien elegir la misma denominación para todos los que pasan de la primera corona (R o mejor numero sin símbolo).

    Lo que no tiene sentido es que en una misma linea circule la L8, S33, S4, S8, R5 y R6 porque es un cacao. Y lo mismo puede decirse de las R-11/16, mezclando regionales con MD. Una cosa es mostrar los recorridos de los servicios en una linea y otra la denominación. Separar las lineas de los tipos de servicio en cada linea, y no necesariamente por nombre y numero para cada, ni complicar extendiendo una denominación mas allá de su ámbito. L8, S8 y R8 en la misma linea puede colar, L8, S8 R6 y R7 es mas complicado pero aun se distingue un poco, R3 y R30 para cercanías y regionales es marear la perdiz, para es mejor S3 y R3, o R3 y CE3, o mejor, 3 y R.

  2. @tachikomakun

    Pues yo creo que hay que ir en dirección contraria a la que dices.

    Soy partidario de adoptar una nomenclatura al estilo alemán, es decir, inequívoca y especialmente economica.

    Es más rápido y inequívoco decir R1, que no línea 1 de Rodalia sin letra debido a que decir simplemente linea 1 no especifica de qué servicio y ya te obliga a decirlo para evitar confusiones.

    Mejor que lleven una letra delante para designar el tipo de servicio (urbano, suburbano y rodalia ) (U, S, R). Y luego recuperar los trenes Intercity (IC) (Catalunya exprés, etc…)

  3. Que se de primero el aviso en catalàn es una gran ventaja… para el que lo prefiere escuchar en castellano, porque a veces estas despistado y no te enteras de la primera narración, y al ser un mensaje largo, se hace tedioso esperar al segundo mensaje (y a veces te vuelves a despistar).

    Lo mejor que podrían hacer es decir la estación sin el «Próxima estación» (está claro que no anuncias tres estaciones después) y luego decir las correspondencia, y si pueden usarse palabras iguales en catalán y castellano, mejor, incluso quedaría espacio para decirlo en inglés. De hecho el otro dia comentaba sobre la propuesta de la PTP que lo mejor para rodalies seria quitar R o C y dejar solo el número en el simbolo.

  4. Pingback: Bitacoras.com