El mapa dels errors (1)

Els nostres companys d’ecomovilidad.net Madrid ens van explicar fa uns mesos que el mapa de JCDecaux que hi ha a les boques de metro de la capital conté fins a 20 errades. Mal que ens pesi, des d’ecomovilidad.net Barcelona podem mostrar-vos un cas encara més greu, obra del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Ens referim al mapa que podem trobar en el fulletó editat arran de la recent obertura del tram de la línia L5 de metro entre Horta i Vall d’Hebron, la portada del qual us mostrem com a capçalera d’aquest article, i que es va distribuir fa uns dies a la xarxa de metro. Parafrasejant a la pel·lícula «La casa dels horrors», ens hem permès la llicència de batejar-lo com «El mapa dels errors». I és que fa pànic veure com es poden arribar a fer de malament les coses…

Tot i que hem estat meticulosos a l’hora de revisar el pla (encara que és probable que se’ns hagi escapat algun error), no hem volgut pecar de primmirats, de manera que hem considerat com un sol error els casos idèntics o assimilables, el que posa de manifest que, en realitat, hi ha més errors que els 38 en què els agrupem.

Per no saturar la vostra capacitat d’assimilació, avui us explicarem 19 d’aquests errors i properament conclourem l’anàlisi amb els 19 restants i algunes consideracions finals. Comencem, doncs, a analitzar la «magnitud de la tragèdia»:

1. No dèiem que la línia L5 ja arriba a Vall d’Hebron?

El tram de la línia L5 de metro entre Horta i Vall d’Hebron apareix representat amb traç discontinu, com si encara no estigués en servei. Queda demostrat, només començar, que no s’ha parat atenció a la portada del fullet. Serà que la lletra Arial, de mida 68 i en negreta, amb què s’anuncia que la línia L5 arriba a El Carmel, el Coll, la Teixonera i Vall d’Hebron, no era prou gran…

2. Correspondència sense icona d’enllaç.

Falta la icona de correspondència entre les línies L3 i L5 de metro a la parada Vall d’Hebron, ja que es col·loca a tots els enllaços entre línies, fins i tot encara que una d’elles estigui encara construint-se, com podem comprovar a la parada Guinardó / Hospital de Sant Pau.

3. Embolic amb els noms compostos.

Se segueix un criteri erràtic en escriure les estacions amb noms compostos, complicant més encara el ja de per si poc lògic sistema utilitzat fins ara per l’ATM. Així, conviuen estacions amb noms separats per un guió (Molí Nou – Ciutat Cooperativa i El Coll – La Teixonera), amb altres en què s’opta per una barra (Guinardó / Hospital de Sant Pau, Ciutadella / Vila Olímpica i Torre Baró / Vallbona ) i amb un tercer grup, majoritari, en què no es posa ni guió ni barra (Sant Pau Dos de Maig, Magòria La Campana, Zona Franca Zal, Zona Franca Port, Zona Franca Litoral, Foc Cisell, Sagrera TAV, Badalona Pompeu Fabra, Artigues Sant Adrià, Europa Fira…). S’hauria de buscar una fórmula de consens que s’apliqués a tots aquests casos.

4. Capçaleres ubicades sense criteri clar.

Existeix un criteri anàrquic a l’hora d’ubicar les capçaleres de línia quan hi ha trams en construcció o en projecte. Per coherència amb les línies L9 i L10 encara en construcció, les capçaleres de les quals s’han representat a Aeroport T1 en el primer cas i a Polígon Pratenc en el segon, i no a La Sagrera, que és on acaben de moment, les línies L1, L4 i L5 no haurien de tenir les seves capçaleres a Hospital de Bellvitge, La Pau i Horta, com succeeix, sinó a Intermodal el Prat, La Sagrera i Vall d’Hebron, respectivament.

5. Sagrera TAV ja és una realitat?

Aparentment, ja està operativa l’estació Sagrera TAV, si bé això no és així. Falta indicar, doncs, que aquesta obra està actualment «En execució».

6. Estacions amb errada.

Els noms de les estacions Rbla. Just Oliveras, Ildefons Cerdà, El Coll – La Teixonera i Torras i Bages no apareixen correctament escrits. En el seu lloc posa Rbla. Just Oliveres, Idefons Cerdà, El Coll – La Taixonera i Torres i Bages, respectivament.

 

7. Abreviatura sense punt.

A totes les abreviatures (Av. Carrilet, Pl. Molina, St. Martí, etc.) tret la de l’estació Av. Tibidabo,no s’ha posat punt en abreujar «Avinguda». Per coherència amb la resta d’abreviatures (Av. Carrilet, Pl. Molina, Rbla. Just Oliveras i St. Martí), Av. Tibidabo també l’ha de portar.

8. Vies amb un final brusc.

A Rodalies, la línia que va de Bellvitge a Viladecans apareix senyalitzada de manera discontínua, mentre que a la resta de recorreguts cap als afores de Barcelona (de Cornellà de Llobregat a Sant Joan Despí, de Torre Baró i Sant Andreu Comtal a les estacions de Montcada i Reixac i de Sant Adrià de Besòs a Badalona) les línies acaben en sec. Per coherència amb el criteri seguit a FGC, totes les línies de Rodalies haurien de prosseguir cap a la Corona 2 amb traç discontinu.

9. Estacions sense nom.

Tot i ser un mapa sobre el transport ferroviari metropolità, s’ometen els noms de bona part d’estacions: cinc en el «Metro del Baix Llobregat», una al «Metro del Vallès», totes les del tramvia que no són capçalera de línia ni tenen correspondència amb el metro, així com totes les de Rodalies i les dels funiculars de Vallvidrera i del Tibidabo. En total, doncs, falta el nom a prop d’una cinquantena de parades.

 

10. Falten estacions de Rodalies.

El mapa no es regeix per un sistema lògic a l’hora d’indicar les estacions de Rodalies de l’àrea metropolitana, ja que no apareixen ni la barcelonina Estació de França ni les dels municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Montcada i Reixac, Badalona i Montgat.

11. Trams absents.

No apareix traçada la línia R2 de Rodalies entre Passeig de Gràcia i Estació de França, ni tampoc la correspondència entre aquesta línia i la línia L4 de metro a Barceloneta. Així mateix, no hi ha ni rastre de la línia T6 del tramvia: ni el tram que li correspon en exclusiva entre Central Tèrmica del Besòs i La Catalana ni les icones de les seves capçaleres, a Sant Roc i a Estació de Sant Adrià.

 

 

12. La línia R1 de Rodalies pararà a Sagrera TAV.

Segons el traçat donat a la línia R1 de Rodalies entre el Clot – Aragó i Sant Adrià de Besòs, aquesta no pararà a Sagrera TAV, quan en realitat sí que ho farà. S’ha de modificar, doncs, el seu recorregut perquè pugui senyalitzar-se aquesta parada.

 

 

13. Obres oblidades.

Apareixen representades només algunes de les ampliacions previstes al transport públic de l’àrea metropolitana, com són la prolongació de la línia L1 fins al Prat de Llobregat, de la línia L4 fins a La Sagrera i el traçat complet de les línies L9 i L10, però no altres, com l’arribada de la línia L1 al centre de Badalona, la línia L2 a Parc Logístic per un extrem i als afores de Badalona per l’altre o la línia L3 al Baix Llobregat i a Trinitat Vella, així com tampoc les ampliacions aprovades al tramvia i a FGC, sense que hi hagi un motiu per a aquesta disparitat de criteris. A més, a una xarxa integrada com és la de Barcelona, haurien d’indicar-se «En execució» les obres de construcció de Rodalies a les estacions Aeroport T1, Torrassa, La Sagrera i Sagrera TAV, ja que el realment important no és qui les executa i les paga, sinó què es fa a favor del transport públic.

14. Enllaços ignorats.

Manca indicar els futurs enllaços entre el tramvia i la línia L5 de metro a Ernest Lluch i entre el tramvia i les línies L9 i L10 de metro a les estacions Av. Xile i Camp Nou.

 

 

 

15. Enllaç amb el no-res?

L’estació Terminal actual apareix representada amb una icona d’enllaç entre línies, ja que hauria de tenir correspondència amb Rodalies, si bé al mapa no conflueixen en un mateix punt.

 

 

 

16. La Terminal 1, sense correspondència amb Rodalies.

Per contra, a l’estació Aeroport T1 no apareix cap icona de correspondència, tot i que també està previst que en aquest punt enllacin el metro i Rodalies.

 

 

17. Enllaç a l’estació equivocada.

La línia L1 de metro, quan passi pel Prat de Llobregat, no tindrà parada i correspondència amb la línia L9 a Eixample Nord, sinó a Intermodal el Prat.

 

 

 

18. Un intercanviador poc intermodal.

A l’estació Intermodal el Prat no apareixen totes les correspondències que hi haurà, ja que en aquest punt arribaran a concórrer les línies L1, L2 i L9 de metro i dues línies de Rodalies.

 

 

19. Una nomenclatura treta de la màniga.

La nomenclatura utilitzada a l’estació Aeroport T1 no és oficial, ja que el nom aprovat per l’ATM va ser el poc encertat Terminal entrepistes, tot i que, sens dubte, és molt millor que el de Terminal actual que es va fixar per a la Terminal 2 i que, inexplicablement, es manté. Així mateix, El Fòrum no es correspon amb el nom donat oficialment a cap estació de metro o tramvia. Els més semblants són Fòrum de la línia T4 del tramvia i El Maresme / Fòrum de la línia L4 de metro. Per la ubicació de la parada, el nom correcte és aquest últim.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

4 thoughts on “El mapa dels errors (1)

  1. Efectivamente, es peor que TMB no disponga de la información actualizada sobre su propia red porque llega a mucha más gente, pero como ciudadano (y, próximamente, también votante) me da poca confianza que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques haya elaborado un panfleto tan poco riguroso y que se haya podido distribuir sin supervisarlo adecuadamente.