Els horaris dels festius atípics

A diversos municipis (entre ells, Barcelona) dilluns passat, 7 de març, va ser festiu, mentre que a molts d’altres (la majoria) era un feiner més. El mateix succeeix el 24 de setembre, per la festivitat de la Mercè. En aquests casos, el transport públic de l’àrea metropolitana normalment es regeix pel criteri que impera a la ciudad comtal.

Així, si a Barcelona és feiner, el transport públic acostuma a tenir els horaris i les freqüències habituals, mentre que si a aquesta ciutat és festiu, els trens, tramvies i busos acostumen a funcionar a tota l’àrea metropolitana com qualsevol diumenge. O sigui, la seva freqüència de pas es redueix a tots els mitjans de transport i, en el cas dels autobusos i dels trens de Rodalies i FGC, a més, se suprimeixen els primers i els darrers serveis del dia.

Tot i que els festius atípics es donen, en principi, únicament un o dos cops l’any, poden provocar molts maldecaps als usuaris del transport públic més matiners, els quals, en molts casos, són també els més fidels a aquest. I és que, entre que aquests horaris especials s’estableixen només de manera puntual i que els afectats formen part d’un col·lectiu dispers, els gestors del transport públic difícilment seran conscients dels importants inconvenients que pot generar la seva decisió de prescindir dels primers trens o autobusos quan es dóna un festiu atípic. Perquè, no ho oblidem, en molts casos aquells que utilitzen el tren o el bus a les 5 o a les 6 del matí no tenen vehicle propi.

Així, doncs, com que el dia 7 el servei a Rodalies, FGC i autobusos va començar més tard de l’habitual un dilluns (algunes línies, fins a tres hores després), segur que hi va haver gent que no va poder arribar a temps a la feina. Aquell dia, per tant, el transport públic va deixar alguns dels seus usuaris a l’estacada per no disposar d’uns horaris adaptats a una realitat plural. I és que, com hem dit al principi d’aquest article, a la immensa majoria de municipis el 7 de març era feiner. ¿Quina culpa té que a Barcelona sigui festiu qui, per posar un exemple, viu a Martorell i, havent d’estar a primera hora del matí a Vilafranca del Penedès, es troba amb què aquell dia el tren de Rodalies no li deixarà al seu destí a les 6:19, sinó, com a mínim, a les 7:42?

Mentre a Rodalies es va anunciar amb antelació per megafonia i mitjançant cartells a les estacions que totes les seves línies circularien el passat dilluns amb horari de festiu, des de l’Entitat Metropolitana del Transport no es va informar convenientment els usuaris sobre si les línies d’autobús de la seva competència circularien amb horari de dia feiner o amb horari de festiu. I això, tot i que no hi havia un criteri uniforme que pogués orientar els passatgers, ja que a sis municipis (Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Joan Despí) era festiu, mentre que als altres dotze municipis que la integren era un dia feiner.

Per tant, quin criteri va seguir l’EMT per determinar els horaris dels autobusos dilluns passat? A les línies que discorren únicament per un municipi no s’haurien de plantejar dubtes, però no succeeix el mateix quan una línia dóna servei tant a municipis en què és feiner com a d’altres en què és festiu. Recordem que, per exemple, algunes línies d’autobús (com la L10, la L46, la L94 o la L95) uneixen quatre, cinc o fins i tot sis o set municipis i ni a tots ells dilluns passat era festiu ni a tots era feiner.

Per això, des d’ecomovilidad.net Barcelona demanem que els diferents agents implicats (ATM, EMT, Rodalies, FGC, TMB, Tusgsal, Mohn, Soler i Sauret, etc.) facin un esforç i, si decideixen que en dates com el passat 7 de març el transport públic ha de tenir horaris de festiu, almenys procurin reforçar el servei en hora punta i mantenir els primers busos i trens del dia per tal que tothom pugui arribar a la feina.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

3 thoughts on “Els horaris dels festius atípics

  1. I no hem d’oblidar que hi ha molta gent de Barcelona que treballa fora de la ciutat. Potser caldría triar les festes a nivell metropolità, o potser fer-les mes esglaonades.

    En tot cas hi ha alguns trens que hauríen d’existir sigui laborable o festiu, la gent també es desplaça en festiu y no tothom té vehicle propi. Els trens de primera hora son serveis básics que no poden dependre del dia, encara que representi meny de un a la hora.

  2. Pingback: Bitacoras.com